Andersson försatt på fri fot

Fortsatt misstänkt och åtal inom kort. Vid lunchtid i fredags försattes ­Norrviddens tidigare VD Peter Andersson på fri fot och efter att i fem veckor varit inlåst vid häktet Saltvik norr om Härnösand.Det betyder dock inte att han inte längre är brottsmisstänkt längre – samtliga brottsmisstankar kvarstår. Åtal är att vänta inom kort.

– Anledningen till att jag släppte honom är att han inte längre kan skada utredningen, säger kammaråklagare Göran Kvist.

Lokaltidningen Dagblandet berättar i sin lördagsupplaga om flera detaljer i härvan. Tidningen skriver att det handlar om omfattande fusk med fakturor där Norrvidden fått betala Peter Anderssons privatkonsumtion. Fastighetsvärlden avslöjade i ett tidigt läge att polis och åklagare höll på att granska Anderssons villa och två stugor och nu skriver Dagbladet: ”I ett fall handlar det om en faktura på 1,5 miljoner kronor för arbeten som skulle ha ­utförts på en fastighet i Birsta. Men det visade sig att jobbet gjorts i Peter Anderssons privatbostad och att det handlade om en invändig renovering på 1,5 miljoner kronor.”

Dessutom återstår ett stort antal fakturor att reda ut, bland annat en på 1,5 miljoner kronor, för arbeten som bevisligen aldrig utförts.

Kammaråklagare Göran Kvist dementerar Östersunds-Postens uppgifter om att det förkommit tvivelaktigheter kring Anderssons stuga i Vemdalen. Andersson har i detta fallet hänvisat till Maths O Sundqvist. Enligt Kvist är stugan i Vemdalen inte aktuell för det fortsatta utredningsarbetet.

Det ska understrykas att Maths O Sundqvist, tidigare ägare till hela Norrvidden, inte är misstänkt för några brott. Peter Andersson är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och anstiftan till osant intygande.

Maths O Sundqvist blev helägare till Norrvidden i maj 2007 genom köpet av den 80-procentiga andel som ägts av från de fem nordligaste länsförsäkringsbolagen. Två år tidigare hade Sundqvist tagit ett steg in i bolaget och blivit ägare till 20 procent av aktierna genom förvärv från Norrporten.

I mars 2009 tog Carnegies dotterbolag Valot tar över Skrindankoncernen (Sundqvists bolag) som bland annat ägde Norrvidden. Finanskrisen kom extremt olägligt för Sundqvist och han tvingades även sälja aktier i ett flertal fastighetsbolag – bland annat aktier i Klövern som Rutger Arnhult köpte och där Arnhult senare skaffat kontroll över bolaget.

De fastigheter som Norrvidden/Fabös hade i Kristianstad förvärvades av Hemfosa. I september 2011 förvärvade Diös det större bolaget Norrvidden för 5,8 miljarder kronor och det var fjolårets största transaktion på den svenska fastighetsmarknaden. I samband med att Diös tillträdde beståndet vid årsskiftet slutade Peter Andersson vid bolaget.

I mitten av april i år lämnade Diös VD Christer Sundin in en polisamälan mot Peter Andersson och misstanken gällde att Andersson ”gjort ekonomisk vinning genom ’entreprenadverksamhet”. Sedan dess har åklagaren gjort flera förhör och brottsmisstankarna blivit flera,

Fastighetsvärlden Idag 2012-05-26

Fler Nyheter från förstasidan

Affären den tredje största under 2000-talet

FV rangordnar de allra största transaktionerna.

Akelius ”hemliga” bestånd inom tullarna som ingår

Läs om vilka som är de mest kända fastigheterna som byter ägare.

Klart: Köper från Akelius för 92 miljarder

Megaaffär klar. En av FV:s utpekade favoriter köper. Läs om tidigare värderingar, upp hela 30 respektive 22 procent.

Myndighet hyr över 2.000 kvm i Uppsala

Lokal fastighetsutvecklare skriver dessutom kontrakt med två andra stora aktörer när nya företagskvarteret fylls på.

Bildextra: Satsar på 7.000 kvm kontor norr om Stockholm

Familjeföretaget utvecklar spårnära.

Lägger bud på skandalhuset Kinesiska muren

Får grönt ljus. ”Jag får inte ens ut 50 procent av det jag investerat själv”.

Bantar ytan kraftigt när mer distansjobb räknas in

Halverar dagens yta som är 32.000 kvm. En rejält utdragen process har gett nya förutsättningar.

Lista: Främsta rådgivarna första halvåret

De tar över ledartröjan när transaktionsvolymerna går mot nytt all time high.

Antiklimax: Konkursförvaltaren ställde in i sista stund

”För jäkla dåligt skött”

Här är Odd Mollys nya namn

Efter topprekryteringarna väntar nu ett namnbyte.

Här öppnar nummer åtta i Ikeas nya blågula offensiv

Ännu fler butiker enligt det nya konceptet väntas framöver.

Överraskande: Jula-bolag förvärvar handelsområde

”Vi ser stora möjligheter att här utveckla handeln vidare”.

Slår till och förvärvar dubbelt på Södermalm

Vd:n: ”Nu har vi fyra hus på Götgatan och kan man spelet Monopol blir hyran 7.600 kr, men det är inte det kvadratmeterpriset vi har lagt in i vår förvärvskalkyl”

Kommunerna som hamnar i botten i Svefas index

24 orter listas. Läs vilka som förbättrat sig mest och vilka som tappat mest.

Tillbaka till förstasidan