Veidekke Eiendoms nya namn: Nordr

Veidekke har slutfört försäljningen av Veidekke Eiendom i Sverige och Norge. Nya ägare är ett konsortium bestående av Fredensborg, Norwegian Property och Union. Tillsammans förvärvar de eiendomsverksamheten för 8,75 miljarder norska kronor, vilket FV berättat om tidigare. Samtidigt byter företagen namn till Nordr i både Sverige och Norge.

Bakom Fredensborg finns norrmannen Ivar Tollefsen som är storägare i bostadsbolaget Heimstaden. Bakom Norwegian Property (NPRO) finns miljardären John Fredriksen som främst är känd från rederibranschen.

Fredensborg och NPRO kommer äga 42,5 procent vardera och Union Real Estate Fund III Holding AS 15 procent.

Nordr har 180 anställda och en tomtportfölj om 18.800 enheter koncentrerad till de växande storstadsregionerna i Sverige och Norge. Företaget har kontor i Stockholm, Göteborg och Lund i Sverige, samt i Oslo, Bergen, Trondheim och Stavanger i Norge.

Transaktionen genomfördes som planerat 1 september och arbetet med att säkerställa ägarskiftet har pågått hela sommaren. I försäljningsvärdet inräknas arbetskapital, skatt och skuldposter.

– Slutspurten fram till övertagandet har bekräftat de goda intryck vi redan hade av Veidekke Eiendom och det är tydligt att det är motiverade medarbetare med hög kompetens som nu ska stå på egna ben. Vi är väldigt nöjda över att Veidekke godtog vårt bud och vi glädjer oss över att få vidareutveckla företaget i Sverige och Norge. Här har vi många spännande projekt under utveckling, säger Tollef Svenkerud, styrelseordförande i Fredensborg Bolig.

– Vi har jobbat under sommaren tillsammans med de anställda i Sverige och Norge för att förbereda verksamhetsövertagandet under ledning av Baard Schumann. Detta är en komplett aktör med stark marknadsposition i de starkaste tillväxtområdena i Skandinavien, säger Bent Oustad, VD i Norwegian Property ASA.

– Medarbetarna har tagit emot de nya ägarna på ett strålande sätt och nu glädjer vi oss åt att fokusera på att tillsammans utveckla företaget vidare i Sverige och Norge. Vi har många projekt som nu ska lanseras på marknaden och närhet till kunderna blir vår främsta prioritering framöver, säger Baard Schumann som blir koncernchef i Nordr Eiendom.

ABG Sundal Collier och Schjødt har varit Veidekkes finansiella och juridiska rådgivare i processen. Arctic Securities, DNB Markets, PWC, Advokatfirman Thommessen i Norge och Advokatfirman Vinge i Sverige har varit konsortiets rådgivare.

Fler Nyheter från förstasidan

Affär mellan Point och Diös kraschar

Avbryter affären med hänvisning till förändrade finansiella villkor.

Batljan: ”Vi är självkritiska”

SBB:s vd i intervju om bolagets kommunikation, om kommande miljardförsäljingar och hur han och kollegorna mår.

Alla elva dömda har överklagat

FV berättar vad som hänt och vad som väntar framöver.

Hotell byter ägare – option om att köpa fastigheten

1800-talsbyggnad med sjöläge.

Tio kända krogar får indraget alkoholtillstånd

Hufvudstaden har nobbat ägarskiften. FV redogör för mejl mellan parterna.

K2A skjuter upp byggstarter

Varslar majoriteten av personalen i bolag. Flyttar fram mål.

Hyr ut 2.500 kvm i historisk miljö

JV tecknar avtal. Advokatfirma flyttar in.

Slakt: Flykt från fastigheter

33 bolag i lista. Nio hade vid klockan 11 backat med mer än 5 procent. Endast ett bolag ligger på plus för de senaste 12 månaderna.

SBB:s drag – säljer för 436 miljoner

26.000 kvm ingår i affären.

Klart: Comeback som vd – vill känna affärstempo

Berättar för FV om återkomsten.

Boverket: Bostadsbyggandet bromsar in

Samtidigt skrivs behovet av nya bostäder upp. Ny rapport.

Anställer för fortsatt tillväxt

Fyra nyrekryteringar på plats.

Jättenotering skjuts fram

Satt på paus. Skulle blivit största noteringen sedan 2015.

Sammanslagning skapar bolag för miljard i norr

Två bolag går samman och bildar en gemensam fastighetskoncern.

Tillbaka till förstasidan