Citycon ser framåt tillsammans med CPPIB

Annons

Vill attrahera kända varumärken till Norden. Citycons köp av Kista Galleria möjliggjordes av delfinansiären Canada Pension Plan Investment Board, CPPIB. Samarbetet verkar ha utfallit till belåtenhet för när Fastighetsvärlden träffar Citycons VD, Marcel Kokkeel, under ICSC-konferensen i Stockholm säger han:

– CPPIB är inte här i Sverige för bara en deal utan de vill växa. För oss är de en perfekt partner för framtiden. Gör vi fler affärer så är det tillsammans med dem.

Han berättar dock att Citycon för tillfället inte är på jakt efter nya förvärv utan lägger sin energi på att locka nya varumärken till Kista Galleria.

– Stockholm är den snabbast växande staden i Europa. För investerarna är det här ingen nyhet men det är det för retailsidan. Antalet varumärken ligger i övriga Europa i snitt 45 procent högre än i de nordiska länderna.

Han fortsätter:

– Innan Kista var Liljeholmstorget vårt största köpcenter i Sverige. Vi älskar Liljeholmstorget men det räcker tyvärr inte för att locka de här internationella varumärkena. De ser inte land för land utan regioner och där är Kista en viktig pusselbit i vår ambition att bygga en nordisk plattform.

Citycon har lagt en utvecklingsplan för Kista Galleria där det första steget är att förbättra mixen av hyresgäster, utöka serviceutbudet främst genom att förbättra food courten men också genom att förbättra utbudet av matvarubutiker.

– Vi har två matvarubutiker i Kista Galleria idag men de är för små. Framöver vill vi se en liknande lösning som vi har i Liljeholmstorget där vi har integrerat en Ica-butik i köpcentret.

Fas två, vilken kan sjösättas inom tre år, är att bygga ut Gallerian på höjden och göra möjligt för butiker på takplanet.

Fas tre, vilken kan startas efter fem år, är att bättre integrera Kista Galleria med Kistas tåg- och busstation.

Även om Citycon för tillfället är på jakt efter förvärv i Sverige så vill de framöver fortsätta att växa och det är uteslutande åt storstadsregionerna de ser.

– Låt säga de fyra största städerna, med lite fantasi kanske de fem största. Vi är intresserade av både stora och mindre köpcentrum. Visst älskar vi det stora men också det lilla kan vara vackert rent vinstmässigt, vilket Liljeholmstorget visar.

Men att köpa gallerior i Sverige är ingen billig affär.

– Ur ett internationellt perspektiv anses priserna i främst Stockholm som dyra men Stockholm kan inte jämföras med till exempel Amsterdam eller Sevilla. I Stockholm köper man tillväxt, man köper premium. Många investerare knackar på dörren och vill man in så får man helt enkelt betala.

Fastighetsvärlden Idag 2013-04-08

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan