Wästbygg får anvisning för 14.500 kvm kontor – unik satsning

Vid möte i tekniska nämnden i Malmö beslutades att Wästbygg tilldelas en markanvisning i stadsdelen Hyllie. Markanvisningen omfattar en triangelformad kontorsbyggnad på 14.500 kvm. Det blir Wästbyggs första egenutvecklade kontor.

Annons

Byggnadens höjd varierar från fyra upp till nio våningar och utformas med takterrasser i olika nivåer. Byggstart sker tidigast 2024.

– Prisma i Hyllie blir vårt första egenutvecklade kontor av den här digniteten. Däremot har vi både kompetens och erfarenhet från likvärdiga utvecklingsprojekt bland medarbetarna i vår organisation, liksom från liknande entreprenaduppdrag. Så vi känner oss trygga med att kunna genomföra det här projektet på ett bra sätt. Ett av våra strategiska mål är att utveckla vår projektportfölj med fler kommersiella projekt, så ansökan om den här markanvisningen ligger helt i linje med det arbetet, säger Joakim Efraimsson, vd på Wästbygg, till Fastighetsvärlden.

Han fortsätter:

– Det känns därför positivt att tekniska nämnden har sett kvaliteterna i det förslag som vi har tagit fram tillsammans med C.F. Møller Architects. Vi ska nu använda vårt kunnande inom hållbart byggande för att skapa moderna och trivsamma arbetsplatser för kommande hyresgäster, då byggnaden ska certifieras enligt Breeam, Well och NollCo2, säger Efraimsson.

Men det är inte aktuellt för Wästbygg att uppföra det nya kontorshuset i Hyllie på kalkylerad spekulation.

– Som det ser ut just  nu blir marken tillgänglig för oss tidigast 2024, varför vi har gott om tid att arbeta med utformning och kontakter med intressenter. I alla våra utvecklingsprojekt sätter vi en individuell uthyrnings- alternativt försäljningsnivå som ska uppnås innan byggstart, där bland annat aktuella marknadsförutsättningar spelar roll för beslutad gräns. Ett sådant beslut för Prisma ligger därför längre fram i tiden

Wästbyggs markanvisning ingår i exploateringsområdet ”Öster om mässan” i Hyllie där det också ska byggas bostäder. Samtliga byggherrar kommer att delta aktivt i en byggherredialog kring hur området ska utformas för att också inkludera social hållbarhet. Cirka hälften av bostäderna i området ska byggas enligt Malmö stads satsning på det egna Mallbokonceptet, som innebär att nya metoder ska testas för att nå en normhyra om maximalt 1 400 kronor/kvm boyta.

– Vi ser fram emot samarbetet med de övriga aktörerna i byggherredialogen och vara en aktiv part i hela arbetet med att forma det här fina området. Bland annat ska vi se över hur vi kan göra delar av kontorsbyggnaden tillgänglig för aktiviteter och mötesplatser även under kvällstid, avslutar Joakim Efraimsson.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan