Porträtt

Affärerna får Schuss av Lennart

Sedan ett år tillbaka är Lennart Schuss ”högsta hönset” för Catellas svenska fastighetsverksamhet. Det blev han för att han tillsammans med Johan Ericsson legat bakom ”success storyn” Catella Corporate Finance. Medan Johan ska sprida succéreceptet till övriga Europa ska Lennart se till att den svenska verksamheten fortsätter att leverera resultat.
Lennart Schuss föddes i Malmö 1952 och där växte han upp tillsammans med sin bror Bernt. Hans föräldrar drev ett litet företag i konfektionsbranschen så affärsverksamhet fanns i närheten och kan ha påverkat Lennart i hans yrkesval, åtminstone valde han att studera till civilekonom. Brodern Bernt valde också högre studier och blev tandläkare, han bor kvar i Malmö.
Studierna innebar att Lennart Schuss flyttade till Stockholm och Handelshögskolan där han började 1973. Efter examen började han på Unilever där han fick jobba i en rad olika Unileverbolag. Det väckte förundran bland kollegor på Unilever när han tre år senare sade upp sig för att började som analytiker på Aktiv Placering.
– De tyckte inte att analytiker var något jobb. På den tiden fanns det nästan inga aktieanalytiker i Sverige. Skandinaviska Enskilda Banken som var moderbolag till Aktiv Placering hade till exempel inga analytiker alls!
– När jag började på Aktiv Placering var det egentligen för att lära mig svenskt näringsliv. Jag var inte så intresserad av aktier, faktum är att de flesta ansåg aktiebranschen som fullständigt ointressant.

När aktiemarknaden sedan fullkomligt exploderade i början av 80-talet, insåg Lennart Schuss att det kunde vara spännande att vara med och bygga upp en fondkommissionär. Det blev Stockholm Fondkommission, och där kom Lennart att ansvara för analys.
     Men mycket snart tröttnade han på analysen och började istället med mer corporate finance inriktade affärer och med försäljning av större aktieblock.
Det var på Stockholm Fondkommission som han och Johan Ericsson blev kollegor och där gjorde de sin första fastighetsrelaterade affär när Realia skapades ur Diös Norra Bygg och lade ett bud på fastighetsbolaget Sannadal.
1989 var det åter dags för uppbrott och nystart. Lennart, Johan, Gunnar Wedfelt och Ulf Öster startade Partner Fondkommission och i flera affärer samarbetade man med Erik Ahrenby på vm Fastighetsekonomi.
– Johan och jag lärde känna Erik Ahrenby i samband med att vi hade ett uppdrag åt Finans ab Nyckeln 1989, det gällde att finna fastigheter i Tyskland för Nyckelns kunder. Det blev inga fastigheter. Det mesta tyckte vi var för dyrt och det som vi ville köpa, köptes snabbt av tyskarna själv. Min analytiska bakgrund var nog en hämmsko!
Den första kontakten med Eric Ahrenby ledde dock till att affärstycke uppstod och till flera nya samarbeten.
– Eric var en fantastisk person som betydde mycket både för Johan och mig, och genom honom fick vi även kontakt med Gunnar Rylander som några år tidigare grundat Catella och där vm Fastighetsekonomi ingick.

Den fullständiga artikeln går att finna i Fastighetsvärlden nummer 1, 2005

Fler Porträtt

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Porträtt

"De som har köpt av oss har tjänat mycket pengar"

Mattias Roos berättar hur han ser på spekulationsköp, varför det är vettigt att ha swimmingpooler i bostadsprojekt och varför det inte var självklart att tacka ja till vd-tjänsten på SSM.

Porträtt

"Jag ville arbeta med vad som helst, bara inte fastigheter"

Fastighetskrisen på 90-talet ledde Max Barclay in i branschen.

Porträtt

Inget finlir i kalkylen

Opportunist. Det är en påse gott och blandat han har samlat på sig. En flygplatsstad, ett slott, ett badhus, ett auktionshus med mera. Nyligen sålde han sin bästa investering någonsin, för hundra gånger insatsen. Läs FV:s långa intervju med Per Taube.

Porträtt

”Om 40 år flyger vi kanske runt i små flygplan”

Ica Fastigheters vd Lena Boberg ger sin syn på robotar och berättar vad hon tror krävs för att fortsätta locka människor till fysiska matbutiker. Hon avslöjar även bolagets senaste uppfinning.

Porträtt

"Viktigt få grepp om var problemen sitter"

Skanskas nya vd började med att skära ned personalstyrkan och ta bort ett chefsled. Att han inte har problem med att ta tuffa beslut var en av sakerna som styrelsen fastnade för.

Porträtt

Anna Nyberg stöper om Stockholm

Vasakronans fastighetsutvecklingschef leder förvandlingen som ska skapa ett nytt intryck av området runt Sergels torg. Hon vill att city ska locka fler från förorten.

Porträtt

Ansvar för 100 miljarder

AMF är den institution som satsar hårdast på fastigheter. Sedan några månader tillbaka är Pernilla Arnrud Melin ansvarig för bolagets fastighetsinvesteringar. Nya segment och marknader kan vara att vänta.

Porträtt

"Jag visste ingenting så jag gjorde som när jag köpte baguetter"

Från kaféägare och komiker till vice vd för Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag. För Fastighetsvärlden berättar Sharam Rahi om karriärbytet, fastigheten han drömmer om att köpa tillbaka och vänskapen med Erik Selin.

Porträtt

"Inte vår affärsidé att kamma hem vinsten och sticka"

Investorägda Vectura ska växa kraftigt de kommande åren. För Fastighetsvärlden berättar vd Susanne Ekblom om expansionsplanerna, den turbulenta tiden på SVT och filosofin hon använder från verkstadsindustrin.

Porträtt

Pressen på nya vinster – redo att dubbla

Långsiktigt. Från början var fastigheterna något som mest fanns där för att hysa koncernens verksamheter. Carl-Johan Bonnier berättar hur fastigheterna kommit att bli allt viktigare genom åren. Nu förbereder Bonnier Fastigheter för en större satsning.

Porträtt

Porträttet: Redo för nystart

Tobin Properties har haft ett kärvt år. Men efter att ha fått in Klövern som ny huvudägare ser VD Erik Karlin ljust på framtiden.

Porträtt

Vill ge bästa råden

Stigfinnare. Med ett bra varumärke som grund har Daniel Gorosch på sex år ompositionerat JLL helt på den svenska marknaden. Med en defensiv ”corpsatsning säkrar han nu intjäningen inför mer turbulenta år.

Porträtt

Redo att trappa upp

Utmaningar. I fyra år har Carola Lavén styrt byggjättens fastighetsutveckling. Med en bakgrund som stadsutvecklare laddar hon för en handfull större kontorsprojekt i landets största städer.

Tillbaka till förstasidan