AMF redo investera för ytterligare 10 miljarder

Allokeringen för fastigheter har nått drygt 10 procent. I magasinet Fastighetsvärlden 2/2009 finns en stor intervju med AMF Fastigheters VD Mats Hederos där han berättar om en tänkt offensiv där 10–20 miljarder kronor ska investeras i fastigheter. Sedan dess, på drygt två och ett halvt år, har hus för 15,3 miljarder kronor förvärvats. Merparten det senaste året och speciellt inklusive denna veckas båda stora förvärv som summerar cirka 5,2 miljarder kronor.

– Det har inte funnits så mycket att köpa som jag då räknade med. Vi hade ett antal prioriterade fastigheter som vi gärna ville förvärva och en del har vi lyckats köpa , säger Mats Hederos till FV.

Fastighetsbeståndet är efter förvärvet värt cirka 35 miljarder kronor inklusive andelen i bostadsbolaget Rikshem och fastighetsallokeringen inom AMF är drygt 10 procent. Den kan uppgå till 15 procent.

– Vi har en ambition att ha en allokering mellan 10-15 procent, vilket ger oss utrymme för ytterligare investeringar om vi hittar rätt affär. I första hand handlar det om förvärv av fastigheter i Stockholm och vi räknar även med att Rikshem kommer att fortsätta göra affärer.

6 miljarder av fastighetsvärdet kommer från Rikshem där AMF är hälftenägare tillsammans med Fjärde AP-fonden (totalt värde är 12 miljarder). Satsning på bostäder har vuxit fram.

–  Vi hade inte den specifika bostadskompetensen som krävs, men när det dök upp ett erbjudande om ett bolag med ett bra management så passade det oss utmärkt. Rikshem kommer säkerligen stå för en del av våra kommande investeringar.

AMF Fastigheter uppvaktas med jämna mellanrum att delta i så kallade ”investeringsklubbar” för att förvärva fastigheter. Rikshem fick ”ja” men Hederos är skeptisk till att AMF Fastigheter under den närmaste tiden kommer att finnas med i flera sådana lösningar.

Genom köpet av Ringen, Fältöversten, Västermalmsgallerian samt det tidigare innehavet av Gallerian och utvecklingen av Mood Stockholm blir AMF Fastigheter en rejäl aktör inom butiksfastigheter.

– Det är egentligen ganska logiskt, ett hus i Stockholm består av några våningar kontorslokaler och en eller flera våningar butikslokaler. Man måste vara bra inom båda segmenten. Nu har vi nått en volym inom handel som gör att vi kan vidareutvecklas och på det sättet nå en bättre avkastning, säger Mats Hederos.

Utöver Rikshems geografiskt spridda investeringar är det fullt fokus på Stockholms innerstad samt även ”satelliter” som Sundbyberg och Marievik, där bolaget har ett bestånd kontorsfastigheter. Hederos uttrycker inte några direkta förvärvsplaner när det gäller Göteborg där bolaget endast äger två fastigheter eller för Malmö där bolaget inte äger någon fastighet alls.

– Om vi skulle finnas ett större attraktivt bestånd till salu så skulle vi granska det, men det händer inte så ofta.

Att investera i direktägda fastigheter utomlands är inte aktueltt.

– Det finns så mycket vi kan göra i Stockholm så vi väljer att hålla fokus.

Fastighetsvärlden Idag    2011-12-23

Fler Nyheter från förstasidan

SBB säljer för halv miljard

Bostadsfastigheter i tre kommuner ingår i affären.

Satsar på stor startup-hub om 15.000 kvm mitt i city

FV avslöjar. Siktar på att bli Stockholms största hub för startups.

Lundbergs köper udda hus från 1750-talet – omvänt rekord

Öppnar lilla plånboken. Motiverar förvärvet – som inte precis  tillhör Lundbergs allra största.

Uppgift: Tellus towers kan sänkas

”Flygets intresse väger tungt”.

Hon blir ny transaktionschef vid Castellum

Får stort ansvar vid 95-miljardersbolaget.

Colliers värvar från Nordier

Blir ny head of capital markets Stockholm.

Heimstaden köper för 4 mdr

Gör ytterligare ett riktigt stort förvärv.

Hoppar av jätteaffären – första stora motgången för Batljan

Corona stoppar affär om 8 miljarder – men intresset kvarstår. Läs flera kommentarer.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Här är Årets Bygge 2020

Tog hem priset i konkurrens med 68 andra bidrag.

Bilder: Lanserar megaprojektet Brommastaden

Läs om det nya namnet och de stora planerna på 100.000-tals kvm kontor. Byggherreforum bildat och kan expandera.

Bildextra: Så blir jättelika Pripps-tomten framöver

Mycket stora mängder kontorslokaler. Snart dags att sälja. Läs även vem som har säljuppdraget.

Känd entreprenör kastar in handduken i CBD

”Vill nog hävda att detta beror enbart på Covid-19.”

De sålde storposten i Oscar Properties

I slutet av förra veckan flaggades för nytt innehav av jättepost i bolaget.

Tillbaka till förstasidan