DTZ: Risk för överhettning

Annons

Fastigheter är attraktiva investeringsobjekt och många marknader är heta, vissa har risk för överhettning konstateras i undersökningen Money into Property som nu publiceras av DTZ för 41:a gången. Investeringsnivåerna är nu åter i nivå med de vi hade innan finanskrisen. Den totala investerade fastighetsvolymen (invested stock) i världen uppgick till rekordhöga 13.600 miljarder US-dollar eller ca 112.200 miljarder kronor förra året. Detta är en ökning med 5% jämfört med året innan och hela 19% mer än 2008, som var rekordåret innan finanskrisen.

Den investerade fastighetsvolymen definieras som kommersiella fastigheter som ägs av investerare. Volymen ökar när egenanvändare säljer sina fastigheter till investerare, när nya fastigheter byggs och hamnar i investerarnas ägo samt när fastighetsvärdena i investerarnas portföljer stiger.

För Sveriges del uppgick den investerade fastighetsvolymen till 1 182 miljarder kronor år 2014, vilket innebär en ökning med 10% jämfört med året innan. Sverige har haft en starkare tillväxt i investerad fastighetsvolym jämfört med Europa som helhet, där tillväxten var 4% i årstakt.

– Den svenska fastighetsmarknaden har varit lägre belånad och haft en högre grad av institutionellt ägande jämfört med många andra europeiska marknader, säger Karin Witalis, Head of Research, DTZ i Sverige. Den svenska marknaden har därför varit stabilare och kunnat återhämta sig snabbare, jämfört med övriga Europa.

Enligt rapporten investerades globalt 633 miljarder US-dollar (ca 5.200 miljarder kronor) i kommersiella fastigheter under 2014. Denna volym ligger strax under rekordet som nåddes just innan förra finanskrisen. Transaktionsvolymen i Sverige uppgick till 158 miljarder kr 2014, vilket är 2% högre än det tidigare rekordet från 2008.

Investeringsboomen i Sverige och världen förklaras av ett stort antal kapitalstarka investerare som söker avkastning i ett extremt lågt ränteläge. Jämfört med aktier och obligationer framstår fastigheter som ett attraktivt investeringsslag. Kapitalet som flödar in på fastighetsmarknaden har resulterat i sjunkande avkastningskrav på både högkvalitativa och sekundära fastigheter.

– Avkastningskraven för prime-fastigheter är på flera håll tillbaka där de var innan finanskrisen, och för Sveriges del är de faktiskt lägre idag, säger Agneta Jacobsson, VD för DTZ i Sverige. De låga avkastningskraven kan motiveras mot bakgrund av extremt låga räntor. Men för att inte vågen av kapital som söker fastighetsexponering ska resultera i en överhettning på marknaden är det viktigt att prissättningen inte frånkopplas från fundamenta på hyresmarknaden.

Fler Nyheter från förstasidan

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Tillbaka till förstasidan