Genesta andra fond, GNRE Fund II gör första förvärvet i Sverige.

Genesta förvärvar Arninge Centrum i Täby

Unibail-Rodamco avyttrar sin elfte handelsfastighet i Sverige. Denna gång är det Arvinge Centrum, och det är Genesta som köper. Stora investeringar väntar i närområdet de kommande åren.

Genesta GNRE Fund II

Arninge Centrum är sjunde förvärvet genom GNRE Fund II. Fonden investeringar i kommersiella fastigheter i Stockholm, Köpenhamn, Helsingfors och Oslo och investerar även i butiks- och logistikfastigheter i nordiska storstadsområden. Fonden har i dag 373 miljoner euro i kapital från tolv institutionella investerare.

Visa faktaruta

Genesta har för sin andra fond förvärvat Arninge Centrum från Unibail-Rodamco. Köpcentrumet på 20.300 kvm ligger i Täby, cirka 15 km norr om centrala Stockholm.

– Vi är mycket nöjda med vårt första förvärv i Sverige med GNRE Fund för Genesta. Arninge Centrum har en fantastisk potential och vi ser positivt på handelsverksamheten i Sveriges snabbväxande kommuner. Arninge Centrum är fondens sjunde förvärv i Norden och vi fokuserar aktivt på att utöka vår portfölj av fastigheter i Sverige och i de andra nordiska länderna, säger David Neil, VD för Genesta.

Förvärvet involverar två byggnader, den ena med bland annat Ica som hyresgäst (byggnaden på bilden) och den andra byggnaden ligger mittemot och har bland annat Jula som hyresgäst. Arninge Centrum är i det närmaste uthyrt.

Roschi och KPMG har varit Genestas rådgivare i transaktionen.

– Genesta har förvärvat en fastighet med stor utvecklingspotential, och vi kan nu fokusera på vår kärnverksamhet, säger Lars Åke Tollemark, VD vid Unibail Rodamco Norden.

Unibail Rodamco har under det senaste decenniet arbetat med att sälja av de enheter som inte tillhör de allra största. Bolaget har bland annat sålt de fyra Eurostopanläggningarna i Halmstad (till Eurocommercial), Örebro (till Ancore), Jönköping (till M2 Gruppen) och Arlanda (till Arlanda Holding). Man har även sålt Tyresö Centrum (2011 till ING), Nova Lund (till Henderson). 2011 sålde Unibail-Rodamco ett paket med fyra handelsfastigheter, Väsby Centrum, Bålsta Centrum, en Ica Maxi-fastighet i Helsingborg och Haninge Centrum, till Grosvenor för 2,4 miljarder kronor, läs mer här.

Kvar i det svenska beståndet finns jättarna Mall of Scandinavia, Täby Centrum och Nacka Forum samt betydligt mindre Solna Centrum (hotelldelen såldes 2010 till Pandox och byggrätter på parkeringen såldes 2016 till Besqab). Den sistnämnda anläggningen har under den senaste tiden ofta uppmärksammats i lokala medier för tomma lokaler och butiksflykt, vilket Unibail-Rodamco förnekat.

Arninge är under stark omvandling. Bland annat ska TK Development bygga en stor handelsanläggning och Trophi ska bygga om Coop-fastigheten (köpt av Starwood). Dessutom planeras en hel del bostäder i närområdet.

Fler Nyheter från förstasidan

Hyressmäll för enfastighetsbolag

Stor klädkedja klarar inte att betala hyran.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Tillbaka till förstasidan