Porträtt

Affärerna får Schuss av Lennart

Sedan ett år tillbaka är Lennart Schuss ”högsta hönset” för Catellas svenska fastighetsverksamhet. Det blev han för att han tillsammans med Johan Ericsson legat bakom ”success storyn” Catella Corporate Finance. Medan Johan ska sprida succéreceptet till övriga Europa ska Lennart se till att den svenska verksamheten fortsätter att leverera resultat.
Lennart Schuss föddes i Malmö 1952 och där växte han upp tillsammans med sin bror Bernt. Hans föräldrar drev ett litet företag i konfektionsbranschen så affärsverksamhet fanns i närheten och kan ha påverkat Lennart i hans yrkesval, åtminstone valde han att studera till civilekonom. Brodern Bernt valde också högre studier och blev tandläkare, han bor kvar i Malmö.
Studierna innebar att Lennart Schuss flyttade till Stockholm och Handelshögskolan där han började 1973. Efter examen började han på Unilever där han fick jobba i en rad olika Unileverbolag. Det väckte förundran bland kollegor på Unilever när han tre år senare sade upp sig för att började som analytiker på Aktiv Placering.
– De tyckte inte att analytiker var något jobb. På den tiden fanns det nästan inga aktieanalytiker i Sverige. Skandinaviska Enskilda Banken som var moderbolag till Aktiv Placering hade till exempel inga analytiker alls!
– När jag började på Aktiv Placering var det egentligen för att lära mig svenskt näringsliv. Jag var inte så intresserad av aktier, faktum är att de flesta ansåg aktiebranschen som fullständigt ointressant.

När aktiemarknaden sedan fullkomligt exploderade i början av 80-talet, insåg Lennart Schuss att det kunde vara spännande att vara med och bygga upp en fondkommissionär. Det blev Stockholm Fondkommission, och där kom Lennart att ansvara för analys.
     Men mycket snart tröttnade han på analysen och började istället med mer corporate finance inriktade affärer och med försäljning av större aktieblock.
Det var på Stockholm Fondkommission som han och Johan Ericsson blev kollegor och där gjorde de sin första fastighetsrelaterade affär när Realia skapades ur Diös Norra Bygg och lade ett bud på fastighetsbolaget Sannadal.
1989 var det åter dags för uppbrott och nystart. Lennart, Johan, Gunnar Wedfelt och Ulf Öster startade Partner Fondkommission och i flera affärer samarbetade man med Erik Ahrenby på vm Fastighetsekonomi.
– Johan och jag lärde känna Erik Ahrenby i samband med att vi hade ett uppdrag åt Finans ab Nyckeln 1989, det gällde att finna fastigheter i Tyskland för Nyckelns kunder. Det blev inga fastigheter. Det mesta tyckte vi var för dyrt och det som vi ville köpa, köptes snabbt av tyskarna själv. Min analytiska bakgrund var nog en hämmsko!
Den första kontakten med Eric Ahrenby ledde dock till att affärstycke uppstod och till flera nya samarbeten.
– Eric var en fantastisk person som betydde mycket både för Johan och mig, och genom honom fick vi även kontakt med Gunnar Rylander som några år tidigare grundat Catella och där vm Fastighetsekonomi ingick.

Den fullständiga artikeln går att finna i Fastighetsvärlden nummer 1, 2005

Missa inte! Bostadsdagen 2023

Den 22 februari är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Bostadsdagen 2023. Det äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Porträtt

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Porträtt

Fokus på det bästa

Hufvudstadens nya vd Anders Nygren i en lång FV-intervju.

Porträtt

Helgläsning: Varumärket i fonden

NREP-grundaren Rickard S Dahlberg i stor intervju.

Porträtt

Offensivt, kaxigt och rosa

Croisettes vd Per Svensson vill snabbt framåt. Antalet anställda har fördubblats årligen och nu siktar han mot börsen.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.
Porträtt

Caroline Arehults akademiska utmaning

För knappt två år sedan kom kallduschen, budet som innebar att hennes jobb försvann. Nu har Caroline Arehult funnit en ny utmaning som Akademiska Hus nya vd.

Porträtt

Långläsning: Gasen i botten

Det är alltid rallytempo. Ivar Tollefsen har byggt upp Heimstaden till 275 miljarder kronor. Men vem är han? Läs FV stora intervju från 2007. Alla galna äventyr Synen på svenskar  ”Ingen respekt och all respekt”.

Porträtt

Bygger tillit – i koja som slott

Kameleont. Från Mexico City till kontoret på Östermalm – via norra Botkyrka, Handels och London. Nils Styfs krokiga resa in i branschen har gett honom en ovärderlig superkraft.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Tillbaka till förstasidan