Centrumutveckling i konkurs på nytt

Annons

15 anställda får gå. Efter 45 år som köpcentrumutvecklare har Centrumutveckling tvingats stänga ned verksamheten. Skälet är en svag efterfrågan på specialiserade konsulttjänster – med anledning av att fastighetsägare i högre grad väljer insourcing av personal. Konkursansökan lämnades till Stockholms tingsrätt i dag, den 28 augusti, och bolaget hade då 15 anställda. Det är tredje gången som bolaget gått i konkurs, senast var 2009.

Centrumutveckling har i 45 år varit konsult inom fastighetsutveckling för köpcentrum, stadskärnor och multi‐use centres. Företaget har utvecklat, designat och förvaltat 500 köpcentrumprojekt i 17 länder samt gjort 300 marknadsanalyser för fastighetsinvesterare, kommuner och detaljister. Marknadsläget har nu förändrats.

– Jag har skjutit till kapital flera gånger men nu håller det inte längre. Vi satsade lite för hårt på att utöka verksamheten och det höll inte, säger Håkan Karlsson, Centrumutvecklings grundare och huvudägare, till Fastighetsvärlden.

Han fortsätter:

– Vi var möjligen för optimistiska i vår bedömning av marknadsläget. Det har blivit allt svårare att sälja högspecialiserade konsulttjänster när många köpcentrumägare i stället väljer att anställa egen personal eller hyra in ensamkonsulter. Vi stänger nu butiken i den form vi drivit den. Vi beklagar verkligen vad detta medför för uppdragsgivare, intressenter och medarbetare.

Centrumutveckling grundades 1969 och har varit pionjär i utvecklingen av svenska köpcentrum och grundarna Håkan Karlsson och Jan V Bergqvist har utbildat stora delar av branschfolket.

Några exempel på genomförda projekt är Nordiska Kompaniet, Kista Galleria, A6 Center i Jönköping, Västermalmsgallerian, Forum i Helsingfors, kv. Palladium i Göteborg, Marieberg Galleria i Örebro och Torp i Uddevalla.

Fastighetsvärlden Idag             2014-08-28

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan