Så här kan nya höghuset vid Centralen se ut

Annons

Nuvarande byggnaden ska rivas och ersättas med fyra ihopbyggda hus – Hotell och bostäder.Under tisdagen presenterade Stockholms stad och Jernhusen tillsammans det nya förslaget till gestaltningen av hela stationsbyggnaden för Station Stockholm City som ska bli en ny station mitt i city när Citybanan står färdig 2017. Gestaltningen har bearbetats efter de synpunkter som inkom i samband med detaljplanesamrådet. Jernhusen räknar med att riva de byggnader som idag står kvar på området i början av 2013. Går processen smärtfritt räknar bolaget att den nya byggnaden står helt klar till 2016/2017, alltså när Citybanan öppnar.

Station Stockholm City kommer knyta ihop pendeltrafiken med tunnelbanan, fjärrtågen och bussar på Stockholms Centralstation och blir dessutom en ny entré till Stockholm City. Ambitionen är att skapa ett attraktivt stationsområde som blir levande och tryggt för boende, resenärer och besökare i området.

Fastigheten kommer framöver bestå av tre gemensamma våningsplan för stationsbruk samt fyra byggnader ovanför som är något åtskilda och olika höga (se bilder nedan). De resterande ytorna ska bli hotell och bostadsytor. Scandic som idag driver hotell i fastigheten kommer även att vara operatör i den nya fastigheten. Antalet bostäder ska bli cirka 25 och placeras i ostligt läge, högt upp. Den högsta av de fyra byggnaderna blir, enligt förslaget, 16 våningar. Höjden motsvarar 62 meter, jämfört med 43 meters höjd för byggnaden som står där idag.

– Det här förslaget tar hänsyn till platsens förutsättningar och visar att det går att tillföra nyskapande arkitektur till Stockholms hjärta. Byggnaden kommer att bli en naturlig mötesplats för såväl hitresta som bofasta stockholmare, säger Joakim Larsson (M), borgarråd i Stockholms stad.

Projektet har pågått en längre tid med detaljplanesamråd under vintern. Utifrån de remissutlåtanden som kom in tog Jernhusen och projektledningen för Orgelpipan 6 under april beslutet att byta gestaltningsförslag och därmed arkitekt till danska 3XN.

– Vi tror att detta förslag med sin nya lösning och de nya publika ytorna har större möjlighet till framgång i processen. Stockholmarna kommer få en byggnad att vara stolta över. Vi är trygga med gestaltningen och förankringen av den, men vi har en planprocess framför oss som vi har all respekt för – den största utmaningen är tiden, säger Kerstin Gillsbro, VD för Jernhusen.

Förslaget kommer med stor sannolikhet väcka politisk diskussion. Redan några minuter efter att förslaget presenterats protesterade Folkpartiet i Stockholm:

– Det är anmärkningsvärt att förslaget kommer tillbaka från plansamrådet med så stora förändringar. Folkpartiet har redan tidigare sagt nej till detaljplanen för nya kvarteret Orgelpipan 6. Det är ett undermåligt förslag att bygga tre höghus där det högsta blir lika högt som en Hötorgsskrapa som förstör sikten framför Klara kyrka, säger Björn Ljung (FP), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

Fastighetsvärlden Idag 2012-06-05

 

Den högsta byggnaden blir i hörnet mot Åhléns på Klarabergsgatan. Den ska enligt förslaget bli 16 våningar hög.
De fyra huskropparna ska fyllas med hotell och bostäder. De tre nedersta våningarna blir gemensamma för stationsbruk.
Jernhusen blir byggherre och Scandic kommer att driva hotellytorna. Fastigheten ligger mittemot huvudingången till Centralstationen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

SBB håller driftnettot i balans

Har ett unikt positivt finansnetto i det senaste kvartalsresultatet.

Forskaren Vectura

Kunglig glans vid invigning av nya landmärket

Miljardinvesteringen uthyrd till 90 procent.

Areim köper 28.000 kvm kontor inom tullarna

Förvärvar stor och klassisk ”spritfastighet”.

Problembolag och Q1-rapporter i fokus

Podcasten Fastighet & Finans med nytt avsnitt: Rapportsvep och mindre smickrande rubriker.

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Tillbaka till förstasidan