Jimmy Bengtsson, vd och Jørgen Wiese Porsmyr, CFO för Veidekke.

”Inget nytt kommer in”

Trots att bostadmarknaden i princip är stendöd för Veidekke i Sverige, finns det en annan orderstock som det går desto bättre för – i västra Sverige bygger Veidekke industri för bland annat Volvo. ”Den totala orderreserven på bygg ligger faktiskt i nivå med vad den har varit”, säger Veidekkes vd Jimmy Bengtsson till Fastighetsvärlden.

Annons

Att bostadsmarknaden har bromsat in rejält är ingen nyhet. Både i Sverige och i Norge. Veidekke, som finns på den marknaden i båda länder, befinner sig dock i en lycklig position trots läget, enligt vd Jimmy Bengtsson.

– Veidekke har varit och är i den lyckliga situationen att vi länge har varit inne i stora projekt som pågår i flera etapper och där de nya etapperna har kunnat starta. Även om man inte ser särskilt många nya bostadsprojekt som startar, nästan inga faktiskt, så rullar de här projekten på, säger Jimmy Bengtsson till Fastighetsvärlden.

Det är dock skillnad på Sverige och Norge. Bostadsmarknaden i Sverige har bromsat in mer än i vårt grannland.

– Det är i princip stopp, även om priserna inte fortsätter ned. Vi får väl se hur det går med inflationen och räntor – det var ju ett positivt besked i dag på morgonen (måndag 15 maj, red anm.) att inflationen i Sverige minskat från mars till april, säger han.

Orderboken för bostäder i Sverige har minskat rejält, från att ha varit en majoritetsandel av orderreserven.

– Den har gått från 33 procent till 12 procent. Det är en väldigt markant skillnad. Det betyder i praktiken att inget nytt kommer in, säger Jørgen Wiese Porsmyr, CFO hos Veidekke.

Veidekke är redo att bygga nya bostäder och bolaget håller en tät kontakt med sina kunder och är inne i tidiga studier och kalkylerar och försöker forma projekten så att de hänger ihop.

– När det vänder, för det kommer det ju att göra, då kommer vi att vara selektiva framöver, även på bostadsmarknaden och bara ge oss in i sådana bostadsprojekt där vi själva får vara med och rita projekten, säger Jimmy Bengtsson.

I dag ligger fokus i Sverige bland annat på skolor, idrottshallar och exempelvis den ombyggnationen av Kungliga Konsthögskolan på Skeppsholmen i Stockholm som Veidekke genomfört. Men, även om Veidekke har tappat på bostäder är orderboken trots allt stark.

– Den totala orderreserven på bygg ligger faktiskt i nivå med vad den har varit, så vi har inte tappat orderbok. Och det beror på att vi är starka i Göteborg, där vi bygger mycket åt industrin. Vi har stora kontrakt med Volvo, både för Volvo Lastvagnar och Geely. Så kontor och industri i väst är en stor del av vår verksamhet i Sverige.

Att bostadsdelen inte är en stor del av Veidekkes bolag längre beror också på att bolaget sålde bostadsdelen till Nordr 2020. Nu är bolaget en renodlad entreprenör som bygger bostäder åt allmännyttan och bostadsutvecklare. Typiska kunder är i dag just Nodr, Riksbyggen och Obos.

Vad finns det för skillnad på den norska och den svenska marknaden i dag?

– Den stora skillnaden handlar om marknadsförhållanden, men också på vilket sätt det har bromsat in i länderna. I Sverige har det bromsat in mycket tydligare. Om man tar jämförelsen mellan Stockholm och Oslo så är prisfallet mycket större i Stockholm. Men däremot är byggtakten högre i Stockholm. I Oslo är det trögare och det har det varit länge – det tar längre tid i planprocessen och att få byggtillstånd, säger Jørgen Wiese Porsmyr.

Alltså har det tidigare gått trögare i Oslo, men den marknaden går just nu fortare upp eftersom utbudet av projekt som ska sätta i gång är färre än i den svenska huvudstaden. I Stockholm däremot finns det många projekt som givet marknaden står still.

På det stora hela flyter bostadsmarknaden bättre i Norge än vad den gör i Sverige, enligt Jimmy Bengtsson, vilket beror på ett flertal saker. Bland annat den svenska hyresmarknaden och hyresregleringen och politiska beslut kring att gasa och bromsa finansieringsmöjligheter för bostadsköpare.

– Dessutom beror det på att den stora övervägande parten i Sverige består av bostadsrättsföreningar och inte ägarlägenheter. I Norge är det väldigt vanligt att privatpersoner som har några kronor över köper en extra lägenhet till uthyrning, vilket gör att uthyrningsmarknaden fungerar väldigt bra där. I Sverige däremot måste du ha tillstånd från föreningen för att få hyra ut. Det är ganska många delar som uppenbarligen gör att bostadsmarknaden svänger kraftigare i Sverige, säger Jimmy Bengtsson.

Under ett års tid har också materialpriserna gått upp extremt mycket, enligt honom. Han har själv aldrig varit med om en liknande höjning. Men, nu har priserna börjat plana ut eller åtminstone börjat gå ner.

– Men det kommer inte att gå ner till de gamla nivåerna. Det är trots allt en hög prisökning med inflation i stort. Men det intressanta är att trots att vi har haft de här prisökningarna under en tid så har de inte gått upp lika mycket som inflationen. Så, om kunderna har inflationsjusterade intäkter så börjar det ju jämna ut sig, säger han.

Den kategori som har sämst förutsättningar att gå ned i pris framöver är betong, enligt Jimmy Bengtsson. Det beror dels på tillgången på cement, men även på de insatser som görs för att få ned koldioxidutsläppet vid cementtillverkning. Veidekke ska vara klimatneutrala till 2045. När det kommer till just cement och betong håller bolaget nu på att bygga med en betong som är bättre för miljön – i jämförelse med en standardbyggnad får de med den sortens betong ner koldioxidutsläppet med 55 procent.

– Vi har ett fint exempel i Oslo som vi kallar Veidekke cirkulär. Vi har prövat betongen och den fungerar, och nu bygger vi vårt nya huvudkontor i Oslo med sådan betong. Det är extremlag carboncement som vi använder i kombination med gammal krossad betong, som vi använder i stället för grus som ballast. Avtrycket blir inte noll, men det blir väsentligt reducerat i jämförelse, säger Jimmy Bengtsson.

Jørgen Wiese Porsmyr menar att det är fullt normalt med konjunkturuppgångar och nedgångar. Han menar att det har varit full fart framåt sedan sommaren 2020 och under den tiden var det inget som bromsade in marknaden. Nu handlar det mest om hur lång tid den här svackan vi befinner oss i kommer att bestå.

– Bostadsmarknaden svänger – att tro att det ska vara svart i en evighet är fel. Då ska det ske något fundamentalt fel med den skandinaviska ekonomin och det är ingenting som tyder på det, säger han.

Framtiden ser trots det tuffa läget ljus ut för Veidekke. Även om orderstocken är låg i Sverige går så går det bra på västlandet i Norge, med oljefästena Stavanger och Bergen.

– Vi upplever en ganska paradoxal situation i vår interna diskussion – samtidigt som vi pratar om en svagare marknad och tuffare utsikter, så har vi haft en väldigt fin orderingång, hela förra året och även första kvartalet i år. Å ena sidan ser vi att orderstocken totalt sett för Veidekke är väldigt hög och å andra sidan har vi hela tiden de här utsikterna om en betydligt tuffare marknad, säger Jimmy Bengtsson.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan