Topplistor

50 Mäktigaste 2022

För 17:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast. 60 namn har funnits på röstbar plats, varav därefter 50 placeringar redovisats. Listan för 2022 innehåller fem nykomlingar. För 2022 blev det en ny etta.

Fjolårets etta Ilija Batljan har alltså petats ner från tronen när de röstande fått säga sitt. Fjolårets tvåa Rutger Arnhult har tappat fler placeringar.

Därmed blir det en ny Mäktigast 2022.

 

1
Roger AkeliusAkelius

Historia: Fastighetsbolaget bildade han 1994. Äger numera bostadshus i fyra länder efter att ha sålt rubbet i tre länder, bland annat fastigheterna i Sverige, i en av de största fastighetsaffärerna någonsin – ännu en affär av Roger Akelius med fantastisk tajming.

Aktuell:
Ny etta på Mäktigast-listan. Åter gett sig in i kommersiella fastigheter genom att bli största ägare i Castellum. Med madrassen full av pengar har han möjligheter att fynda från pressade ägare. Sålde 2021 Akelius bestånd i Sverige, Danmark och Tyskland för hela 92 miljarder kronor. Beståndet i Sverige hade Akelius byggt upp under 27 år. Ska istället investera i London, Paris och i en handfull städer i Nordamerika. Funnits med på M50-listan alla 17-åren som omröstningen genomförts, som högst tia 2015.

Kuriosa:
Generös filantrop och frispråkig entreprenör. Bor delar av året på Bahamas där han även med jämna mellanrum får huset delvis förstört av tropiska stormar. Akelius växte upp i Stora Mellby, en by mellan Trollhättan och Alingsås. Han har gett ut ett flertal böcker.

Tre senaste åren: 17–14–15

 
2
Erik SelinBalder

Historia: 1992 var året när Erik Selin, som 25-åring, köpte sin första fastighet, i Ängelholm. Bildade Balder 2005 ur börsnoterade Enlight AB – resten är modern fastighetshistoria…

Aktuell: Bromsat investeringarna de senaste månaderna. Storbolaget är på väg att bli en byggherre. Fem stora stadsutvecklingsprojekt i Stockholmsområdet och ett flertal i Göteborg. Genomför även centrala, och snygga, projekt i båda städerna. Är branschens JV-kung genom fler än tio större deläganden. Ogillar uppmärksamheten kring insidermisstänkta kollegor där bland annat två före detta toppchefer dömts till fängelse. Etta på listan hela fem gånger. Tidigare topp-två varje år sedan 2011.

Kuriosa: Han är född och uppväxt i Göteborg. Började handla med aktier som 14-åring och fick lära sig en nyttig läxa vid kraschen i början av 90-talet när han blev helt utblottad. Kallar sig själv hypokondriker.

Tre senaste åren: 3–1–1

 
3
Johanna SkogestigVasakronan

Historia: Vd vid 194-miljardersbolaget Vasakronan sedan 1 november 2019. Tillträdde i mars 2015 som chef för fastighetsinvesteringar och ansvarar för bolagets analys och transaktionsverksamhet. Tidigare jobbat vid Areim och Sveafastigheter. Ännu tidigare jobbade hon på AP Fastigheter (som är nuvarande Vasakronan).

Aktuell: Högst placerade tjänsteman för tredje gången och Mäktigaste kvinna för fjärde gången. Funnits med på Mäktigaste-listan sedan 2015. Bolagets har hyllats för sitt jobb med Sergelhuset där kontoren hyrdes ut snabbt och där butikerna nu börjar fyllas. Bolaget bygger även om de lägre våningsplanen i Hötorgshusen och har jättelika projektmöjligheter i centrala Göteborg, även efter att Platinan står klar. Intressant satsning på stort kontorshus i trä i centrala Uppsala.

Kuriosa: Född i Sunne. Inte lika duktig som Stenmark i slalombacken, men nästan. Bibehåller hög klass i utförsåkning genom ett lägenhetsköp i Åre. Lämnat Cibus, Corems och Regios styrelse de senaste åren.

Tre senaste åren: 4–4–7

 
4
Ilija BatljanSBB
Lägre position än förra året

Historia: Första köpet med SBB ägde i Örkelljunga i april 2016, därefter full fart inom förvärv tills våren 2022. Har tidigare jobbat vid regeringskansliet, varit kommunalråd och landstingsråd. 2012 röstades han fram som Årets Rookie. Fick i december 2015, på ett tveksamt sätt, sparken från Rikshem, där han var vice vd.

Aktuell: Framröstad av branschen som Mäktigast 2021. Han är överallt, hela tiden. SBB hade under våren ett fastighetsbestånd värderat till 160 miljarder och hade då nyligen kommunicerat att målet var att nå 300 miljarder år 2026. ”Vi är ny benchmark för Sverige”, sa Batljan till FV. Bolaget hade vid tillfället även siktet på Tyskland. Sedan senvåren har Batljan & co jobbat lika hårt med försäljningar som man tidigare gjorde med förvärv – allt för att rädda företagsbygget. Tappar fjolårets förstaplats i årets omröstning.

Kuriosa: Född i Kolašin, Montenegro. Flydde bomberna i Mostar, Bosnien, 1993 och väl i norra Polen skulle familjen ta första lämpliga båt till Danmark eller Sverige. Den som avgick först gick till Sverige. Doktorerat på Socialhögskolan i ämnet demografi och planering för äldrevård.

Tre senaste åren: 1–2–3

 
5
Fredrik LundbergLundbergs
Samma position som förra året

Historia: Kom in i det börsnoterade familjebolaget Lundbergs 1977 och blev vd 1980/81, 30 år gammal. Har utvecklat bolaget från att endast ha varit inriktat på bygg och fastigheter till ett stort investmentbolag. Tog kontrollen över Hufvudstaden 1998 genom att köpa Öresunds aktier.

Aktuell: Fokus verkar komma allt längre från fastighetssidan – eller ligger den lågbelånade investeraren i slagläge just nu? Bolaget är näst största ägare i Skanska sett till röster sedan 2011. Lundbergs kontrollerar 88 procent av rösterna i Hufvudstaden, är storägare i Industrivärden SHB samt Holmen.

Kuriosa: Gillar curling och var en gång i tiden juniorvärldsmästare. Stort fan av IFK Norrköping där han även är med som sponsor. Sommarställe i Arkösund. Var tills 2010 stor ägare i NCC. Koncernchef i L E Lundbergföretagen AB. Styrelseordförande i Fastighets AB L E Lundberg, Hufvudstaden, Holmen och Industrivärden, vice ordförande i Handelsbanken och ledamot i Skanska.

Tre senaste åren: 5–6–4

 
6
Rutger ArnhultCastellum
Lägre position än förra året

Historia: Född i Bjärred och uppväxt på Bjärehalvön, Tog över vd-stolen i Klövern 2012. Arnhults första fastighetsförvärv ägde rum 1996 i Jönköping. Efter examen från Lunds universitet jobbade han som analytiker vid Alfred Berg och Öhmans.

Aktuell: Haft ett ännu ett väldigt händelserikt år – nu främst med negativa nyheter. Efter att 2021 ha kontroll över Castellum och även ordförandeklubban där, låtit Corem köpa Klövern, tagit upp kampen om norska Entra samt att Castellum tagit över Kungsleden kom de negativa rubrikerna i början av 2022. Den utsedda vd:n för Castellum valde att avgå nästan omedelbart, under hösten 2022 tvingades Arnhult sälja en stor aktiepost i Castellum för att säkra sitt privata M2 och håller på att sälja ett stort fastighetsbestånd i Corem. Heläger M2 Gruppen som kontrollerar fastighetsbestånd i Stockholmsområdet och i Småland.

Kuriosa: Arnhult som bor på Lidingö, är fastighets- och finansbranschens superlöpare. 2016 sprang han Stockholm Marathon på 2.49.18, vilket var nytt personligt rekord. Hösten 2018 blev han tvåa på SM i halvmaraton i sin åldersgrupp. Syns då och då spela padel.

Tre senaste åren: 2–3–2

 
7
Hans WallenstamWallenstam
Lägre position än förra året

Historia: 29 år gammal blev han vd i familjeföretaget, vilket innebär att han under 2021 firade 30 år på vd-posten i bolaget. Han tog över den i ett utsatt läge, mitt under fastighetskrisens uppsegling.

Aktuell: Byggstartat 10.000 lägenheter sedan millennieskiftet. Gav hösten 2020 ut boken ”Mot alla odds – vägen ur fastighetskrisen”. Slog 2018 till och blivit delägare i coworkingbolaget Convendum. Dottern Rebecka Wallenstam tillträdde 2017 som ny koncerncontroller. Har röstats fram till stabila placeringar här i listan, och stabiliteten liknar väl bolaget.

Kuriosa: Som ung spelade Hans Wallenstam fotboll i IFK Göteborgs juniorlag. Lokalt är Hans Wallenstam även känd som tränare och huvudsponsor i innebandyklubben Pixbo. Köpte den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg och förvandlat den till en padelhall i Mölnlycke. Sommarhus på Styrsö. Ledamot i Ulla och Lennart Wallenstam stiftelsen.

Tre senaste åren: 6–7–6

 
8
Sven-Olof JohanssonFastpartner

Historia: Vd och huvudägare i börsnoterade Fastpartner sedan 1997.

Aktuell: Varit med på M50-listan i alla 17 år som omröstningen genomförts. Mer än 80 procent av hyresintäkterna finns numera i Stockholmsregionen. Utsåg sommaren 2016 sonen Christopher Johansson, marknadschef sedan 2015, till vice vd. När kommer generationsskiftet i vd-stolen? Med som stor ägare bakom bland annat SBB och Atrium Ljungberg

Kuriosa: Sedan några år tillbaka pendlar han frekvent till Orléans, söder om Paris, där hans fru driver en häst-ranch inriktad på reining, westernridning. Sedan tidigare känd för sin ”corner” i Saab-Scania 1990. Gillar konst, musik och spelar trumpet. Född i Ödeshög. Äger 70 procent av Fastpartner via egna bolaget Compactor. Har en Politices magister från Stockholms Universitet och har läst på Handelshögskolan i Stockholm.

Tre senaste åren: 9–5–8

 
9
David MindusSagax

Historia: Skapade i maj 2005 bolaget Sagax efter att gjort om det lilla teknikföretaget Effnet till fastighetsbolag. Han äger, via bolaget Mindustri, 25 procent av rösterna. Sedan 2013 äger Sagax 15 procent i Hemsö. Bolaget är även ägare i NP3, Söderport (jv med Nyfosa), Nyfosa, Emilshus och Cibus. Mindus har tidigare arbetat vid bland annat GE Capital Real Estate.

Aktuell: Har det mest internationella beståndet och har även intressanta ägarposter i andra bolag. Två tredjedelar av fastighetsvärdet finns utomlands. Mindus var den som återinförde preferensaktierna på marknaden och har lanserat D-aktier. Verkar inte vilja bli stadsutvecklare. Sålt i ett intressant läge i Järfälla.

Kuriosa: Köpte 2007 ett stenhus i Lärkstaden från författarinnan Liza Marklund. Det handlade om Östtysklands tidigare ambassad. i Hemsös styrelse där Sagax äger 15 procent. Numera även bosatt i Spanien.

Tre senaste åren: 11–8–13

 
10
Annica ÅnäsAtrium Ljungberg
Samma position som förra året

Foto Annica Ånäs

Historia: Tog över vd-stolen 2016 efter att ha varit tillförordnad boss i ett halvår. Hon hade då jobbat inom bolaget i sammanlagt åtta år, först som ekonomichef, som CFO sedan 2011.

