Porträtt

Det enkla regerar

Doldisen från Göteborg har gjort en kometkarriär på fastighetsmarknaden. Erik Selin kontrollerar i dag personligen fastigheter för sju miljarder kronor plus att han är majoritetsägare i nya Balder. 1992, 24 år gammal, besökte han några bankkontor för att få låna de 20 miljoner kronor han behövde för att kunna göra sitt första förvärv på den havererade fastighetsmarknaden. Någon säkerhet hade han inte att erbjuda banken, utöver den aktuella fastigheten. Året innan hade han och några vänner fallit offer för finanskraschen. Högt spel med aktier och optioner hade satt Selins bolag i konkurs.

Mötet på banken gick bra och fastigheten i Ängelholm blev hans första. Sedan har han fortsatt göra affärer i ett våldsamt tempo. Nästan i det dolda har han byggt upp ett av Sveriges största privata fastighetsbestånd och han är dessutom vd i börsnoterade Balder. För tre månader sedan slog han till igen och köpte Skandrenting, som sysslar med uthyrning av lokaler, för fem miljarder kronor.
– Jag älskar att göra affärer. Det är det som är min drivkraft. Så enkel är det.
Fastighetsvärden träffar honom på det anspråkslösa kontoret på Götabergsgatan, tre parallellgator ifrån Göteborgs paradgata Kungsportsavenyn.
Han är mitt inne i ännu en affär. På skrivbordet ligger två räknedosor, i bokhyllan bakom honom ligger ytterligare två. Men merparten av kalkylerna låter han den egna hjärnan stå för.
Erik Selin vill ha det enkelt. Han nästan flyr undan uppgiften att beskriva strategier eller förklara affärsmetoder.
– Det krävs ingen större vetenskap eller långa analyser i den här branschen. Om det känns rätt att köpa en fastighet försöker jag att köpa den.
Selin saknar affärsbakgrund. Med modern som fysikprofessor och fadern som läkare gjorde han sin första affär som 14-åring. Investeringen var totalt 1900 kronor i aktier i bolagen Astra och Fortia. Det gav mersmak och insatserna blev senare allt större och därmed mer riskabla.
På golvet mittemot hans skrivbord står ”Globalekonomins fall”, en stor målning av Gunnar Thorén som blottar en liggande, söndervittrande finanshaj som tappat sin stora yuppienalle. Många besökare har reagerat med skepsis på tavlan, men Selin säger att han troligen ska hänga upp den när han får tid.

Tavlan skulle kunna vara en spegel. Det sved ordentligt för Selin när börsen i början av 90-talet snabbt började gå åt fel håll.
– Jag blev helt utblottad. Men jag har lärt mig jättemycket av finanskraschen. Det är väldigt lärorikt att gå på lite smällar och förlora pengar. Jag har blivit mer observant kring vad som kan gå snett. Jag tänker hela tiden på det som hände.
Han säger att förlusten inte var så mycket pengar med dagens mått, men att det var mycket om man är ung och inte har något annat.
Den första fastigheten han köpte kom efter tips från en bekant.
– Många tycker att det är konstigt att jag fick låna 20 miljoner kronor. Men avkastningen på bostadshus var 12–13 procent och räntan var 9 procent så det var en bra affär på alla sätt. Och varför skulle det vara djärvt eller farligt att köpa fastigheter när de är billiga?
Selin hade en del tur i sina första affärer. Den första fastigheten förvärvade han från det gamla byggföretaget Kullenbergs och den andra av börsföretaget Byggfast. Båda bolagen gick i konkurs strax efter att avtalen signerats, men innan tillträdet. Det gav honom möjlighet att pressa banken till bättre villkor.
Därefter fortsatte han med några köp i Skåne innan han bröt sig in på marknaden hemma i Göteborg. Några problem att få bankerna med sig har han inte haft.
– Banksystemet har efter krisen varit så tajt att det inte har varit möjligt att göra några vidlyftigheter. Det har varit en hård kontroll och noggranna analyser av kreditgivare.

Den fullständiga artikeln går att finna i Fastighetsvärlden nummer 10, 2005

Fler Porträtt

Porträtt

Dubbla utmaningar

Beslutsam. Han är röd. Och han är rödblå. När det kommer till populärvetenskaplig personlighetstyp och fotbollssupporterskap, vill säga. Han är också en ledare som för till­fället sitter på dubbla vd-stolar – basandes över 38 000 bostäder. FV träffar Per Ekelund mitt i karriärens mest hektiska läge.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Robert Fonovich
Porträtt

Han gjorde det oväntade

Vände skutan. Låt dig inte luras av Robert Fonovich timida tjänstemannaframtoning. Det finns en annan växel att peta in då och då. Den behövdes – inte minst när han 2015 blev chef för ett skakigt Catella.

Porträtt

Jättens nya utmaningar

Stor intervju med Johanna Skogestig ur magasinet Fastighetsvärlden: Vad väntar efter tio års värdeuppgång. Butiksdöden. Lönsamhet i hållbarhetssatsning Sin ledarstil.

Porträtt

Tillbaka i fokus för ny era

Nu ska Stefan Dahlbo säkerställa att Fabege åter lägger i en ny växel som Stockholms största stadsdelsutvecklare. Läs en längre porträttintervju.

Porträtt

”Jag var på väg att jobba ihjäl mig”

Aktieägarna jublar. Ulrika Hallengren har fått en fin start på nya jobbet som vd på Wihlborgs. Men resan mot toppen har varit lång och kantats av både leråkrar och stom­entreprenader.

Porträtt

”Jag har aldrig gjort en minusaffär”

Snabbköparen Joachim Kuylenstierna om tiden för revansch. Lång intervju ur magasinet Fastighetsvärlden nr 7/8.

Porträtt

Gripande läsning: Tillbaka i hetluften

Sjukdomsbeskedet fick Andreas Rutili att släppa chefsjobbet på Magnolia Bostad – bara några månader före börsintroduktionen. Nu är han tillbaka i branschen med utmanarbolaget Vincero.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Porträtt

Tar det till en ny nivå

Hotellguru. Ett är säkert, Hans Åke Petersson älskar hotell. Han har varit involverad i många nysatsningar och letar nyfiket efter nya idéer och trender. Nu växlar han upp verksamheten i rådgivningsföretaget Annordia.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Porträtt

"De som har köpt av oss har tjänat mycket pengar"

Mattias Roos berättar hur han ser på spekulationsköp, varför det är vettigt att ha swimmingpooler i bostadsprojekt och varför det inte var självklart att tacka ja till vd-tjänsten på SSM.

Porträtt

"Jag ville arbeta med vad som helst, bara inte fastigheter"

Fastighetskrisen på 90-talet ledde Max Barclay in i branschen.

Porträtt

Inget finlir i kalkylen

Opportunist. Det är en påse gott och blandat han har samlat på sig. En flygplatsstad, ett slott, ett badhus, ett auktionshus med mera. Nyligen sålde han sin bästa investering någonsin, för hundra gånger insatsen. Läs FV:s långa intervju med Per Taube.

Tillbaka till förstasidan