Porträtt

Det enkla regerar

Doldisen från Göteborg har gjort en kometkarriär på fastighetsmarknaden. Erik Selin kontrollerar i dag personligen fastigheter för sju miljarder kronor plus att han är majoritetsägare i nya Balder. 1992, 24 år gammal, besökte han några bankkontor för att få låna de 20 miljoner kronor han behövde för att kunna göra sitt första förvärv på den havererade fastighetsmarknaden. Någon säkerhet hade han inte att erbjuda banken, utöver den aktuella fastigheten. Året innan hade han och några vänner fallit offer för finanskraschen. Högt spel med aktier och optioner hade satt Selins bolag i konkurs.

Mötet på banken gick bra och fastigheten i Ängelholm blev hans första. Sedan har han fortsatt göra affärer i ett våldsamt tempo. Nästan i det dolda har han byggt upp ett av Sveriges största privata fastighetsbestånd och han är dessutom vd i börsnoterade Balder. För tre månader sedan slog han till igen och köpte Skandrenting, som sysslar med uthyrning av lokaler, för fem miljarder kronor.
– Jag älskar att göra affärer. Det är det som är min drivkraft. Så enkel är det.
Fastighetsvärden träffar honom på det anspråkslösa kontoret på Götabergsgatan, tre parallellgator ifrån Göteborgs paradgata Kungsportsavenyn.
Han är mitt inne i ännu en affär. På skrivbordet ligger två räknedosor, i bokhyllan bakom honom ligger ytterligare två. Men merparten av kalkylerna låter han den egna hjärnan stå för.
Erik Selin vill ha det enkelt. Han nästan flyr undan uppgiften att beskriva strategier eller förklara affärsmetoder.
– Det krävs ingen större vetenskap eller långa analyser i den här branschen. Om det känns rätt att köpa en fastighet försöker jag att köpa den.
Selin saknar affärsbakgrund. Med modern som fysikprofessor och fadern som läkare gjorde han sin första affär som 14-åring. Investeringen var totalt 1900 kronor i aktier i bolagen Astra och Fortia. Det gav mersmak och insatserna blev senare allt större och därmed mer riskabla.
På golvet mittemot hans skrivbord står ”Globalekonomins fall”, en stor målning av Gunnar Thorén som blottar en liggande, söndervittrande finanshaj som tappat sin stora yuppienalle. Många besökare har reagerat med skepsis på tavlan, men Selin säger att han troligen ska hänga upp den när han får tid.

Tavlan skulle kunna vara en spegel. Det sved ordentligt för Selin när börsen i början av 90-talet snabbt började gå åt fel håll.
– Jag blev helt utblottad. Men jag har lärt mig jättemycket av finanskraschen. Det är väldigt lärorikt att gå på lite smällar och förlora pengar. Jag har blivit mer observant kring vad som kan gå snett. Jag tänker hela tiden på det som hände.
Han säger att förlusten inte var så mycket pengar med dagens mått, men att det var mycket om man är ung och inte har något annat.
Den första fastigheten han köpte kom efter tips från en bekant.
– Många tycker att det är konstigt att jag fick låna 20 miljoner kronor. Men avkastningen på bostadshus var 12–13 procent och räntan var 9 procent så det var en bra affär på alla sätt. Och varför skulle det vara djärvt eller farligt att köpa fastigheter när de är billiga?
Selin hade en del tur i sina första affärer. Den första fastigheten förvärvade han från det gamla byggföretaget Kullenbergs och den andra av börsföretaget Byggfast. Båda bolagen gick i konkurs strax efter att avtalen signerats, men innan tillträdet. Det gav honom möjlighet att pressa banken till bättre villkor.
Därefter fortsatte han med några köp i Skåne innan han bröt sig in på marknaden hemma i Göteborg. Några problem att få bankerna med sig har han inte haft.
– Banksystemet har efter krisen varit så tajt att det inte har varit möjligt att göra några vidlyftigheter. Det har varit en hård kontroll och noggranna analyser av kreditgivare.

Den fullständiga artikeln går att finna i Fastighetsvärlden nummer 10, 2005

Fler Porträtt

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Porträtt

Helgläsning: Varumärket i fonden

NREP-grundaren Rickard S Dahlberg i stor intervju.

Porträtt

Offensivt, kaxigt och rosa

Croisettes vd Per Svensson vill snabbt framåt. Antalet anställda har fördubblats årligen och nu siktar han mot börsen.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.
Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Porträtt

Långläsning: Gasen i botten

Det är alltid rallytempo. Ivar Tollefsen har byggt upp Heimstaden till 275 miljarder kronor. Men vem är han? Läs FV stora intervju från 2007. Alla galna äventyr Synen på svenskar  ”Ingen respekt och all respekt”.

Porträtt

Bygger tillit – i koja som slott

Kameleont. Från Mexico City till kontoret på Östermalm – via norra Botkyrka, Handels och London. Nils Styfs krokiga resa in i branschen har gett honom en ovärderlig superkraft.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Porträtt

Bygger nytt i högt tempo

Elias Georgiadis växte upp i miljonprogrammet och började jobba på ställningarna. Nu har han med sig Erik Selin och Mats Qviberg på ett expansivt bolagsbygge.

Porträtt

Långläsning: Den gröna vägen fram

Enkelt. Sedan Johan Knaust var med och grundade K2A har bolaget växt i stabil takt med sitt tydliga koncept: Miljövänliga hyresrätter byggda i trä.

Porträtt

Från utkant till centrum

Stabil. Från korvkiosken på idrottsplatsen till fastighetsbranchens epicentrum. Corems vd Eva Landén har gjort den resan. Nu ska hon leda bolaget in i ett nytt decennium.

Porträtt

Får fart i motvinden

Nybyggare. Allt kändes rätt. Namnet på det nya företaget var catchy, rekryteringarna hade löpt på bra och uppdragsportföljen hade fyllts på i god takt. Nu skulle ingenting gå fel.

Porträtt

”Avkastning behöver inte vara vackert”

RISKFRITT. Med Andreas Wahlén vid rodret har NP3 från Sundsvall fortsatt leverera vad många kommersiella fastighetsägare drömmer om just nu.

Tillbaka till förstasidan