Tyréns: ”Hälften otrygga i miljonområdena”

Annons

Situationen värst i Malmö – Bäst i Lund. Konsultföretaget Tyréns har genomfört en nationell studie bland invånare i miljonprogramsområden. Drygt 3.400 personer i områden belägna i Malmö-, Göteborg- och Stockholmsregionen har svarat på frågor om sin bostad samt områdets bebyggelse, tillgänglighet, trygghet, identitet och integration.

Mer än hälften av de som svarat på undersökningen känner sig trygga i sitt område. Det finns dock stora skillnader mellan de undersökta områdena. Malmö upplevs som minst tryggt, medan Lund upplevs som mest tryggt.

– Undersökningen visar att det finns många möjligheter att förbättra boendemiljön i de här områdena och att det finns mycket att bygga vidare på i den befintliga miljön. I stort handlar det om att komplettera och länka samman olika typer av områden. Även om vissa förändringar är stora kan relativt små insatser ändå vara av betydelse för de boendes uppfattning av sitt hem eller sitt närområde. Till exempel kan skapandet av strategiska mötesplatser bidra till en tydligare struktur, vilket gör att området upplevs säkrare och känns mer välkomnande, säger Cecilia Gran, chef för Investeringsstrategi på Tyréns i Malmö.

Trots att ryktet är en av de viktigaste faktorerna säger endast ett fåtal av respondenterna att deras område har ett bra rykte, medan fler instämmer i påståendet att området har en stark identitet. Det står dock klart att många upplever att det förekommer upprepade stölder och skadegörelse. Även områdenas byggnader och utformning får genomgående lågt betyg av de boende.

Invånare som är 55 eller äldre är betydligt mer nöjda med sitt bostadsområde än de som är 25 år eller yngre. De som äger sin bostad är mer nöjda med sitt boende och med sitt område generellt. Mycket stora olikheter finns vad gäller uppfattningen av områdets rykte och andras uppfattning om området. 50 procent av bostadsrättsinnehavarna tycker att deras område har ett gott rykte medan motsvarande siffra för de som bor i hyresrätt är drygt 20 procent. Bostadsrättsinnehavarna är dessutom mycket mer nöjda med skötsel, underhåll och estetik i området och uppger att problem med stölder och skadegörelse är ett mindre problem.

Fastighetsvärlden Idag 2011-12-07

Fler Nyheter från förstasidan

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Tillbaka till förstasidan