Foto: David Chipperfield Architects

Nytt förslag ger smalare och lägre Nobel Center

Annons

Borttaget garage sänker byggnaden med en våning – Se fler bilder nedan. Nobelstiftelsen och arkitekten David Chipperfield presenterar idag ett omarbetat förslag för Nobel Center. Synpunkter och protester från bland andra Lundbergs och Humlegården, som äger fastigheter i närheten, har resulterat i förändringar som gör byggnaden lägre och smalare.

I korthet innebär det omarbetade förslaget att en våning tas bort och att byggnaden där med blir cirka 3 meter lägre och 4,5-5 meter kortare. Parkeringsgaraget i källaren tas bort helt, vilket frigör ytor och samtidigt kan den föreslagna nedfartsrampen tas bort. Det gör det möjligt att utvidga torget och de öppna ytorna mot Hovslagargatan.

Genomgående pekar David Chipperfield och Nobelstiftelsens VD Lars Heikensten på att de publika ytorna har prioriterats ännu mer än tidigare och att det nya förslaget ger ett öppnare Nobel Center.

– Vi gör nu huset ännu mer publikt. Det kommer att bli öppet för alla och bottenvåningen görs mer transparent, säger arkitekten David Chipperfield.

Nytt är också att det skapas en 200 kvm stor terrass högst upp i huset längs den sydöstra långsidan, med vidsträckt utsikt över staden och vattnet.

– Vi har tagit stor hänsyn till kritik och synpunkter i det här arbetet. Nu har vi reducerat storleken en del och ytterligare förbättrat byggnadens anpassning till platsen, säger Lars Heikensten till Fastighetsvärlden.

– Det är väsentliga förändringar i de här delarna, samtidigt som vi har behållit formspråk och arkitektoniska kvaliteter från urpsrungsförslaget.

Fastighetsvärlden har i flera artiklar tidigare berättat om hur bland annat fastighetsbolagen Lundbergs och Humlegården har kritiserat planerna i sina remissvar. De har bland annat ansett att byggnaden är för stor och hög och att dess läge ger skugga åt andra fastigheter.

Lars Heikensten menar att man tagit intryck av kritiken, men han säger också att man inte har förankrat det omarbetade förslaget hos grannarna.

– Vi har haft en dialog i tidigare skede. Men vi har inte presenterat detta nya förslag för dem.

Nu följer sedvanlig process för att få planerna godkända av Stockholms stad. Heikensten hoppas att ärendet kommer upp i Stadsbyggnadsnämnden så snart som möjligt och sen ska beslut fattas i stadsfullmäktige.

Projektet är redan fördröjt med cirka sex månader på grund av maktskiftet i Stockholm förra hösten, men Nobelstiftelsen hoppas att omarbetningen inte ska leda till ytterligare förseningar.

– Hittills ligger vår tidplan fast. Går allt som det ska vad gäller planprocessen och utgrävningar på plats skulle huset kunna stå klart i mitten av 2019, säger Lars Heikensten.

Finansieringen av Nobel Center är sedan tidigare till stor del säkrad. Totalt har olika donatorer förbundit sig att investera cirka en miljard i projektet av det totala förväntade behovet på 1,2 miljarder kronor. Bland finansiärerna finns Familjen Erling Perssons Stiftelse, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Einar Mattsson AB, Catarina och Sven Hagströmer och ytterligare ett antal personer.

Foto: David Chipperfield Architects
Foto: David Chipperfield Architects

Nobel Center – en vandring genom huset: (enligt Nobel Centers beskrivning)

Entréplanet i Nobel Center kommer att vara en öppen avgiftsfri mötesplats. Här kan man enkelt strosa in och ta del av temporära utställningar eller besöka butik och café. Här börjar vandringen genom husets olika rum.

De två våningsplanen ovanför entréplanet, och husets nedre våning, används framför allt till utställningar och skolverksamhet. Här kan besökaren inspireras av utställningar om Nobelprisområdena, om Alfred Nobel och om pristagarna och deras insatser. Det finns såväl fasta utställningar som större tillfälliga satsningar. Utställningarna vänder sig till en bred publik – i Sverige och från andra länder – och till elever och lärare. På våning två ligger också en restaurang.

På plan tre fungerar Nobel Center som en plats för möten, både större och mindre. Huset blir basen i ett nav dit forskare, författare och de som arbetar med humanitära frågor och konfliktlösning bjuds in. Här kommer det även att finnas en öppen konferensverksamhet.

Det fjärde våningsplanet inrymmer Nobelsalen med panoramautsikt över Stockholm. Auditoriet kommer att fungera för stora högtidliga sammankomster men kan även delas av för vetenskapliga konferenser, kulturella arrangemang och möten kring dagsaktuella frågor. Här bjuds allmänheten in till diskussion och genom digitala lösningar kan tankar och idéer delas med resten av världen. Via en terrass som sträcker sig längs med långsidan av byggnaden erbjuds besökaren att kliva ut och blicka över staden. Högst upp finns även ett par mindre rum och möjlighet att öppna upp en bar.

En mindre del av huset är avdelat för sådant som tekniska utrymmen och arbetsplatser, men ambitionen är att hålla Nobel Center till allra största delen öppet för besökare.

 

Foto: David Chipperfield Architects
Illustration: David Chipperfield Architects

 

Lars Heikensten, VD för Nobelstiftelsen. Foto: Fastighetsvärlden
Lars Heikensten, VD för Nobelstiftelsen. Foto: Fastighetsvärlden

 

Auditorum vid Nobel Prize Ceremony. Illustration: Foto: David Chipperfield Architects
Auditorum vid Nobel Prize Ceremony. Illustration: Foto: David Chipperfield Architects

 

Arkitekten David Chipperfield. Foto: Fastighetsvärlden.
Arkitekten David Chipperfield. Foto: Fastighetsvärlden.

Fastighetsvärlden Idag 2015-09-17

Fler Nyheter från förstasidan

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Tillbaka till förstasidan