Atrium Ljungberg gör överraskande miljardförvärv

Annons

Köper för 1,1 miljarder. Atrium Ljungberg har tecknat avtal om förvärv av fastigheten Point Liljeholmen (Stora Katrineberg 16) i Stockholm. Point Liljeholmen är en tomträtt  strategiskt belägen vid Liljeholmshamnen i anslutning till Marieviks kontorsområde och Liljeholmens galleria. Det är ett nytt geografisk område för Atrium Ljungberg.

Förvärvet sker via en bolagsaffär med ett underliggande fastighetsvärde om 1,1 miljarder kronor. Säljare är en paneuropeisk fond som på europabasis förvaltats gemensamt av LaSalle Investment Management och Aviva Investors och lokalt av Genesta. Leimdörfer har varit säljrådgivare. Tillträde sker den 2 februari 2015.

Fastigheten består av flera sammanhållna byggnader med en total uthyrningsbara area om cirka 40.000 kvm, samt garage under mark.

Fastigheten är så gott som fullt uthyrd till närmare ett trettiotal företag, varav Grontmij, Roche, Stockholms läns landsting, Boehringer Ingelheim och VIA Egencia är de fem största kontorshyresgästerna.

– Fastigheten har ett utmärkt citynära och vackert läge vid vattnet. Här finns närhet till service, goda kommunikationsmöjligheter inom några minuters promenadavstånd och smidig access till E4/E20. Den kommer att ge ett stabilt driftöverskott med goda möjligheter till hyrestillväxt och därmed bidra till vårt övergripande tillväxtmål att öka driftöverskottet med tio procent per år, kommenterar Micael Averborg, affärsområdeschef Transaktion och marknad på Atrium Ljungberg.

Liljeholmen och Marievik är ett etablerat kontorskluster där marknadsledande företag som Ahlsell, Cisco, Bombardier, UC, H&M, Lantmäteriet och Pernod Ricard har kontorsetableringar. I enlighet med Stockholm stads vision, att låta innerstaden växa söderut, finns planer att ytterligare utveckla och förtäta området med attraktiva bostäder och service för att stärka kopplingen med Södermalm.

– Vår strategi är att äga större sammanhängande fastighetsbestånd där vi kan ha egen kundnära förvaltning. Den här fastigheten kompletterar våra befintliga fastigheter på Södermalm och sammanbinder bestånden på ett bra sätt. Stadens planer för området ligger helt i linje med vårt sätt att arbeta med att utveckla stadsmiljöer med en blandning av olika verksamheter, avslutar Micael Averborg.

Fastighetsvärlden Idag        2014-12-18

Fler Nyheter från förstasidan

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Tillbaka till förstasidan