SBB behöver visa upp sina värden

Allt verkar vara ifrågasatt. Är SBB värdelöst? Bolaget har ju ett bestånd som avkastar bättre än många stora bostadsbolag och där vakansrisken är betydligt lägre än för bolag med kommersiella fastigheter.

Annons

Nu vågar nästan ingen uttala sig om SBB som fastighetsaktie. Risken är ju uppenbar att något triggar en svacka på 20 procent igen. Nu måste förtroendet byggas upp igen. Uppstyckning, många mindre försäljningar eller kapitaltillskott är väl standardrecepten.

Jämfört med många andra fastighetsbolag finns det speciella kvalitéer hos SBB. Jämfört med rena bostadsbolag har man en betydligt bättre löpande avkastning från fastigheterna samt större andel med indexerade hyror. Och Jämfört med bolag med kommersiella fastigheter har man en försvinnande liten vakans samtidigt som kontraktslängden är tre gånger så lång som hos dem. I en tuffare hyresmarknad är det mycket värt.

Att kursen drog iväg 40-50 procent under fredagen när Batljans avgång meddelades kan nog till stor del tillskrivas att Akelius finns i bakgrunden, utan att några som helst löften utställts om kapital därifrån. Att den nya vd:n kommer därifrån räcker. Leiv Synnes sydde ihop affären med Heimstaden där Akelius på något sätt toppade fastighetscykeln.

Han har därefter varit Akelius man i Castellums styrelse där man gått in med stor ägarandel och även garanterade en större del av nyemissionen än sin ägarandel. Nu undrar alla om det finns en liknande agenda för SBB.

Under ett drygt år av bombardemang med ifrågasättanden kring värderingar, redovisning med mera har SBB genomfört en rad försäljningar. I flera fall snåriga sådana där det varit svårt att se om värdena varit intakta. När affärer inte blivit av i den takt man förutskickat så har misstänksamheten ökat om att det finns ett glapp mellan värdena och vad det faktiskt går att få ut i marknaden.

Parallellt med det har obligationerna och stigande räntenivåer varit något som också diskuterats mycket. Uppfyller bolaget villkoren för  obligationerna? Och när S&P samt Fitch nedgraderat kreditbetyget har oron verkligen spridit sig.

En allmän värdenedgång slår hårt på SBB och nu när alla mer betraktar hybridobligationer som lånat kapital så drar belåningsgraden  snabbt upp mot 70 procent vid 6-7 procents värdenedgång. SBB som i sina egna publicerade nyckeltal fortsatt räknar in det i eget kapital och då får en belåningsgrad på under 50 procent

Fastighetsbeståndet byggdes upp snabbt men samtidigt ökade skulderna också i snabb takt. Den där obändiga tron på att räntan inte var någon risk är huvudsakligen det som skapat dagens problem. Den riskanalysen var tvärfel. De finansiella marknaderna har vädrat blod och marknaden är fortsatt tuff. Den plan på försäljningar som tidigare presenterats måste fullföljas liksom andra annonserade åtgärder. För att ta bort den stor osäkerheten som nu råder är nog en nyemission nödvändig. Hyresintäkterna ser som sagt ut att växa till sig bra men för många är osäkra på det nu. Förtroende tar tid att återfå.

Det skulle troligen även vara en välgärning att tydliggöra beståndets kvalitéer. Ta bostadsbolaget Sveafastigheter till exempel. Just nu inte det mest populära, med den mängd projekt det har. Men ett riktigt fint bestånd och med framtidsmöjligheter. Bostadsbolaget Unobo som man delägare tillsammans med Riksbyggen. Där finns Odalen fastigheter specialiserade på äldrebostäder, Kulturhuset i Skellefteå och mycket annat. Det lär finnas en hel del inte så kul också men idag är allt en anonym massa. Ett fastighetsbolag är kapitalintensivt men det får inte enbart vara ett finansiellt bygge. Ta hand om tillgångarna och och gör både er själva och hyresgästerna stolta över att det är ni som äger dem.

Fler Nyheter från förstasidan

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Tillbaka till förstasidan