Aktuell: Ska nu få det kittlande Slakthusområdet att lyfta. Bolaget är en liten ”gullegris” hos landets större kommuner eftersom man i flera fall varit duktigt på att ”bygga stad”. Fortsätter omvandla Sickla i snabb takt samt har fortsatta miljardplaner i Hagastaden och vid Slussen. Smider planer för Ångqvarn i Uppsala.

Kuriosa: Uppväxt i Täby. Årets rookie 2016. Sitter i styrelsen i Swedavia. Har tidigare gjort det i JM och finska Technopolis. Jurist och civilekonom.

Tre senaste åren:
10–13–9

 
11
Anders DanielssonSkanska
Lägre position än förra året

Historia: Vd sedan januari 2018. Långvägare inom bolaget som anställdes redan 1991. Har tidigare haft flera chefspositioner vid bolaget. 2008 blev han vd för Skanska Sverige.

Aktuell: På fastighetssidan står bolaget bakom satsningen 100.000 kvm i Sjöstan/Gullmarsplan, Stockholm, och Citygate, i Göteborg, som är Nordens högsta kontorshus. I båda finns vakanser. Bolaget kämpar med att komma loss med nya stora kontorsprojekt på västra Kungsholmen. Bolaget har skördat flera framgångar i USA och Polen. Årets rookie på listan 2017.

Kuriosa: Född i Nacka och bor i Huddinge. Duktig skridskoåkare som både spelat ishockey och varit domare. Gillar även utförsåkning.

Tre senaste åren: 8–11–12

 
12
Stefan DahlboFabege

Historia: Utsågs våren 2019 till vd för Fabege. Efter att ha jobbat på Alfred Berg några år efter studierna hamnade han på HQ där han några år senare blev vd. 2005 fortsatte han till Investment AB Öresund för nya toppjobb. Var under några år vd för Byggmästare Anders J Ahlström Holding

Aktuell: Ska nu försöka fortsätta bolagets framgångsresa i Arenastaden där utvecklingen nu går in i andra halvlek. Startar en ny jättesatsning i Flemingsberg för att skapa en sydlig nod i 08-området. Lyckats få Alfa Laval som stor hyresgäst där. Årets rookie på 50-listan 2019.

Kuriosa: Tennisspelare av klass, och var ordförande i Svenska Tennisförbundet 2007–2015. Född i Helsingborg.

Tre senaste åren: 13–16–19

 
13
Lars JohnssonFolksam

Historia: Sedan våren 2015 ansvarig för Folksam Fastigheter. Johnsson var tidigare vice vd och chef fastighetsinvesteringar vid jätten Vasakronan där han slutade sommaren 2014. Har en bakgrund inom AP Fastigheter (numera Vasakronan). Han har även jobbat vid LE Lundberg-företagen

Aktuell: Fortsätter att hålla ett högt förvärvstempo och har som mål att köpa för ytterligare 15–20 miljarder kronor. Under 2022 förvärvat Vasahuset i centrala Stockholm, en av de största styckeaffärerna i CBD någonsin. Uppskattad talare på seminarier,

Kuriosa: En av de i Sverige som gjort flest affärer. Uppväxt i Ängelholm och håller på Rögle i hockey. Vann 2019 FV:s och C&W:s tävling vem som har mest kunskaper om branschen och blev 2020 tvåa i samma tävling.

Tre senaste åren: 21–17–21

 
14
Nils StyfHemsö

Historia: Sedan hösten 2016 vd vid AP3-kontrollerade Hemsö. Var tidigare CIO vid Citycon. Han har tidigare arbetat på Merrill Lynch, Deutsche Bank, Doughty Hanson & Co och Areim.

Aktuell: Hemsö tar gärna på sig rollen om att hjälpa Sveriges kommuner med att vara en långsiktig ägare av skolor och äldreboenden. Hemsö har även blivit en riktigt stor aktör även Finland och Tyskland. Allt mer fokus på nyproduktion. Bolaget överväger även fler länder.

Kuriosa: Syns ofta på elcykel. Född i Mexico city och kan flytande spanska. Bott i flera länder. Uppväxt i norra Botkyrka där Elias Georgiadis fanns i samma årskull.

Tre senaste åren: 20–24– 28

 
15
Anneli JanssonHumlegården

Historia: Intog vd-stolen på Humlegården i november 2016. Sedan 2012 hade Jansson då varit ansvarig för brittiska Grosvenor Fund Management. Tidigare har hon även jobbat på KF Fastigheter och Doughty Hanson.

Aktuell: Slog 2021 till och förvärvade en rekorddyr byggrätt, Snurrtomten. Ett år tidigare rekordköpte bolaget Landbyska verket 8–9. Planerar ytterligare projektutveckling i två olika områden i Solna och laddar även för att utveckla kontor i nya Sjöstadshöjden. Röstas upp rejält på listan.

Kuriosa: Född och uppväxt på ön Yxlan i norra Stockholms skärgård. Där i närheten bygger hon ett egendesignat sommarhus, på Blidö. Sitter i Catellas, Platzers och Fastighetsägarna Sveriges styrelse.

Tre senaste åren: 22–23–24

 
16
Johan SkoglundJM
Lägre position än förra året

Foto på Johan Skoglund

Historia: Vd har han varit ända sedan 1 november 2002 – alltså mer än 20 år. Han är alltså en av de som varit börs-vd allra längst. Innan han blev vd hade han dessutom hunnit avverka ett 15-tal år i bolaget i olika positioner.

Aktuell: Nästan läskigt stabil placeringsmässigt på Mäktigaste-listan. Han har varit topp-20 under listans alla 17 år. JM har varit framgångsrikt i att köpa stora markområden för att därefter utveckla stora mängder bostäder inom några få områden.

Kuriosa: Skoglund är en långmilare, både som börs-vd och som skidåkare i något utmanande lopp runt om i världen. Styrelseordförande i Vectura och Polhem Infra AB. Styrelseledamot i Mentor Sverige. Tidigare ledamot i Castellum.

