Peter Andersson häktad

Dubbla brottsmisstankar. Jourdomstolen vid Sundsvalls tingsrätt beslöt vid lunchtid under söndagen, efter 30 minuters förhandling, att Peter Andersson, Norrviddens tidigare VD, ska häktas.

Utfallet av häktningsförhandlingen blev helt helt i linje med åklagaren Göran Kvists häktningsframställan. Domstolen valde att häkta Andersson utifrån båda punkterna, se sedan, och godtog den högre av de båda misstankegraderna, alltså på sannolika skäl misstänkt.

De misstankar som åklagaren riktade mot Peter Andersson är, enligt framställan:

  1. Trolöshet mot huvudman, grovt brott, under tiden 2008–2011 i Sundsvall.
  2. Anstiftan av osant intygande, grovt brott, under tiden 2008–2011 i Sundsvall.

Åklagaren Göran Kvist ville direkt efter förhandlingen inte kommentera utslaget ytterligare för Fastighetsvärlden:

– Vi kommer under de kommande dagarna att agera på flera sätt för att föra utredningen framåt. Vi kommer att vidta flera utredningsmässiga åtgärder, säger Kvist till Fastighetsvärlden.

Vad som är känt hittills, men som är obekräftat, är att Peter  Andersson ska ha förmått ett bolag i byggbranschen att skicka en falsk faktura på cirka två miljoner kronor för jobb som aldrig genomförts. Detta ska enligt uppgift ha ägt rum två gånger. Enligt Fastighetsvärldens källor vid polisen i Sundsvall ska man nu även granska den misstänktes villa i Sundsvall samt två stugor, en öster om stan och en i fjällvärlden. Polisen ska även granska fordonsaffärer.  Åklagaren Göran Kvist har tidigare berättat för Fastighetsvärlden att att de misstänkta ekonomiska oegentligheterna omfattar ”flera miljoner”.

Den misstänkte har förlagts med restriktioner eftersom det finns en misstanke om att han kan undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen.

Av häktningsframställan framgår att det första förhöret med Peter Andersson hölls i onsdags klockan 10.13 och att han avhölls klockan 12.17, vilket Fastighetsvärlden tidigare har berättat.

Det är oklart om flera personer är misstänkta för brott. Men enligt uppgift till Fastighetsvärlden finns det flera personer i Sundsvall som är oroliga för att dras in i utredningen, även om de är oskyldiga.

Om Peter Andersson fälls riskerar han fängelse i mellan sex månader och sex år, enligt straffskalan. I samband med att åtal väcktes förklarade sig den misstänkte oskyldig. Hur Andersson ställde sig till anklagelserna under häktningsförhandlingen vill åklagaren Göran Kvist inte berätta.

Det var i måndags som Diös VD Christer Sundin, till åklagarmyndigheten i Sundsvall, lämnade in en polisanmälan mot ”en före detta anställd i Norrvidden AB”. Anmälan riktade misstankar om ekonomiska oegentligheter.

Diös förvärvade under hösten hela Norrvidden för 5,8 miljarder kronor, vilket var 2011 års största fastighetsaffär i Sverige. Affären berörde 254 fastigheter belägna i 15 kommuner i norra Sverige. Tillträde ägde rum vid årsskiftet. Vid Diös har man sagt att det var ”slumpen” som gjorde att man hittat de misstankar som nu riktas mot Norrviddens tidigare VD. Peter Andersson lämnade bolaget i samband med att Diös tillträdde Norrviddens fastigheter vid årsskiftet.

Fastighetsvärlden Idag 2012-04-22

 

Fler Nyheter från förstasidan

Corem hyr ut 3.800 kvm till filmbolag i NYC

”Vi ser att uthyrningsmarknaden återhämtar sig väl i New York”.

Karamell i Gamla stan till salu

Ligger nära fastigheten som såldes för brutala 200.000 kr/kvm. FV berättar vad som är till salu.

Tung dom för Kilenkrysset

Sålde marken för 20 mkr 2012 – med option om återköp: ”Ett handslag räcker tydligen inte i den här kommunen.”

Offensiv bostadsaktör köper för över halv miljard

En av säljarna blir ny delägare i bolaget.

Så blir nya NK i Göteborg

Arkitekttävling avgjord. Hufvudstaden planerar för en om- och tillbyggnad.

Med Lady Gaga in i framtiden

Med Lady Gaga som dragplåster länkar Westfield ihop det fysiska och digitala.

Miljardköparen Barings om strategin för framtiden

FV summerar även bolagets offensiv sedan vd-rekyteringen.

Raketkonsult värvar två

Den lilla rådgivningsbyrån ligger bakom riktigt många affärer. Nu växer firman med två anställda.

Kilenkrysset hyr ut 4.300 kvm

Först kontrakt med Fabege om 17.000 kvm. Nu har ännu ett hyreskontrakt signerats.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Halva listan nu presenterad – åtta nya

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Årets Rookie finns på plats 36. Hela åtta nya namn i år.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.

Slättö slår till för 590 mkr på Kvarnholmen

Den totala uthyrningsbara ytan är 11.000 kvm.

Svensk bolag säljer för 500 mkr vid lyxiga Florida Keys

”Vi har blivit en väl ansedd fastighetsaktör i Florida”.

Ska hitta privat ägare vid stor kommunal försäljning

29.000 kvm i attraktivt läge i haussad ort.

Tillbaka till förstasidan