Maths O Sundqvist dras in i Norrvidden-härva

Annons

Peter Andersson hänvisar till tidigare storägaren. Norrviddens tidigare VD Peter Andersson har suttit häktad i fem veckor. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden planerar åklagaren Göran Kvist att lägga fram ett åtal mot Andersson inom kort. Utredningen har dragit ut på tiden och Kvist har berättat för Fastighetsvärlden att fler personer blivit intressanta för utredningen och att det ursprungligen utredda tidsspannet 2008–2011  möjligen skulle vidgas.

Nu rapporterar Östersunds-Posten att finansmannen Maths O Sundqvist dras in i härvan. I förhör uppges Andersson säga att Sundqvist hade godkänt ett upplägg där Norrvidden betalt fakturor när det gäller renoveringar på Anderssons privata fjällstuga i Vemdalen. Tidigare har FV berättat om renoveringar i Anderssons villa i Sundsvall.

Maths O Sundqvist själv har varit inne på förhör hos polisen. Men han vill inte svara ÖP på hur han ser på att hans tidigare VD försöker dra in honom i det här.

– Jag har inga kommentarer, säger han till Östersunds-Posten.

Kvist uppger att stugan i Vemdalen inte är aktuell för den fortsatta utredningen. Det ska understrykas att Maths O Sundqvist, tidigare ägare till hela Norrvidden, inte är misstänkt för några brott. Peter Andersson är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och anstiftan till osant intygande.

Maths O Sundqvist blev helägare till Norrvidden i maj 2007 genom köpet av den 80-procentiga andel som ägts av från de fem nordligaste länsförsäkringsbolagen. Två år tidigare hade Sundqvist tagit ett steg in i bolaget och blivit ägare till 20 procent av aktierna genom förvärv från Norrporten.

I mars 2009 tog Carnegies dotterbolag Valot tar över Skrindankoncernen (Sundqvists bolag) som bland annat ägde Norrvidden. Finanskrisen kom extremt olägligt för Sundqvist och han tvingades även sälja aktier i ett flertal fastighetsbolag – bland annat aktier i Klövern som Rutger Arnhult köpte och där Arnhult senare skaffat kontroll över bolaget.

De fastigheter som Norrvidden/Fabös hade i Kristianstad förvärvades av Hemfosa. I september 2011 förvärvade Diös det större bolaget Norrvidden för 5,8 miljarder kronor och det var fjolårets största transaktion på den svenska fastighetsmarknaden. I samband med att Diös tillträdde beståndet vid årsskiftet slutade Peter Andersson vid bolaget.

I mitten av april i år lämnade Diös VD Christer Sundin in en polisamälan mot Peter Andersson och misstanken gällde att Andersson ”gjort ekonomisk vinning genom ’entreprenadverksamhet”. Sedan dess har åklagaren gjort flera förhör och brottsmisstankarna blivit flera, se de relaterade länkarna här bredvid.

Fastighetsvärlden Idag 2012-05-25

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan