Fastigheten Såpsjudaren 1 sedd från Birger Jarlsgatan. Foto: Sparbössan

Känd Stockholmskrögare letar nya lokaler

Sista januari var Bar Central tvungen att lämna lokalerna på Birger Jarlsgatan 41. Nu letar restaurangen efter nya i en stad som krögaren Robert Rudinski menar har blivit på tok för dyr.

Annons

Bar Central flyttade in på Birger Jarlsgatan 41, i fastigheten Såpsjudaren 1, i början av 2015. Sedan dess har tankarna funnits på att expandera. Men i stället står nu restaurangen utan lokaler. Fastighetsägaren Sparbössan ska bygga kontorslokal på innergården och då fick restaurangen inte vara kvar.

– Det känns fruktansvärt att behöva lämna. Vi är ett starkt varumärke och folk saknar oss, säger Robert Rudinski, en av krögarna bakom Bar Central.

Nu är han och medkrögaren Kim Choukri på jakt efter nya lokaler. De letar främst i city, men även på Södermalm. Bar Central låg mellan 2011 och 2017 på Skånegatan 83 så området är inte obekant.

På söder finns även restaurangen Borasco, på Tjärhovsgatan 33, som fungerar som en uppsamlingsplats för de som saknar Bar Central, enligt Robert Rudinski. Restaurangen öppnades av Rudinski, Kim Choukri och Lukas Moderata i november 2021. Rudinski är också en av grundarna till hyllade Tjoget, baren och restaurangen på Hornbruksgatan 24.

Förhoppningen är att kunna nyöppna Bar Central igen till hösten. Men det ser mörkt ut.

– Fastighetsägarna har fullständigt tappat förnuftet. Hyrorna i Stockholm är fruktansvärda. De pratar 7.000–8.000 per kvadratmeter. Vi kan inte skriva sådana kontrakt. De stora ägarna är så drivna av vinster att de struntar i om vi går i konkurs om några år. Eller så struntar de i vem de arbetar med. Det verkar bättre att lokalerna står tomma, säger han.

De söker lokaler på cirka 250 till 500 kvadratmeter, beroende på hur de är planerade. Högt i tak är en självklarhet och de måste vara ”Bar Central-vänliga”.

– På Borasco har vi en liten dukad del och det är väldigt poppis, så hittar vi en större lokal kan vi göra en sådan del där också. Då kan folk välja om de vill ha en dukad sittning eller en bistrosittning. Vi skulle också vilja få möjlighet att ha en festvåning i anslutning – vi har fått mycket förfrågningar från företag de senaste åren.

Till sommaren kommer delar av Bar Central att leva vidare i en annan form. Personal från bland annat Bar Central kommer nämligen gästspela på Grå gåsen i Burgsvik på Gotland – restaurangen som har blivit rikskänd i tv-programmet Så mycket bättre.

Bar Centrals tidigare lokal på Birger Jarlsgatan. Foto: FV

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan