AH lyfter Campus Solna för 160 miljoner

Akademiska Hus investerar drygt 160 miljoner kronor i att bygga om Fysiologen på Campus Solna till toppmoderna kontor och labb. Målet är att bygga bort vakanser som uppstod när stora Biomedicum stod klart i närheten.

Annons

Campus Solna är en viktig del av den framväxande Hagastaden. Området, som binder ihop Stockholm och Solna, utvecklas till en levande ny stadsdel med boende, handel, tunnelbana, kultur och parkområden.

I nära samarbete med Karolinska Institutet öppnar Akademiska Hus upp Campus Solna för nya aktörer med koppling till medicin och hälsa. Som ett led i det arbetet investerar Akademiska Hus nu strax över 160 miljoner kronor i att förvandla den cirka 8 000 m2 stora byggnaden Fysiologen till en attraktiv och modern kontors- och labbmiljö. Här skapas även ett café och hyresgästerna får tillgång till gemensamma ytor och service i form av mötesrum, aula, loungeytor, cykelrum, reception, omklädningsrum och pentry. Att dela på vissa ytor bidrar till ett effektivare och mer flexibelt lokal- och resursutnyttjande både i byggnaden och på campus.

– Fysiologen har stor potential att bli en ny central mötesplats för kunskapsutbyte, utveckling och innovation inom life science. Med sitt strategiska läge i hjärtat av campus har byggnaden direkt anslutning till Karolinska Institutet, men även närhet till andra myndigheter, företag och organisationer – alla med koppling till utbildning och forskning inom medicin och hälsa. Dessutom kommer en uppgång till den nya tunnelbanelinjen att placeras ungefär 150 meter från Fysiologen, när utbyggnaden av kollektivtrafiken är färdig, säger Magnus Huss, marknadsområdesdirektör på Akademiska Hus.

Det var i samband med att Karolinska Institutet under 2018 flyttade delar av sin verksamhet till det experimentella forskningslaboratoriet Biomedicum, som en unik vakans uppstod som ger möjlighet för nya företag att etablera sig på området. Utöver investeringen i ombyggnaden av Fysiologen har Akademiska Hus sedan dess investerat cirka en halv miljard kronor i tre andra ombyggnationer på Campus Solna. Alla med inriktning på kontors- och labbmiljöer för hyresgäster inom life science och där samtliga ytor redan är fullt uthyrda eller beräknas bli det under 2022, något som vittnar om det stora intresset för att flytta sin verksamhet till området.

Ombyggnaden av Fysiologen beräknas starta februari 2022 och inflyttning planeras kunna ske etappvis under 2023.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan