Porträtt

Oväntad vinnare på kuppen

LÅNGSIKTIG. Som nybliven advokat kom han direkt i kontakt med fastighetsbranschen och köpte snart också sin första hyresfas­tighet. I dag äger Tino Goetze fastigheter i Stockholm och på Visby, de enda marknader där han vill verka. Han säljer inte i onödan – och han är en hejare på att pruta.

Tino Goetze

Född: Stockholm år 1946.
Bor: Bromma.
Utbildning: Juristlinjen i Stockholm.
Aktuell: Äger genom Brovalvet flera fastigheter i Stockholm och Visby.
Om branschen: ”Det är viktigt att tänka långsiktigt och att våga.”

Karriären i korthet

1973: Examen juristlinjen.
1978: Medlem i Advokatsamfundet.
1978: Gör sin första fastighetsaffär.
2007: Köper Fastighets AB Valutan i Visby.
2021: Köper Skeppsbron 20 i Gamla stan.
2021: Köper Charon 1 och 2 i Gamla stan.

Visa faktaruta

Egentligen hade Tino Goetze inga direkta planer på att bli fastighetsägare. Men så slumpade det sig så när han var färdig advokat att hans första klient var en fastighetsägare på Östermalm med ett tämligen stort bestånd.

– Det gjorde att jag direkt kom in i fastighetsrätten. Jag sprang både i Fastighetsdomstolen och tillhörde inventarierna i Hyresnämnden. Och så småningom började jag undra varför inte jag också skulle kunna köpa ett eget hus.

Således köpte han 1978 sin första fastighet, med 24 hyresrätter i Årsta, för 1 010 000 kronor. Han har kvar den än i dag, kanske till viss del av nostalgiska skäl, medger han, men framför allt för att hans filosofi är att tänka långsiktigt och att han därför ogärna säljer i onödan.

– Jag har aldrig tillhört dem som har köpt och sålt hela tiden, utan jag köper, förvaltar och underhåller. Jag har behållit det mesta, och det har varit rätt. Just den fastigheten kanske är värd 60–70 miljoner i dag.

Under alla år har inriktningen bara varit hyresrätter, men det ändrades 2021 när hans bolag Brovalvet förvärvade närmare 3 000 kvadratmeter kontorslokaler på Skeppsbron 20 i Gamla stan. Tino Goetze öppnar porten och pekar mot en storstilad entré. Strömmen av hyresgäster som passerar får sig några skämtsamma ord och en blinkning på väg till hissen. Nå, när hyran ligger runt 6 000 kronor per kvadratmeter ska man väl också få en portion av Goetzes ständigt närvarande humor på köpet.

– Första gången jag såg kontoren … det var så vackert och jag föll för hela fastigheten som sådan. Den var i toppskick, från vind till källare, och otroligt välbevarad och fin. Och läget är bra, alla vill sitta här trots att det finns andra kontor närmare tunnelbanan.

Tino Goetze la ett bud – och förlorade. Åtminstone trodde han det, fram tills mäklaren senare samma kväll ringde och frågade om han stod kvar vid sitt bud.

– Det visade sig att säljaren inte accepterade köparen med det högre budet så jag fick köpa den till mitt pris. Jag vill inte säga någon summa, men det var bra mycket billigare.

I slutet av 2021 förvärvade Brovalvet också fastigheterna Charon 1 och 2 vid Kornhamnstorg i samma stadsdel. Men själv trivs han utmärkt med att numera ha sitt kontor utanför innerstaden, i Bromma och på lagom avstånd till hemmet.

Tino Goetze växte upp i Abrahamsberg. Hans mor var ensamstående sångerska och syskonen fick ta hand om varandra när hon arbetade. Det var stundtals tufft, utan minsta överflöd och med ständig kredit i mataffären. Grisfötter och pölsa, sammanfattar Goetze. Hans första jobb var att dela ut reklamblad åt den lokala sporthandlaren.

– Det var det som grundlade min ekonomi. Och jag kastade inte en enda lapp, inte en enda.

Under gymnasietiden jobbade han extra på en bensinstation under Medborgarplatsen: tvättade bilar och stod i kassan. Senare skulle han också köra taxi flera år, parallellt med studierna som han tog upp efter en rejäl hockeytackling: Tino Goetze spelade i AIK och fick en rejäl smäll i ett derby, vilket gjorde att han enligt egen utsago fick äta soppa i flera månader och i dag kan stoltsera med ett antal ärr. Även om han i samband med skadan fick trappa ner träningsmässigt och i stället fick tid att slutföra juriststudierna så finns intresset för idrott fortfarande kvar, och han sålde nyligen en fastighet till Zlatan Ibrahimovic.

– Jo, han ringde mig och sa på sin grova skånska att han ville köpa min fastighet på Storgatan på Östermalm, så då fick han göra det. Och han betalade bra.

Tino Goetze är förtegen om prisuppgifterna och inte helt förtjust vare sig i att de förekommit i många medier eller i att en kvällstidning har gett honom epitetet ”fastighetskung”.

– Det stod att jag är advokat som även handlar med fastigheter, men det är fel. Jag handlar inte med fastigheter, utan jag köper och behåller. Det är inte samma sak, säger han med bestämd röst.

Fastighetskung eller ej, Tino Goetze uppskattar att Brovalvet är värt ungefär 8 miljarder. Låg belåning och en liten personalstyrka är en del av framgången. Och att våga.

– Många har sagt att jag är tokig när det gäller vissa fastigheter. Men det har ju visat sig att det jag har vågat har varit rätt. Man räknar kostnader mot intäkter, svårare är det egentligen inte.

Den låga belåningen gör att han i skakiga tider är tillräckligt likvid för att kunna göra de affärer han vill, men han letar inte aktivt efter att utöka portföljen just nu. Brovalvet är precis färdigt med ett projekt i Enskede, och nyligen byggstartade de i Gustavsberg. Nu väntar de på att få bygglov för nästa bostadsprojekt, i Visby och i Nockebyhov, nära egna kontoret.

– Det tar väl två år innan vi är i gång där, och det gör inte oss så mycket eftersom det har blivit väldigt dyrt att bygga, vissa materialkostnader har stigit med 40 procent. Men vi bygger det vi kan, och jag är fullt sysselsatt. Men visst, om det skulle det dyka upp något bra projekt så får vi väl titta på det, säger han.

Brovalvet jobbar för att byggnaderna ska klassas som Miljöbyggnad Silver. Att sträva efter den högre märkningen, guld, är omöjligt om man ska bygga billiga hyresrätter, menar Goetze:

– Sänk priset på marken i stället så ska ni se att det blir mycket billigare! Det jag betalar och ligger ute med förräntar sig överhuvudtaget inte, utan jag måste avvakta X antal år på detaljplan och bygglov. Men att priset på nyproduktion blir så högt att unga inte har råd att flytta hemifrån är katastrof. Något måste göras, men jag har ingen direkt lösning.

År 2021 förvärvade börsnoterade John Mattson såväl EFIB och Hefab. Tino Goetze var medgrundare till båda bolagen, och senare hade han planer på att kontrollera hela Hefab. Så han gick till stämman med avsikten att med sina och dotterns 49 procent av aktierna genomföra en kupp.

– Det var bara det att när jag kommer in på årsmötet så sitter precis alla andra aktieägare där med mina kollegor och håller varandra i handen. Så jag blev utkastad ur styrelsen. Först var jag förbannad, men på sikt blev det jättepositivt och de skötte bolaget bra.

Han behöll sin aktiepost, men tröttnade så småningom på bolaget och det han kallar dålig aktieutdelning. Den nya spekulanten kom därför lägligt.

– Det var många börsnoterade bolag som var ute efter min aktiepost för att kunna ta över hela bolaget, och jag sålde till John Mattson. Sedan började fler sälja, och med hänsyn till hur marknaden har blivit nu så måste de känna sig jäkligt glada för den affären.

Men Tino Goetze har inte bara näsa för investeringar. Han är också en hejare på att pruta. För många år sedan låg hans kontor på Hornsgatan, i närheten av en skoaffär. Varje gång han och hans kollega skulle köpa nya skor gick de in i butiken med sina gamla och bad att få byta in dem.

– Det var alltid mycket folk i butiken, och de undrade väl om vi var idioter när vi frågade vad vi skulle få för våra gamla skor. Sen blev vi så pass kända där att de lovade att ge oss rabatt bara vi inte kom in med de gamla skorna. Jag prutar fortfarande oerhört mycket, men familjen tycker att det är pinsamt.

Han ber gärna om något extra på köpet, eller två för en, och ofta funkar det. Kanske för att han nästan aldrig ger sig. Däremot prutar han sällan på fastigheter.

– Där gäller ju att den som bjuder mest får den, och när jag inte har gjort det har någon annan fått fastigheten. När det gäller Skeppsbron så var det ju inte direkt jag som prutade.

Branschkollegan Bengt Malmegård har varit en god vän tillika golfkamrat i många år. Han har också haft fingret med i flera av Goetzes affärer:

– Han mäklade en stor fastighet på Lövgatan 70 i Solna till mig. De första åren gick den back med en och en halv miljon per år. Men det kunde jag ta, eftersom jag hade så pass positivt förvaltningsresultat på alla de andra fastigheterna, så jag behöll den. I dag är kåken värd hur mycket pengar som helst, jämfört med vad jag gav.

Men alla affärer har inte gått med vinst ens på sikt, och den allra sämsta gjorde Goetze i Gävle.

– Jag köpte världens vackraste fastighet med tinnar och torn. Jag fick räntebidrag men så tog man bort det … Jag hade huset i tio år och tror att jag förlorade 3 miljoner. Om jag hade köpt det i Stockholm så hade jag väl tjänat 10–20 miljoner. Det är en lärdom som har resulterat i att han i dag bara köper fastigheter på sina hemmamarknader – Visby och Stockholm. Ingen annanstans.

Genom bolaget Brovalvet har Tino Goetze riktat in sig på Stockholm och Visby, och han behåller gärna sina fas­tigheter länge.

– Min hustru är från Gotland. Hon tillbringar en stor del av somrarna på ön, och jag behöver något att pyssla med när jag är där en längre tid. Vi har varit gifta i 50 år, och en av hemligheterna är väl att jag jobbar rätt mycket så att hon inte behöver träffa mig hela tiden (skratt). Men hon är den jag är mest stolt över och glad att ha i min närhet.

Tino Goetze har hunnit fylla 76, men har ännu inga planer på att gå i pension, även om han i en bisats nämner saknaden efter tidigare kollegor som inte längre finns och insikten om att livet är ändligt.

– Ingen i familjen vill ta över. Det är lite tråkigt, men det är inte mycket att göra åt.

Vilken nytta har du av att vara advokat i fastighetsbranschen?
– Andra köper ju in den kompetensen, så för resultatet är det i sig ingen skillnad. Däremot kan jag själv sköta alla förhandlingar och ärenden i Hyresnämnden. Det är klart att det blir mer lönsamt.

Det har kommit en del nya domar som rör fastigheter, till exempel om blockuthyrning, vad tänker du om det?
– Jag tycker att det är bra. Blockuthyrningen var väl från början tänkt att man skulle ha för dem som var i behov av lägenheter, till exempel inom vården och företag som måste ha anställd personal boende någonstans. Men sen verkar det som om det blivit något helskotta med det, att man inte använder den på det sätt som var meningen från början. Så jag tycker att det är bra att det blir en skärpning och att det rensas ut en del.

Marknaden är lite skakig just nu?
– Jag tror att den kommer att resa sig ganska snabbt och att räntan kommer att gå ner. Själv har jag alltid legat rörligt sedan 1978. Som minst har jag varit nere på 0,25 procent, och under finanskrisen hade jag väl som mest 16,75 procent. Jag gissar att Stibor kommer att ligga på 2,25 procent i höst.

Vad driver dig?
– Jag blev advokat för att jag gillar att vara jobbig. Och både med juridik och med fastigheter är det som när man spelar hockey: Pucken ska i mål. Det är vinnarinstinkten som styr.

Varifrån kommer namnet Brovalvet?
– Det följde med när vi köpte två fastigheter i Traneberg och Stora Essingen. Tänk om dåvarande ägare hade vetat hur stort bolaget senare skulle bli.

Fler Porträtt

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Porträtt

Helgläsning: Varumärket i fonden

NREP-grundaren Rickard S Dahlberg i stor intervju.

Tillbaka till förstasidan