Första illustrationen på hur SEB:s nya stora kontor i Värtahamnen kan komma att se ut. Eventuellt flyttbesked väntas inom kort.

SEB: ”Värtan enda flyttalternativet”

Annons

Första skisserna – Nobbar idé från Nordisk Renting. I slutet av mars beslutar SEB:s styrelse om en eventuell flytt till Värtahamnen där banken har en markanvisning för 120.000 kvadratmeter lokaler.

I somras gav sig duon Nordisk Renting (RBS) och Sundbybergs kommun in i matchen för att behålla den SEB-del som finns i Rissne och duon presenterade även ett motbud med ett utbyggnadsförslag för att samla en större del av verksamheten där.

– Det är inget vi grävt djupare i. Värtan är vårt enda flyttalternativ, säger Jan Edgren vid SEB och som håller i projektet.

Att stanna kvar i nuvarande lokaler vid Sergels Torg (Vasakronan som hyresvärd) och i Rissne finns fortfarande som ett alternativ, men enligt Fastighetsvärldens källor är SEB-personalen inställd på en flytt till Värtan.

– Allt i Värtan kommer inte att bli klart samtidigt, så det kan även bli aktuellt med flyttar vid flera tidpunkter, säger Edgren till Fastighetsvärlden.

Sedan i juni 2012 har White arkitektuppdraget för SEB-projektet i Värtan efter att ha fått uppdraget efter ett parallellt arkitektuppdrag med tre andra byråer. Markanvisningen, som SEB har en option på, om 120.000 kvadratmeter sträcker sig över fyra kvarter. Edgren berättar för Fastighetsvärlden att bolaget planerar för fyra separata byggnader som binds samman via en källare. Den första etappen är på 70.000 kvadratmeter och den andra på 50.000 kvadratmeter. Initialt fanns en lös idé för en höghusdel, men enligt det förslag som det arbetas med nu är antalet våningsplan 11 till 13.

– Det långsiktiga målet är att samla personalen på ett och samma ställe. Hur mycket yta vi behöver själva får framtiden utvisa. Vi räknar med att delar av kontorslokalerna kommer att hyras ut externt, säger Edgren och berättar att det i entréplanen planeras för butiker, restauranger och service.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat om SEB:s farhågor om att förlängningen av spårvagnen från city ut till Värtan inte ska bli klar i tid.

– Vi har fått information från SL att den ska vara klar 2016, säger Edgren.

Fastigheten vid Kungsträdgården skall bli kvar i SEB:s ägo. Vilken verksamhet som skall bedrivas där kommer att avgöras senare.

Det var den 19 maj 2011 som Fastighetsvärlden kunde avslöja ”bomben” att SEB förberedde för en stor flytt, läs i länkarna till höger.

Fastighetsvärlden Idag 2013-02-13

Illustration: White.
Illustration: White.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan