Anna Nyberg, vd Ica Fastigheter, och Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter.

Bonnier in i jv om 5 miljarder ihop med Ica

Ica Fastigheter och Bonnier Fastigheter bildar ett nytt samägt fastighetsbolag, Trecore Fastigheter. Initialt förvärvar bolaget 44 butiksfastigheter från Ica Fastigheter. Till stor del rör det sig om samma bestånd där Första AP-fonden tidigare var hälftenägare. FV kan berätta att förlängda hyresavtal står för en del av värdeökningen.

Rådgivare till Bonnier Fastigheter i denna affär har varit JLL, Roschier och PWC. Mannheimer Swartling, Bright Advokat och Pangea Property Partners har varit rådgivare till Ica i transaktionen.

Trecore Fastigheter ägs till hälften vardera av Ica Fastigheter och Bonnier Fastigheter. Syftet med bolaget är att förvärva och äga Ica-butiker i strategiska lägen där Ica är huvudsaklig hyresgäst.

Transaktionen utgör ett naturligt steg två till det förvärv av Secore Fastigheter som Ica Gruppen gjorde 30 september 2021, läs mer här. I den transaktionen, där Första AP-fonden sålde sin hälftenandel, ingick 40 fastigheter med ett totalt fastighetsvärde om cirka 3 miljarder kronor.

Fastighetsvärlden kan berätta att det är nästan samma struktur som nu istället Bonnier Fastigheter köper in sig i. Tre av fastigheterna som ingick i Secore har tagits bort och det har även tillkommit sju nya ur Ica Fastigheters direktägda bestånd.

Delar av värdeökningen, från 3 till 5 miljarder, härstammar även från att Ica förlängt ett flertal hyreskontrakt. Den genomsnittliga återstående löptiden på hyresavtalen uppgår till drygt 13 år. Även ett tillskott av några stora Ica Maxi-fastigheter bidrar.

De största fastigheterna som ingår i nya Trecore Fastigheter finns i Värmdö, Halmstad (Flygfyren), Motala, Hässleholm, Hudiksvall, Bromölla, Ljungby och Kristinehamn.

– Detta är ett bolag med en mycket fin fastighetsportfölj av livsmedelfastigheter i bra lägen. Det är för oss även ett långsiktigt partnerskap med Ica som är marknadsledande i att bedriva dagligvaruhandel i Sverige. Portföljen är i princip fullt uthyrd till Ica-butiker med hyresavtal med långa löptider. Bonnier Fastigheter ser fram emot en långsiktig samverkan. Den här investeringen bidrar för oss med en ökad riskspridning samtidigt som vi får en långsiktigt stabil avkastning till låg risk, säger Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter.

– Genom bildandet av Trecore Fastigheter skapas förutsättningar för Ica att behålla inflytandet på marknadsplatserna samtidigt som vi frigör kapital. Vi ser fram emot ett långt och bra samarbete med Bonnier Fastigheter, säger Anna Nyberg, vd, Ica Fastigheter.

De 44 butiksfastigheter som förvärvas av det samägda bolaget omfattar drygt 150.000 kvadratmeter. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 5 miljarder kronor. Trecore Fastigheter tillträder de 44 butiksfastigheterna den 1 april 2022.

Thomas Persson, Head of Capital Markets, Nordics på JLL:

– Vi är stolta att kunna bistå Bonnier Fastigheter vid ingåendet av ett långsiktigt samarbete med Ica Fastigheter. Rimliga hyresnivåer och långa hyreskontrakt med Ica som motpart skapar förutsättningar att generera en stabil avkastning till låg risk, vilket passar Bonnier Fastigheter mycket bra.

Nettoeffekten av transaktionen på Ica-koncernens kassaflöde kommer att uppgå till cirka 1,4 Mdkr i andra kvartalet 2022. Koncernens nettoskuld (exklusive ICA banken) minskar samtidigt med 1,4 Mdkr exklusive IFRS 16 leasing. Inklusive IFRS 16 är nettoskulden oförändrad.

Transaktionen ger endast en marginell påverkan på koncernens rörelseresultat exklusive jämförelsestörande poster, inklusive IFRS 16. Däremot uppstår en reavinst på cirka 300 Mkr som kommer att redovisas som jämförelsestörande post i koncernens rörelseresultat för andra kvartalet. Trecore Fastigheter utgör ett joint venture och kommer att redovisas enligt kapitalandelsmetoden.

ICA Fastigheter har sedan tidigare det samägda bolaget Ancore Fastigheter tillsammans med tjänstepensionsbolaget Alecta.

Fler Nyheter från förstasidan

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Lista: Priserna för att åka upp i världens högsta

Fastighetsvärlden listar 25 världskända skyskrapors utsiktsplatser.

Karlatornet nära sin högsta höjd – stål i toppen

Endast ett våningsplan från taklagsfest. Ny strategi högst upp. Läs även om försäljningsläget och framtiden.

Säljer bostäder för 605 mkr – hela 8% under värdering

Stor bostadsaffär med tio fastigheter i Stockholmsområdet.

Speljätten Star Stable flyttar till AMF:s Fatburen

Fastighetsbolaget har hyrt ut mer än totalt 30.000 kvm till spelutvecklare.

SBB slår tillbaka: ”Vi klarar räntetäckningsgraden”

SBB rasade 27 procent på börsen under onsdagen. 95 procent ner sedan toppen.

Bildextra: Hos Pophouse högt upp i Hötorgsskrapa

Björn Ulvaeus bolag har flyttat in hos AMF Fastigheter. Se hur det ser ut.

Tillbaka till förstasidan