3,0 miljarder i Rutger Arnhults privata bestånd

Utöver fastighetsinvesteringarna i Klövern, Corem, Agora och Sagax har det av Rutger Arnhult ägda M2 asset management ett direkt ägande i fastigheter under varumärket M2 Gruppen.

Det bolagets fastighetsbestånd utgjordes av 59 fastigheter vid årsskiftet, huvudsakligen bostäder samt handels- och kontorsfastigheter, med ett marknadsvärde på 2.998 miljoner kronor. Hyresintäkterna ökade med 8 procent till 216 mkr (200). Driftöverskottet ökade med 6 procent till 104 mkr (98).

M2 Gruppen verkar framförallt i Stockholm (58 procent av värdet), Gävle, Södertälje, Enköping och Karlskrona. Total yta är 224.372 kvm, varav 60 procent kommersiella ytor och 40 procent bostäder.

På extra bolagsstämma den 15 juni 2017 beslutades att M2 Asset Management AB skulle registreras som ett publikt aktiebolag och dela ut 450 kr per aktie, totalt 45 mkr.

I oktober godkände Nasdaq M2 Asset Management AB som emittent av det icke-säkerställda obligationslånet om 600 mkr. I oktober utökade bolaget det befintliga obligationslånet med 300 mkr.

Bolaget investerade under andra halvåret 2017 i Castellum. Bolaget ägde per 31 december motsvarande 4 procent av det totala antalet utestående aktier i Castellum. Innehavet i Castellum uppgår till 1.419 mkr. Castelluminvesteringens påverkan på M2:s resultat uppgår till 132 mkr, varav 21 mkr utdelning och 111 mkr värdeökning.

M2 Asset Management bildades 1998 och ägs och kontrolleras i sin helhet av Rutger Arnhult. Verksamheten i M2 består av strategiska fastighetsinvesteringar, direktägda fastigheter, entreprenad och projektutveckling samt investeringar i verksamheter utanför fastighetssektorn enligt beskrivning nedan:

  • Klövern har ett fastighetsbestånd om 405 fastigheter med ett marknadsvärde på 42.961 mkr.
  • Corem fastighetsbestånd består av 169 fastigheter med ett marknadsvärde på 11.539 mkr.
  • Agoras fastighetsbestånd består av 23 fastigheter till ett totalt marknadsvärde på 4.422 mkr.
  • Sagax har ett fastighetsbestånd på 495 fastigheter runtom i Europa med ett marknadsvärde på 23.771 mkr.

Wästbygg Gruppen AB är ett dotterbolag till M2 och verksamt inom entreprenad och projektutveckling. För perioden räkenskapsåret 2017 uppgick bolagets nettointäkter till 2 838 mkr.

M2 har ett mindre antal strategiska investeringar utanför fastighetssektorn. De största innehaven är Footway Group AB (publ), en onlineskobutik med fokus på de nordiska länderna och utvalda europeiska marknader, och Odd Molly International AB (publ) som designar, marknadsför och säljer mode och närliggande livsstilsprodukter för tjejer. 2016 såldes Odd Mollys kläder i 36 länder.

Ett av M2s större onoterade innehav är Devyser Holding AB som utvecklar, tillverkar och säljer diagnostiska kit för genetisk testning. Utöver strategiska investeringar bedriver M2 aktiehandel och investerar huvudsakligen i svenska noterade värdepapper.

Rutger Arnhult är styrelseordförande i M2 asset management och Mia Arnhult är VD. I styrelsen finns även Patrik Essehorn , Patrik Tillman och Per Mononen.

Fler Nyheter från förstasidan

Tema Hållbarhet

”Den som blir vass på det här kommer att tjäna pengar”

Skanskas vd för kommersiella fastigheter, Jan Odelstam, vet vad som måste göras.

Welandson tar upp kampen med Amasten om SSM

Ytterligare en aktieaffär inom SSM. Köparen tar en corner i bolaget.

GW: ”Då hade kåken rasat”

Leif GW Persson ger sin syn på explosionen på Östermalm. FV berättar även mer om fastighetsägaren.

Bildextra: Sveriges största kvarter i trä byggs i Hagastaden

Läs om prisnivåerna och se karta.

Vill riva vid Norr Mälarstrand

”Helt nytt billigare än att renovera”.

Så går staden vidare med Gasklockan

”Fått många förfrågningar”. Oklart kring rättsligt efterspel.

23 tvingas bort från stora arkitektbyrån i Stockholm

Efter höstens varsel sägs totalt 55 medarbetare upp från de två stora arkitektbyråerna.

Lämnar Savills – blir partner hos mindre aktör

”För mig blir det som att gå tillbaka till rötterna”.

Klart med ny delägare till höga Karlatornet

Serneke har hittat en JV-partner som tar ett riktigt stort ägande i det planerade höghuset. Läs om köparen. ”En enorm milstolpe”.

Amasten köper 30% av SSM

”En riktig win-win”, kommenterar Jan-Erik Höjvall köpet i pressade SSM.

Dubbelsmällen – 200 butiker berörs

2020 har börjat på sämsta tänkbara sätt för detaljhandeln. Nu fortsätter krisen.

EY lämnar AMF och hyr istället 7.500 kvm i nybygge

Vasakronan gör stor uthyrning i miljardprojektet i centrala Stockholm. Läs även om EY:s övriga flyttar runt om i landet.

Här är DLA Pipers nya adress

Ledande advokatfirma flyttar. Tecknat kontrakt för 3.700 kvm.

Arehult om SBB: ”En del av verkligheten”

Hemfosas vd Caroline Arehult berättar för FV om framtiden efter SBB:s överraskande bud på bolaget – som nu dessutom är i mål med köpet.

Tillbaka till förstasidan