Andersson försatt på fri fot

Annons

Fortsatt misstänkt och åtal inom kort. Vid lunchtid i fredags försattes ­Norrviddens tidigare VD Peter Andersson på fri fot och efter att i fem veckor varit inlåst vid häktet Saltvik norr om Härnösand.Det betyder dock inte att han inte längre är brottsmisstänkt längre – samtliga brottsmisstankar kvarstår. Åtal är att vänta inom kort.

– Anledningen till att jag släppte honom är att han inte längre kan skada utredningen, säger kammaråklagare Göran Kvist.

Lokaltidningen Dagblandet berättar i sin lördagsupplaga om flera detaljer i härvan. Tidningen skriver att det handlar om omfattande fusk med fakturor där Norrvidden fått betala Peter Anderssons privatkonsumtion. Fastighetsvärlden avslöjade i ett tidigt läge att polis och åklagare höll på att granska Anderssons villa och två stugor och nu skriver Dagbladet: ”I ett fall handlar det om en faktura på 1,5 miljoner kronor för arbeten som skulle ha ­utförts på en fastighet i Birsta. Men det visade sig att jobbet gjorts i Peter Anderssons privatbostad och att det handlade om en invändig renovering på 1,5 miljoner kronor.”

Dessutom återstår ett stort antal fakturor att reda ut, bland annat en på 1,5 miljoner kronor, för arbeten som bevisligen aldrig utförts.

Kammaråklagare Göran Kvist dementerar Östersunds-Postens uppgifter om att det förkommit tvivelaktigheter kring Anderssons stuga i Vemdalen. Andersson har i detta fallet hänvisat till Maths O Sundqvist. Enligt Kvist är stugan i Vemdalen inte aktuell för det fortsatta utredningsarbetet.

Det ska understrykas att Maths O Sundqvist, tidigare ägare till hela Norrvidden, inte är misstänkt för några brott. Peter Andersson är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och anstiftan till osant intygande.

Maths O Sundqvist blev helägare till Norrvidden i maj 2007 genom köpet av den 80-procentiga andel som ägts av från de fem nordligaste länsförsäkringsbolagen. Två år tidigare hade Sundqvist tagit ett steg in i bolaget och blivit ägare till 20 procent av aktierna genom förvärv från Norrporten.

I mars 2009 tog Carnegies dotterbolag Valot tar över Skrindankoncernen (Sundqvists bolag) som bland annat ägde Norrvidden. Finanskrisen kom extremt olägligt för Sundqvist och han tvingades även sälja aktier i ett flertal fastighetsbolag – bland annat aktier i Klövern som Rutger Arnhult köpte och där Arnhult senare skaffat kontroll över bolaget.

De fastigheter som Norrvidden/Fabös hade i Kristianstad förvärvades av Hemfosa. I september 2011 förvärvade Diös det större bolaget Norrvidden för 5,8 miljarder kronor och det var fjolårets största transaktion på den svenska fastighetsmarknaden. I samband med att Diös tillträdde beståndet vid årsskiftet slutade Peter Andersson vid bolaget.

I mitten av april i år lämnade Diös VD Christer Sundin in en polisamälan mot Peter Andersson och misstanken gällde att Andersson ”gjort ekonomisk vinning genom ’entreprenadverksamhet”. Sedan dess har åklagaren gjort flera förhör och brottsmisstankarna blivit flera,

Fastighetsvärlden Idag 2012-05-26

Fler Nyheter från förstasidan

Räknar med att sälja för mer än 30 mdr

FV berättar hur planerna ser ut.

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Tillbaka till förstasidan