Tre senaste åren: 14–18–18

 
17
Thomas ErséusAMF Fastigheter
Ny på 50 mäktigaste-listan

Foto på Thomas Erséus

Historia: Har över 35 års erfarenhet från näringslivet, bland annat från Ericsson, WSP och Kungsleden, varav 28 år som vd. Kom närmast från posten som vd för arbetsgivarorganisationen Almega.

Aktuell: Vd för AMF Fastigheter sedan årsskiftet 2021/22, en utnämning som nog överraskade de flesta, både inom och utanför AMF. Erséus hade dock då varit ledamot i bolagets styrelse i nästan två år. Tog över efter Mats Hederos som lämnat vd-stolen efter 15 år. Årets högst placerade nykomling på M50-listan!

Kuriosa: Utbildad vid Chalmers tekniska högskola. Erséus var styrelseledamot i HQ då Finansinspektionen beslutade sig för att dra in tillståndet för HQ Bank

Tre senaste åren: XX–XX–XX

 
18
Louise LindhLundbergs
Lägre position än förra året

Historia: Sedan november 2016 är hon vd för Fastighets AB L E Lundberg där hon sedan 2008 varit vice vd. Började på familjebolaget 2005 efter att i två år ha jobbat på KPMG.

Aktuell: Något lägre affärstakt senaste tiden, med främst renodlingar. Snabbt vunnit respekt. Legat lågt på affärsfronten. Är hon redo för Hufvudstaden vid nästa vd-skifte?

Kuriosa: Född i Sverige, uppväxt i Schweiz. Tredje generationens Lundbergare inom branschen och Fredrik Lundbergs äldsta dotter. Styrelseledamot i L E Lundbergföretagen, Holmen, Hufvudstaden och Fastighets AB L E Lundberg samt i Institutet för Näringslivsforskning.

Tre senaste åren: 19–21–20

 
19
Patrik HallHeimstaden
Lägre position än förra året

Historia: Vd och koncernchef i nuvarande befattning sedan 2003. Anställd sedan 2001.

Aktuell: Avgår som vd vid årsskiftet och för att fortsätta som senior advisor och medlem i Group Investment Committee. Köpet från Akelius 2021 för 92 miljarder kronor är en av världens största fastighetsaffärer på många år. Bolaget Heimstaden Bostad, med norske Ivar Tollefsen som en av tre huvudägare har nått ett bestånd om gigantiska 350 miljarder i sju länder.

Kuriosa: Tidigare förhandlingschef på Hyresgästföreningen. Utbildad vid Officerhögskolan och har varit yrkesofficer.

Tre senaste åren: 18–28–49

 
20
Lena BobergAlecta Fastigheter
Lägre position än förra året

Historia: Vd vid Alecta Fastigheter sedan sommaren 2020. Tog tidigare över vd-stolen i Ica Fastigheter 2011 efter att tidigare varit CFO där. Kom då från Skandrenting. Tidigare jobbade hon i korta perioder på Know IT och Hagströmer & Qviberg.

Aktuell:
Leder en storsatsning och flera investeringar väntas. Flera nyckelrekryteringar har genomförts, men även väldigt många har slutat snabbt. Vill på fem–sju år dubbla beståndet till 90 miljarder kronor. Spanar även in andra nordiska huvudstäder.

Kuriosa: Hon har alltid ett mentorsuppdrag på gång, en sak hon gillar och växer själv av. Tidigare suttit i Rikshems och Corems styrelse. Drömmer om att äga en Hälsingegård.

Tre senaste åren: 12–19–47

 
21
Stina Lindh HökNyfosa

Historia: Vd vid Nyfosa sedan oktober 2020. Tidigare jobbat vid Drott, Leimdörfer, Atrium Ljungberg och kom till Hemfosa 2010 som anställd nummer åtta. Blev 2018 COO när Nyfosa knoppades av.

Aktuell: Ett år i vd-stolen och tempot har sänkts något. Tagit steget in i Finland genom storköp. Årets Nykomling i branschomröstningen 2020. Vad händer med Nyfosa framöver? Vad vill storägaren David Mindus? Kan gemensamt ägda Söderport hamna på börsen?

Kuriosa:
Ville egentligen bli veterinär. Född i Helsingborg. Äger hästen Heart to heart som har smeknamnet Totte. På KTH gick hon i ”superklassen” med bland annat Johanna Skogestig och Anneli Jansson. Sitter i Fabeges styrelse.

Tre senaste åren: 24–26–X

 
22
Ulrika HallengrenWihlborgs

Historia: Vd vid bolaget sedan i april 2018. Hon var tidigare projekt- och utvecklingschef vid bolaget. Tidigare jobbat vid bland annat Tyréns.

Aktuell:
Ska med ett stort innehav i Nyhamnen i Malmö göra området till lika betydande för bolaget som Dockan varit. Satsar nu även i Hyllie. Basar dessutom över ett stort bestånd i Helsingborg, Lund och Köpenhamn.

Kuriosa: Har en Ducati för landsvägskörning. Tidigare kört mycket enduro. Född i Västervik. Bor i Lomma. Tidigare styrelseledamot i SHH Bostad och Tyréns.

Tre senaste åren: 27–25–30

 
23
Tomas CarlssonNCC

Historia: Vd sedan maj 2018. Var sedan i slutet av 2012 vd vid Sweco. Tidigare jobbat 20 år vid NCC i olika roller, senast som chef för den svenska byggverksamheten

Aktuell: Inom fastighetsutvecklingen har bolaget haft bra flyt i Göteborg liksom vid HK:t i Solna. Men det är mer tyst kring projektet vid Bromma Blocks. Företrädaren Peter Wågström röstades fram till plats tio under sitt sista år i vd-stolen.

Kuriosa: Född i Umeå. Tidigare scoutledare. Kallades ”professorn” av vännerna. Har dubbla MBA i studiebagaget. Bor i Bromma. Var aktuell som NCC-vd redan 2011.

