Drott storsålde fastigheter för 6,5 miljarder

Drott har i två separat affärer sålt fastigheter för 6,5 miljarder kronor. Bolaget säljer 31 Stockholmsfastigheter för 5,0 miljarder till Whitehall och två innerstadsfastigheter för 1,5 miljarder till Grundbesitz Global.

Annons

Drott vilar inte på lagrarna i väntan på den förestående uppdelningen i två bolag. I två separata affärer såldes i mitten av juli fastigheter för ca 6,5 miljarder kronor.

Den största affären gjordes med Whitehall Funds förvaltad av Goldman Sachs, samma fond som förra sommaren storköpte av NCC. Whitehall köper fastigheter för 5 miljarder av Drott.

Det är totalt 31 kommersiella fastigheter (varav 10 med tomträtt) som tillsammans har 280.000 kvm uthyrningsbar yta, endast 7.000 kvm är bostäder. Samtliga fastigheter ligger i Stockholmsområdet och den största sammanhängande delen av beståndet är Globenområdet med 112.000 kvm.

I innerstaden ingår fastigheter med sammanlagt 56.000 kvm. Beståndet ger vid nuvarande uthyrningsgrad på 91,5 procent en årshyra på ca 505 mkr. Baserat på driftsöverskott i löpande kontrakt motsvarar försäljningspriset en direktavkastning om 7,0 procent.

De nio innerstadsfastigheterna i affären är: Duvan 6,  Fenix 1, Guldfisken 32, Hasseln 5, Oxen Mindre 33 (den största, 12.148 kvm),Repslagaren 31, Sandbacken Mindre 39, Signalen 1 och Ynglingen 10.

Dessutom ingår till exempel fastigheten Stigbygeln 5 vid Solna station, Isafjord 2 i Kista och Valsverket 8,9,10 i Bromma.

Rådgivare till Drott var Catella Corporate Finance medan Newsec biträdde köparen Whitehall. Affären ger en redovisningsmässig förlust på 150 mkr.

I den andra stora affären sålde Drott två fastigheter till den öppna tyska fastighetsfonden Grundbesitz Global för 1,5 miljarder.

De fastigheter som såldes var Hammaren 15 (det s.k. Fabege-huset) och Marievik 28. Fastigheterna är idag fullt uthyrda och har löpande årshyror på 133 mkr. Affären ger en redovisningsmässig vinst på ca 280 mkr. De bägge affärerna reducerar initialt koncernens kassaflöde med 165 mkr på årsbasis.

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan