Genesta andra fond, GNRE Fund II gör första förvärvet i Sverige.

Genesta förvärvar Arninge Centrum i Täby

Unibail-Rodamco avyttrar sin elfte handelsfastighet i Sverige. Denna gång är det Arvinge Centrum, och det är Genesta som köper. Stora investeringar väntar i närområdet de kommande åren.

Genesta GNRE Fund II

Arninge Centrum är sjunde förvärvet genom GNRE Fund II. Fonden investeringar i kommersiella fastigheter i Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors och Oslo och investerar även i butiks- och logistikfastigheter i nordiska storstadsområden. Fonden har i dag 373 miljoner euro i kapital från tolv institutionella investerare.

Visa faktaruta

Genesta har för sin andra fond förvärvat Arninge Centrum från Unibail-Rodamco. Köpcentrumet på 20.300 kvm ligger i Täby, cirka 15 km norr om centrala Stockholm.

– Vi är mycket nöjda med vårt första förvärv i Sverige med GNRE Fund för Genesta. Arninge Centrum har en fantastisk potential och vi ser positivt på handelsverksamheten i Sveriges snabbväxande kommuner. Arninge Centrum är fondens sjunde förvärv i Norden och vi fokuserar aktivt på att utöka vår portfölj av fastigheter i Sverige och i de andra nordiska länderna, säger David Neil, VD för Genesta.

Förvärvet involverar två byggnader, den ena med bland annat Ica som hyresgäst (byggnaden på bilden) och den andra byggnaden ligger mittemot och har bland annat Jula som hyresgäst. Arninge Centrum är i det närmaste uthyrt.

Roschi och KPMG har varit Genestas rådgivare i transaktionen.

– Genesta har förvärvat en fastighet med stor utvecklingspotential, och vi kan nu fokusera på vår kärnverksamhet, säger Lars Åke Tollemark, VD vid Unibail Rodamco Norden.

Unibail Rodamco har under det senaste decenniet arbetat med att sälja av de enheter som inte tillhör de allra största. Bolaget har bland annat sålt de fyra Eurostopanläggningarna i Halmstad (till Eurocommercial), Örebro (till Ancore), Jönköping (till M2 Gruppen) och Arlanda (till Arlanda Holding). Man har även sålt Tyresö Centrum (2011 till ING), Nova Lund (till Henderson). 2011 sålde Unibail-Rodamco ett paket med fyra handelsfastigheter, Väsby Centrum, Bålsta Centrum, en Ica Maxi-fastighet i Helsingborg och Haninge Centrum, till Grosvenor för 2,4 miljarder kronor, läs mer här.

Kvar i det svenska beståndet finns jättarna Mall of Scandinavia, Täby Centrum och Nacka Forum samt betydligt mindre Solna Centrum (hotelldelen såldes 2010 till Pandox och byggrätter på parkeringen såldes 2016 till Besqab). Den sistnämnda anläggningen har under den senaste tiden ofta uppmärksammats i lokala medier för tomma lokaler och butiksflykt, vilket Unibail-Rodamco förnekat.

Arninge är under stark omvandling. Bland annat ska TK Development bygga en stor handelsanläggning och Trophi ska bygga om Coop-fastigheten (köpt av Starwood). Dessutom planeras en hel del bostäder i närområdet.

Tidigare Nyheter från förstasidan

FV idag-exklusiv till Kl. 15.00 Prenumerera!

Stort konsultbolag får nobben av Stockholms stad

Läs om den överraskande motiveringen. Fastighetsvärlden berättar vilka rådgivningsbolag som fått ramavtal för Stockholms kommande fastighetsaffärer.

Helomvändning – satsar på ytterligare en citybutik

Branschen spåddes en snabb död när det gällde fysiska butiker. Nu kan FV berätta att kedjan tecknat avtal för ännu en butik på en av de mest kända gatorna.

Miljardinvestering med tennishall i berg

Efter en segdrag process föreslås nu projekt för att knyta ihop Kungsholmen.

Storuthyrning i Göteborg

Ett 10-årigt hyresavtal med Göteborgs stad i nybygge vid Gamlestads torg har tecknats. Det är en av de största uthyrningarna i staden i år.

Corem ökar åter på Bredden

Corem utökar sitt bestånd i Bredden i Sollentuna med ytterligare förvärv av två fastigheter.

Köper känd travbana

Ytterligare en trav- eller galoppbana får flytta på sig. Planerar 3.400 bostäder.

Stor allmännytta vill sälja över 800 bostäder

Regionstaden planerar för ytterligare en större försäljning.

Nyheter från webben

Får stor utmaning att fylla tomställt landmärke

Uthyrning för kontor är första spåret. Fastighetsägaren Nordisk Renting har även utrett bostäder.

Svantesson klar för FV:s heldag om marknadsläget

Finansministerutmanare medverkar 7 dec. Alliansens nya finansministerkandidat, Elisabeth Svantesson (M), är nu klar som talare till FV:s seminarium ”Fastighetsmarknaden 2018” …

De kan ha startat branden i cityfastighet

Storbranden i Hufvudstadens fastighet på Biblioteksgatan var troligen inte anlagd, skriver DN. Polisen misstänker att den startades av svetsgnistor på …

Estancia tecknar med Domino´s Pizza i Lund

Den amerikanska pizzakedjan Domino´s öppnar sin första restaurang utanför Malmö. Ett sjuårigt avtal om cirka 175 kvm har tecknats med …

Sverige får inte EMA – lottsedel avgjorde

Stockholm utslagna redan i första omgången. Köpenhamn försvann i andra omgången.

Black Friday-rea på bostäder

Veidekke Bostad  rear ut lägenheter i Barkarby i projektet Barkarby Metropol.

Storaffär när tysk jätte tar över "halva" Barkarby

Stora delar av Sveriges allra största handelsområde ingår i affären, liksom en fastighet i Stockholms CBD. FV berättar vilka fastigheter som ingår.

IT-företag först in i The Edge

Företaget ska hyra de översta våningsplanen i det nya strykjärnsformade huset.

Vasakronan hyr ut 12.000 kvm – årets fjärde största kontrakt

Årets fjärde största uthyrning klar. Tecknat 15-årigt hyresavtal för helt ny byggnad inom tullarna i Stockholm.

Magnolia utvecklar vårdboende i Motala

Beräknas stå klart våren 2019. Kommunstyrelsen i Motala har tilldelat Svenska Vårdfastigheter, en del av Magnolia Bostad, en markanvisning i området …

Seg affär i Gotland kan vara på väg att avslutas

I slutet av förra året beslutade Region Gotland att fastigheten Kanonen 1 med Almedals-biblioteket och Campus Gotland skulle säljas för …

Hyr ut 3 100 kvm – fullt uthyrt i Aspudden

Vincero har tecknat hyresavtal med Mailworld Office AB, Värmdö Tekniska Utbildningar AB och Dermatrisse Cosmetics AB, om uthyrning av totalt …

SEB Trygg Liv säljer välkänt hus för över kvarts miljard

Har fortfarande kvar en fastighet vid det stora torget.

Tillbaka till förstasidan