Tre senaste åren: 25–29–25

 
24
Cecilia FasthStena Fastigheter

Historia: Vd vid Stena Fastigheter sedan 2018. Kom då från Castellum där hon varit vd region Väst sedan 2014. Hon kom då från Sverigehuset där hon var vd. Tidigare har hon jobbat på Skanska där hon 2007 blev vd för Skanska Fastigheter Göteborg och hon har även jobbat i Storbritannien för byggjätten. Därefter blev hon vd på Sverigehuset.

Aktuell: Laddar för en större investering i SKF:s historiska område som bolaget förvärvat. Stena har döpt satsningen till District Bearing. Driver även större projektplaner vid Masthuggskajen och fortsätter utveckla bostäder i Vega, Haninge.

Kuriosa: Hade tidigt ett stort intresse kring hållbara fastigheter. Uppges ha gillat lego som ung. Född i Vänersborg. Spelade handboll i BK Heid i division ett.

Tre senaste åren: 28–27–31

 
25
Urban EdenströmStronghold

Historia: Under drygt 20 år har han byggt upp Stronghold, som han köpte loss från Investor 1999, och där han är största ägare och styrelseordförande. Det började 1994 med rådgivningsdelen i Newsec och förvaltning. Därefter kom Niam 1998. Sålde Datscha med kanonvinst 2019.

Aktuell: Alltid aktuellt med nya investeringar, numer allt mer tech och speciellt proptech. Har tre söner som följer honom inom bolagssfären och i familjebolaget Pejoni. Har nummer 15 som högsta placering i M50-omröstningen.

Kuriosa: Född i Karlskrona. Bodde i Tensta under första åren i Stockholm. Stronghold var för övrigt namnet på Björn Borgs tidigare investeringsbolag (som var en av Fastighetsvärldens första prenumeranter!). Vann EY Entrepreneur of the year 2018 i Sverige och tävlade i världsfinalen. 2017 utsedd till ordförande i Stockholms Handelskammare, där han varit ledamot sedan 2014.

Tre senaste åren: 26–22–17

 
26
Jan-Erik HellmanVasakronan

Foto på Jan-Erik Hellman

Historia: Tidigare regionchef i Uppsala sedan 2017. Jobbat vid bolaget i sedan 2010. Har tidigare arbetat vid JLL i ett år och vid Ica Fastigheter i sex år.

Aktuell: Sedan i maj 2022 chef för bolagets investerings- och projektverksamhet där nu avdelningarna transaktion, stadsutveckling och projektgenomförande ingår.

Kuriosa: Har en officersexamen från Marinens Officershögskola.

Tre senaste åren: 29-38-X

 
27
Jesper GöranssonPeab
Lägre position än förra året

Historia: Kunde under 2021 fira 25-årsjubileum på Peab, det företag han är vd och koncernchef för sedan våren 2013.

Aktuell: Delade i december 2020 ut stora delar av kontorsbeståndet och byggrätterna till projektutvecklingsbolaget Annehem som då börsnoterades. Göransson åker fortsatt jojo på Mäktigastelistan.

Kuriosa: Började sin yrkesverksamma bana hos Peab med två veckors praktik på en byggarbetsplats. Uppväxt i Trelleborg och ungdomsintresset var windsurfing.

Tre senaste åren: 23–34–44

 
28
Ola SernekeSerneke

Historia: Sommarjobbade på Peab och blev kvar där i sex år. Startade därefter det egna bolaget SEFA som 2014 bytte namn till Serneke.

Aktuell:
I september 2022 blev hans drömprojekt Karlatornet på Hisingen i Göteborg Nordens högsta byggnad när Turning Torso passerades. Själv har han köpt en av de fyra penthousen på 245 meters höjd. Men det händer mer. Bolaget ska enligt planerna bland annat även bygga en skidhall i Järfälla, ett blandkvarter vid Torsplan i Stockholm och en ny havsnära stadsdel i Trelleborg. Ola Serneke är en av branschens mest engagerade.

Kuriosa:
Född i Alingsås. Med som sponsor bakom flera idrottsklubbar och investerare i IFK Göteborgs riskkapitalbolag. Går alltid upp klockan 04.17, uppgav han när han var sommarpratare 2019.

Tre senaste åren:
31–36–23

 
29
Caroline ArehultAkademiskas Hus

Historia: Sedan september 2021 ny vd på Akademiska Hus. Var tidigare vd på Hemfosa där hon efterträdde Jens Engwall hösten 2018. Hon lämnade Hemfosa när bolaget köptes upp av SBB. Tidigare jobbat nästan 20 år på Skanska, senast som vd för Skanska Fastigheter Stockholm.

Aktuell: Vd på statliga storbolaget Akademiska Hus. Därmed är hon åter i campusmiljön.

Kuriosa: Trädgårdsfantast, gillar att spela basket och att arrangera maskerader. Har även pluggat i Hamburg.

Tre senaste åren: 30–XX–35

 
30
Anders NygrenHufvudstaden
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Arbetade på Skanska i nio år innan han kom till Hufvudstaden 2006, då han blev chef fastighetsutveckling.

Aktuell: Sedan årsskiftet 2021/2022 ny vd efter att tagit över efter Ivo Stopner som innehaft vd-stolen i 22 år. Snittfastigheten i beståndet är värd hela 1,7 miljarder kronor. Bolaget är i slutfasen av att färdigställa den branddrabbade fastigheten Vildmannen mitt i Stockholm och har dragit igång storprojektet Kv Johanna mitt i Göteborg. Årets näst högst placerade nykomling på M50-listan.

Kuriosa: Född i Sundsvall. Som ung duktig i fotboll och inom alla alpina grenar. Ritat och byggt ett eget sommarhus i Ångermanland.

Tre senaste: XX–XX-XX

 
31
Anna NybergIca Fastigheter

Historia: Tidigare chef för fastig¬hetsutveckling på Vasakronan och sannolikt en av vd-kandidaterna. Var med och stöpte om centrala Stockholm. Började på AP Fastigheter 2007 och var med om omvandlingen till Vasakronan. Tidigare jobbat på Hufvudstaden och Amplion.

Aktuell: Vd vid Ica Fastigheter sedan i augusti 2020. Skapade 2022 ett nytt stort jv tillsammans med Bonnier Fastigheter (Trecore). Har flera spännande projektplaner, för bostäder, vid stora Ica-anläggningar..

Kuriosa: Född i Köping. Spelat både basket och fotboll. En av initiativtagarna till Lavadagarna, KTH:s arbetsmarknadsdagar.

Tre senaste åren: 39–42–27

 
32
Åke PetterssonSkandia

Historia: Vd vid Skandia Fastigheter. Sedan 2011 har han varit affärsutvecklingschef inom bolaget. Jobbade tidigare på Vasakronan dit han värvades 2007 som transaktionschef. Han kom då från Arcona. Tidigare har han jobbat vid just Skandia/Diligentia.

Aktuell: Tog över vd-stolen efter Anders Kupsu i februari 2019. Länge sålt, men nu allt större projektutvecklare. Laddar för stort projekt vid Backaplan i Göteborg och fortsatt utveckling i Danderyd. Förvärvade nyligen Nova Lund och presenterat stora planer för Väla I Helsingborg. Bygger kontorshus i Arenastaden.

Kuriosa: Född i Vallentuna. Under tonåren ägnade han fritiden åt att skapa datorspel.

Tre senaste åren: 38–32–26

 
33
Eva LandénCorem

Foto på Eva Landén

Historia: Kom till Corem 2008 som finanschef, blev vd för det Rutger Arnhult-kontrollerade bolaget 2012 (när Arnhult själv istället tog över vd-stolen i Klövern). Jobbade tidigare som ekonomichef på Bonnier Fastigheter och dessförinnan vid PWC.

Aktuell: Sedan nyligen 2021 vd för ”stora” Corem med fastigheter för 80 miljarder efter att det ”lilla” bolaget ha köpt det större Klövern. Var inne på M50-listan 2019, men röstades inte in 2020. Kämpar med låg uthyrningsgrad i projekten på Manhattan i New York. Skapat bostadsutvecklingsbolaget Klövern ihop med Alm. Blygsam placering på M50-listan i förhållande till fastighetsvärde.

Kuriosa: Född i Fagersta. Var där känd korvförsäljerska på bandymatcher. Klasskamrat med bland annat Mia Brunell Livfors (vd Axel Johnson AB) på gymnasiet. Ledamot i Specialfastigheters styrelse sedan 2014 och ordförande sedan 2018.

Tre senaste åren: 34–X–48

 
34
Biljana PehrssonNordr
Lägre position än förra året

Historia: Lämnade i början av 2022 vd-stolen i Castellum efter endast 33 dagar. Oenighet om hur integrationen av Kungsleden in i Castellum skulle gå till låg bakom att hon lämnade 165-miljardersbolaget omedelbart. Vid Kungsleden hade hon varit vd sedan 2013 efter att suttit i styrelsen sedan 2011. 2002–2007 var hon vd vid Centrumutveckling och därefter jobbade hon vid East Capital där hon bland annat bodde i Moskva.

Aktuell: Sedan i augusti 2022 vd vid Nordr Sverige. Tidigare röstats fram till riktigt höga placeringar på M50-listan, men vd-stolen i ett betydligt mindre bolag leder till ett ras när det gäller placeringar. 2021 röstades hon fram som sjunde mäktigast inom branschen.

Kuriosa: Född i Belgrad. Uppväxt i Jordbro och Haninge. En av hjärnorna bakom Västermalmsgallerian. Sitter i styrelsen för Kungliga Dramatiska teatern sedan 2017 och sedan 2020 även i Swedbanks styrelse. Var förr en duktig basketspelare.

Tre senaste åren: 7–10–11

 
35
Lennart StenSvenska Handelsfastigheter

Historia: Grundare av Svenska Handelsfastigheter 2015 där han är vd. Han har ett av branschens tyngsta CV, med titeln Europachef för GE Real Estate som den tyngsta. Han är även styrelseordförande för brittiska CLS Holdings. Han var rankad femma på M50-listan 2008.

Aktuell: Satsar tungt inom handelsfastigheter, men endast sånt med livsmedel och lågprishandel. Bolaget dubblade beståndet genom att förvärva Tre Kronor, som har Systembolaget som största hyresgäst. Rutin, nästan till överflöd. Klättar rejält på årets lista. Omtyckt talare vid seminarier.

Kuriosa: När ubåtshysterin var som störst och när en stor sovjetisk flotta var på väg mot Sverige ryckte Sten ut till försvar. Fienden ändrade dock kurs i sista stund. Lennart Sten har en stuga på Sandhamn där han försöker undvika att bli involverad i någon mordgåta. Tidigare har han varit advokat och affärsjurist. Uppväxt i Göteborg. Tennisspelare. Styrelseordförande Klarabo.

Tre senaste åren: 49–XX–XX

 
36
Anette FrumerieRikshem

Historia: Började på JM 1992 och slutade där 2010 efter att bland annat varit regionchef Stockholm. 2012 lämnade hon Skanska för nya Beqab som hon var med att ta till börsen. Tillträdde vd-stolen vid Rikshem i maj 2020

Aktuell: Andra året på M50-listan. Bolaget som ägs av AP4 och AMF har ända sedan tidigare vice vd Ilija Batljan lämnade, och tog med sig nästan alla nyckelpersoner tvingats till flera omstarter. Har en intressant projektportfölj. Det långsiktiga målet är att starta 1 000 nya lägenheter varje år

Kuriosa: Har en mäklarutbildning. Kallar sig själv ”bostadsnörd”. Sprungit Lidingöloppet.

Tre senaste åren: 43–37–X

 
37
PG PerssonPlatzer
Lägre position än förra året

Historia: Tog Platzer till börsen i slutet 2013 efter att ha blivit vd för bolaget fem år tidigare, då en doldis. Han har en bakgrund på Skanska och Coor.

Aktuell: Efter nära 15 år som vd har Persson meddelat att han lämnar bolaget under början av 2023. Han har tajmat projekt och uthyrningar på ett riktigt bra sätt. Som avtryck efter sig lämnar han bland annat Göteborgs nya landmärke, det arkitektoniskt hyllade Kineum.

Kuriosa: Heter Per-Gunnar. Som tonåring var han högt rankad tennisspelare. Ordförande i Svenska Tennisförbundets elitkommitté när Sverige vann Davis cup tre gånger. Nobbat flera toppjobb i Stockholm genom åren.

Tre senaste åren: 32–35–36

 
38
Stefan RänkEinar Mattsson

Historia: Vd och koncernchef i det 80-åriga stolta bostadsbolaget ända sedan 2002 där han är den tredje generationen efter legendaren Einar Mattsson. Han började jobba inom bolaget efter att tidigare jobbat på Fastighets AB Stadshus, Leimdörfer (delägare) och Castellum.

Aktuell: Stabil bostadsutvecklare och stabila placeringar i Mäktigaste-omröstningen. Boss över ett av Sveriges största privata bostadsbestånd. Planerar att skruva upp nyproduktionen de kommande åren och fortsätter utveckla ibland annat Hagastaden och vid Täby galopp.

Kuriosa: Vice ordförande Nobelhuset och styrelseledamot Stiftelsen Nobel Center. Medgrundare och styrelseledamot Stiftelsen The Global Village. Ledamot i Advisory Board Fundraising vid KTH (2012–20). Under några år var han ledamot i Stockholms Stadsmissions styrelse. Gillar att spela tennis.

Tre senaste åren: 44–43–41

 
39
Johan KarlssonSlättö

Foto på Johan Karlsson

Historia: Grundare och storägare i Slättö Förvaltning, en verksamhet som som han startade tillsammans med sin bror 2013. Verkar dessutom via ägarbolaget Neptunia som även gör andra investeringar. Kom in i fastighetsbranschen efter att ha löst bostadsproblem hos Försvarsmakten.

Aktuell: Slättös olika fonder har fortsatt med tydlig aktivitet under 2002 och både förvärvat, utvecklat och sålt. Bland annat blivit delägare i Klippudden med bostäder i fokus samt sålt logistikfastigheter i tidiga skeden. Har med familjen Ehrnrooth som investerare, Finlands svar på familjen Wallenberg. Neptunia har även gjort flera förändringar av innehav inom proptech och blivit delägare i nystartade Hydda.

Kuriosa: Äger konsult- och tjänsteföretaget Military Work. Praktiserade hos fastighetsbolaget Magnentus när han gick i nionde klass. Född i Norrköping. Bolagsnamnet Slättö kommer från farfar och farmors lantställe i Sankt Annas skärgård.

Tre senaste åren: 48–xx–xx

 
40
Rickard DahlbergNREP
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Gjort en lång resa med NREP, ända sedan han var med och grundade bolaget 2005. Har tidigare jobbat vid GE Capital och DTZ.

Aktuell: Går i fronten för fondjätten som framgångsrikt lyckats bygga upp egna varumärken inom bland annat segmenten logistik (Logicenters) och samhällsfastigheter (Altura).

Kuriosa: I 20-årsåldern helgjobbade han på Ålstens Livs och i färskvarudisken på Metro vid Brommaplan. För någon sommar sedan ställde han upp en food-truck på Ljusterö, för att skapa jobb åt ungdomar – men fick jobba mycket själv… Cyklat både Vätternrundan och Cykelvasan.

Tre senaste åren: XX–XX–XX

 
41
Johanna FrelinRiksbyggen
Lägre position än förra året

Historia: Lång bakgrund inom SVT, från praktikant till toppchef. Efter åtta år i företagets ledning blev hon 2011 vd för utbildningsföretaget Hyper Island. 2016 blev hon vd vid Tengbom.

Aktuell: Sedan i början av 2020 vd vid Riksbyggen. Planen är att ytterligare öka tempot i nyproduktionen och även öka digitaliseringstempot. Sålde sommaren 2021 70 procent av ägandet i dotterbolaget Unobo, 5.368 lägenheter, till SBB.

Kuriosa: MBA vid handelshögskolan. Skapat SVT-program som REA och Feber. Var 2014 het kandidat till att bli vd vid SVT. Född i Trosa. Gillar att vandra.

Tre senaste åren: 37–48–X

 
42
Sharam RahiBalder
Lägre position än förra året

Historia: Anställd vid Balder sedan 2005. Mötte Erik Selin när han drev ett kafé nära Balders kontor där Selin var kund.

Aktuell: Vice vd vid Balder. Står på många sätt bakom en av fastighetsbranschens största framgångssagor. Sköter det mesta, utan transaktioner och finans. Utsågs 2013 till Göteborgs Finansprofil tillsammans med Erik Selin där de kallades ”ett oslagbart team”. Ny på listan 2017.

Kuriosa: Har en bakgrund som komiker, under namnet Mustafa. En omskriven sådan under tiden han jobbade som fastighetsförvaltare. Haft egen show i SVT. Är via Chirp AB ägare i First North-listade Cybaero som tillverkar obemannade helikoptrar. Uppväxt i Iran och kom till Sverige 1987, hamnade i värmländska Storfors.

Tre senaste åren: 33–41–39

 
43
Kristin WillerströmPembroke
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Jobbat på Pembroke sedan 2016 och blev Nordenchef 2020. Tidigare jobbat vid AXA och dessförinnan vid Savills i London.

Aktuell: Nyligen har fått klartecken för att påbörja projektet nya Hästen 21. Blir det den sista rivningen i city? Det gamla Passagenhuset, bakom NK, ska jämnas med marken och ersättas med en modern byggnad.

