AMF redo investera för ytterligare 10 miljarder

Allokeringen för fastigheter har nått drygt 10 procent. I magasinet Fastighetsvärlden 2/2009 finns en stor intervju med AMF Fastigheters VD Mats Hederos där han berättar om en tänkt offensiv där 10–20 miljarder kronor ska investeras i fastigheter. Sedan dess, på drygt två och ett halvt år, har hus för 15,3 miljarder kronor förvärvats. Merparten det senaste året och speciellt inklusive denna veckas båda stora förvärv som summerar cirka 5,2 miljarder kronor.

– Det har inte funnits så mycket att köpa som jag då räknade med. Vi hade ett antal prioriterade fastigheter som vi gärna ville förvärva och en del har vi lyckats köpa , säger Mats Hederos till FV.

Fastighetsbeståndet är efter förvärvet värt cirka 35 miljarder kronor inklusive andelen i bostadsbolaget Rikshem och fastighetsallokeringen inom AMF är drygt 10 procent. Den kan uppgå till 15 procent.

– Vi har en ambition att ha en allokering mellan 10-15 procent, vilket ger oss utrymme för ytterligare investeringar om vi hittar rätt affär. I första hand handlar det om förvärv av fastigheter i Stockholm och vi räknar även med att Rikshem kommer att fortsätta göra affärer.

6 miljarder av fastighetsvärdet kommer från Rikshem där AMF är hälftenägare tillsammans med Fjärde AP-fonden (totalt värde är 12 miljarder). Satsning på bostäder har vuxit fram.

–  Vi hade inte den specifika bostadskompetensen som krävs, men när det dök upp ett erbjudande om ett bolag med ett bra management så passade det oss utmärkt. Rikshem kommer säkerligen stå för en del av våra kommande investeringar.

AMF Fastigheter uppvaktas med jämna mellanrum att delta i så kallade ”investeringsklubbar” för att förvärva fastigheter. Rikshem fick ”ja” men Hederos är skeptisk till att AMF Fastigheter under den närmaste tiden kommer att finnas med i flera sådana lösningar.

Genom köpet av Ringen, Fältöversten, Västermalmsgallerian samt det tidigare innehavet av Gallerian och utvecklingen av Mood Stockholm blir AMF Fastigheter en rejäl aktör inom butiksfastigheter.

– Det är egentligen ganska logiskt, ett hus i Stockholm består av några våningar kontorslokaler och en eller flera våningar butikslokaler. Man måste vara bra inom båda segmenten. Nu har vi nått en volym inom handel som gör att vi kan vidareutvecklas och på det sättet nå en bättre avkastning, säger Mats Hederos.

Utöver Rikshems geografiskt spridda investeringar är det fullt fokus på Stockholms innerstad samt även ”satelliter” som Sundbyberg och Marievik, där bolaget har ett bestånd kontorsfastigheter. Hederos uttrycker inte några direkta förvärvsplaner när det gäller Göteborg där bolaget endast äger två fastigheter eller för Malmö där bolaget inte äger någon fastighet alls.

– Om vi skulle finnas ett större attraktivt bestånd till salu så skulle vi granska det, men det händer inte så ofta.

Att investera i direktägda fastigheter utomlands är inte aktueltt.

– Det finns så mycket vi kan göra i Stockholm så vi väljer att hålla fokus.

Fastighetsvärlden Idag    2011-12-23

Fler Nyheter från förstasidan

Final: Fem kan vinna Årets lokalkonsult 2023

Fem nominerade. Läs även om vinnarna sedan starten.

Kommun köper av SBB

FV summerar affärer för 1,4 miljarder kronor.

Läs utdrag ur boken ”Erik Paulsson – Superentreprenören”

FV publicerar utdrag som berättar om Erik Paulssons fantastiska resa. Läs även om ett flertal branschprofiler som berättar om sina möten med Paulsson.

Köper för miljard av Ica

Bolagets största transaktion hittills.

Bantar HK med 30 procent i centrala Stockholm

Letat lämpliga lokaler sedan början av 2023. Stannar inom fastigheten.

Juryns val: Gör bäst affärer – fem nominerade

Meriterad jury nominerar Årets transaktionskonsult. Läs även om vinnarna sedan starten.

Erik Skalin lämnar JLL

Jobbat med uthyrning i 20 år.

Gorosch till Catella

Blir ny vd för Corporate Finance Sverige.

Chocksänkning av räntan kan vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Förvärvar mitt på Södermalm

Del av rekordaffär som skakade om branschen.

Tillbaka till förstasidan