Blygsam svensk närvaro på tyska Expo Real

Annons

Den tyska jättemässan har inletts – Positiva omdömen. Den 16:e upplagan av den stora tyska fastighetsmässan Expo Real i München inleddes under måndagen och pågår till och med onsdag. Mässan har i år tidigarelagts en dag och inleds på måndagen för att helt koppla ihop med Oktoberfest som avslutades under söndagen.

Antalet svenskar som åker till Expo Real är betydligt färre än de som åker till franska mässan Mipim. Totalt rör det sig om drygt hundra besökare från Sverige, främst olika rådgivare och färre investerare men fler än förra året. Till Mipim bedömer Fastighetsvärlden att nästan 2.000 svenskar åker, varav cirka hälften väljer att registrera sig. Den stora skillnaden när det gäller mässan i södra Tyskland är att den inte lockar lika många svenska deltagare från kommuner som mässan vid den ofta soliga franska Rivieran. Göteborg har dock en mindre delegation på plats och egen monter.

Cityhold har samtliga sju anställda på plats i München.

– Vi har ett späckat schema. Vi ska träffa ett antal Reits-bolag för att se om de har något att sälja liksom några institutioner som är på säljsidan, plus att vi ska träffa några banker, säger Per Sjöberg vid Cityhold som anlände till München under måndagskvällen, och som söker förvärvsobjekt i London, Paris och några tyska orter.

– ExpoReal är som bekant annorlunda än Mipim. Det är mer organiserat. Dessutom är det förstås fler tyskar men betydligt färre besökare från Norden och Storbritannien jämfört med Mipim, säger Sjöberg som besökt ExpoReal de flesta år sedan 2004.

Henrik Jussi-Pekka vid Möller & Partner gjorde som de flesta av de svenska deltagarna och flög ner till München med Lufthansas morgonflyg.

– Det är första gången jag är på Expo Real. Vi bestämde oss för att åka hit efter att hört mycket bra saker om mässan och efter första dagen är vi väldigt nöjda. Det är en effektiv mässa med möten och mindre glamour och cocktailglas än i Cannes under Mipim där jag varit senaste tolv åren.

Han konstaterar dessutom att det erbjuds riktiga mässlokaler och inte en ”bunker” som i Cannes.

Safa Mahmoudi från advokatfirman Hannes Snellman besöker Expo Real för andra gången.

– Man måste planera mycket inför ett besök. Vid första besöket blev jag förvånad över hur uppstyrt allt var. Nu är jag förberedd och den första dagen har varit väldigt givande.

Han konstaterar att mässan är viktigt för en advokatbyrå som har mycket kontakter med tyska fonder men även tyska banker.

Erika Olsén på Tenzing har varit på Expo Real sedan 2004 och har som många andra bokat ett flertal möten.

– Det är en utmärkt mässa för att underhålla kontakter, men det viktiga arbetet börjar efteråt när man kommer hem och allt ska följas upp. Under Expo Real är det ofta korta möten och inte alltid helt lätt att veta hur intresserad någon egentligen är. En del kanske lyssnar mest för att ha något med sig hem till kontoret för att rapportera till kollegorna.

Hemsö är på plats med sju mässdeltagare, varav tre från det svenska kontoret. Per Berggren berättar att Expo Real är ett utmärkt ställe att träffa kunder och för att följa marknaden.

– Vi äger ju äldreboenden för cirka 1,4 miljarder i Tyskland. Marknaden där är fragmentiserad och vi är genom det innehavet en av de tio största ägarna av äldreboende. Vi ska träffa kunder, omförhandla hyresavtal och höra operatörernas bild av marknaden, säger Berggren.

Det är andra gången Berggren åker till Expo Real och om när Fastighetsvärlden ”tvingar” honom att välja mellan Expo Real och Mipim kommer svaret snabbt:

– Expo Real.

Läs mer om Expo Real i magasinet Fastighetsvärlden Nr 9/2012.

Fastighetsvärlden Idag 2012-10-09

Fler Nyheter från förstasidan

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Tillbaka till förstasidan