Kuriosa: Född i Bromma. När hon i London besökte en mäklarfirma för att köpa en bostad gick hon därifrån med både bostad och ett nytt jobb.

Tre senaste åren: XX–XX–XX

 
44
Tomas HermanssonBonnier Fastigheter

Tomas Hermansson, Bonnier Fastigheter

Historia: Vd för Bonnier Fastigheter sedan 2007. Har tidigare arbetat vid Klövern, Fabege och Skanska.

Aktuell: Bolaget har stora utvecklingsplaner i Värtahamnen. 2021 skapades bolaget Hemmaplan tillsammans med Brunswick och 2022 bildades Trecore ihop med Ica Fastigheter. Bonnier Fastigheter har Skördat flera framgångar på den nya marknaden Uppsala.

Kuriosa:
Bördig från Mora. Förfäderna jagade Gustav Vasa i spåret. Hermansson åker själv ofta Vasaloppet och stafettvasan. Som ung var han framgångsrik inom friidrott, löpning medeldistans. Spelar tennis.

Tre senaste åren: 50–XX–XX

 
45
Tomas IngemarssonAFA Fastigheter

Tomas Ingemarsson, AFA Fastigheter

Historia: Boss över bolaget ända sedan 2002, och var tidigare transaktionsansvarig under fem år. En av de som suttit längst på yttersta chefsstolen. Fyllde 65 år i februari. Hur länge stannar han?

Aktuell: Med ett stort hotellbestånd är han nästan en smått anonym svensk ”hotellkung”. Annars har han främst sålt fastigheter under de senaste åren. Bolaget har det senaste året tecknat flera stora hyresavtal. Har kvalat in på 50-listan vid 15 av 17 omröstningar.

Kuriosa: Gillar fysiska utmaningar och har bland annat genomfört flera Marcialonga, ett skidlopp i norra Italien. Född i Örebro.

Tre senaste åren: 47–50–43

 
46
Pernilla Arnrud MelinAMF
Lägre position än förra året

Historia: Arbetar sedan februari 2018 med AMF:s fastighetsinvesteringar. Jobbade dessförinnan vid MSCI. Tidigare arbetet vid CBRE och Strateg.

Aktuell: Analyserar bolagets fastighetsplaceringar för drygt 100 miljarder, i Sverige (AMF Fastigheter plus halva Rikshem), Norge och Finland, samt eventuellt kommande investeringar.

Kuriosa: Född i skånska Höllviken samt uppväxt i Nyköping och Täby. Cyklar (på riktigt, alltså inte elcykel) ofta till jobbet i city från hemmet i Sollentuna. Styrelseledamot i Rikshems Oslo Areal, Antilooppi och Mercada Oy,

Tre senaste åren: 40–39–38

 
47
Knut RostDiös
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Sedan våren 2014 vd för det norrländska noterade bolaget. Han har en bakgrund som förvaltningschef vid och Ica Fastigheter i Västerås och jobb vid Aspholmen Fastigheter (tidigare dotterbolag vid Castellum).

Aktuell: 1,6 miljoner kvadratmeter lokaler i Norrland. Hoppas att fastighetsbeståndet ska få ett lyft av alla investeringar som genomförts och planeras i den norra landsdelen. Beståndet finns främst i åtta orter – som övriga landsomfattande aktörer lämnat.

Kuriosa: Född och uppväxt i Östersund. Flyttade åter dit när han blev vd för Diös.

Tre senaste åren: XX–XX–XX

 
48
Johan ZachrissonFabege
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Chef affärsutveckling på Fabege sedan sommaren 2021 när han tog över merparten av det ansvar som ”legenden” Klaus Hansen Vikström haft. Tidigare var han partner på Cushman & Wakefield där han var uthyrningsansvarig. Har även en lång bakgrund vid Humlegården.

Aktuell: Ska förvandla Flemingsberg till samma succé som Arenastaden. Även stora stora projektplaner i Hammarby sjöstad och Solna Business Park liksom att ”andra halvan” av Arenastaden ska utvecklas.

Kuriosa: Har byggt ett utegym i sin trädgård och har som morgonrutin att köra hundra armhävningar. Gillar hårdrock och sportevent – och syns ibland på Friends Arena. Sitter i styrelsen för Birger Bostad.

Tre senaste åren: XX–XX–XX

 
49
Kerstin GillsbroJernhusen
Lägre position än förra året

Kerstin Gillsbro, Jernhusen

Historia: Varit vd för statliga bolaget ända sedan 2010. Har ett mångårigt förflutet inom NCC-koncernen med en rad ledande befattningar, senast som vd för NCC Boende AB.

Aktuell: Företagets framtidsplaner är oerhört spännande. I början av året presenterade bolaget planerna för Centralstaden, överdäckningen av spårområdet i centrala Stockholm. Bolaget trycker även på för utveckling i centrala Göteborg. Företaget har även spännande projektplaner i flera regionstäder. Anonym vd.

Kuriosa: Styrelseledamot i JM, Christian Berner Tech Trade, Förtroenderådet SNS samt Sweden Green Building Council.

Tre senaste åren: 46–45–50

 
50
Sofia LjungdahlObos
Lägre position än förra året

Historia:  Värvades till den norska jätten sommaren 2020 när hon kom från Besqab där hon var regionchef. Tidigare jobbat vid Rikshem, Peab och JM.

Aktuell: Leder medlemsägda Obos storstadssatsning i Sverige. Bland annat köpt byggrätten för höghusprojektet Gasklockan i Norra Djurgårdstaden. Där är det nu oklart vad som händer med projektet. Obos mål är att dubblera bostadsförsäljningen inom en 5-årsperiod till en årstakt på 3.000 bostäder i Sverige. Klarar bolaget hålla sina planer på en kärvare marknad?

Kuriosa: Född i Göteborg, uppväxt på Tjörn. Övervägde som ung att bli arkitekt.

Tre senaste åren: 42–X–X

 

Fler Topplistor

Tillbaka till förstasidan