Utländska marknader lockar svenskt kapital

Annons

Den övervägande delen av allt svenskt kapital som investerats i kommersiella fastigheter har investerats i hemmamarknaden de senaste tio åren. En summering visar dock att en växande ström av svenskt kapital har investerats på utländska marknader under samma period. Sedan 2004 har investeringar för över 7 miljarder Euro eller ca 70 miljarder svenska kronor, skett utanför Sveriges gränser. Det visar en undersökning som DTZ gjort.

Detta utgör 12 procent av det totala svenska kapitalet direktinvesterat i fastigheter. En växande andel, närmare två tredjedelar av dessa investeringar, har gjorts de senaste fem åren.

Huvudfokus för svenska investeringar över gränserna har varit Europa (84%), särskilt Finland och Norge, Tyskland och Storbritannien, men även i USA har svenskarna investerat (13%).

– De senaste fem åren har USA varit den tredje största investerarmarknaden utanför Sverige för svenskarna, med volymer på sammanlagt närmare 0,8 miljarder Euro motsvarande cirka 8 miljarder kronor, spritt över ett antal amerikanska städer. Det har också skett svenska investeringar i Kina, säger Karin Witalis, Head of Research.

Kontor står normalt för 50% av investeringarna i fastigheter. Bland svenska investerare utomlands står dock kontor för bara 30% av investeringarna utomlands. Detaljhandelsfastigheter dominerar med över 40% .

Nigel Almond, Head of Strategy Research för DTZ:

– Om man delar upp statistiken i före och efter starten på finanskrisen, ser man en del intressanta mönster. Allt sedan 2009 har institutioner ökat sin aktivitet i utlandet samtidigt som börsnoterade bolag och privata investerare har varit mindre aktiva. Privata fastighetsfonder var den största kategorin av utlandsinvesterare före finanskrisen. Aktiviteten har även ökat bland ”corporates”, vilket Ikeas expansion i utlandet är ett bra exempel på.

Aktiviteten på köparsidan berättar dock bara halva sanningen. Svenska investerare har också varit aktiva på säljsidan. Under åren 2004–2008 var svenska investerare i regel nettosäljare utomlands. Under perioden 2009–2013, med undantag av år 2012, var svenskarna nettoköpare utomlands.

Fastighetsvärlden Idag 2014-03-12

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan