Handelsbanken: Fastighetsvärdena planar ut

Energipriser och stigande räntor hejdar fortsatta värdeökningar. På bostadsmarknaden klarar de flesta de ökade kostnaderna. Företagens vinster och konsumenternas konsumtionsutrymme kommer dock att minska.

Annons

För fastighetsmarknden kommer en mer åtstramande penningpolitik och högre finansieringskostnader innebära att avkastningskraven stiger, men troligen inte redan i år.  

– Vår bedömning är att utsikterna det närmaste året förblir skapliga för fastighetsmarknaden, men att värdeökningarna bromsar in och gradvis planar ut, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman. 

Högre energipriser och inflation påverkar på flera sätt. Det ger förväntningar om stigande räntor och uppvärmningskostnaderna ökar. Om de kvarstår på en permanent högre nivå påverkar såväl företagens vinster som hushållens konsumtionsutrymme. Många hyreskontrakt på lokaler och bostäder är indexerade men överlag dämpas hyrestillväxten när vakansgraden stiger, varför mixen av inflation och efterfrågan är central, menar banken. 

I den fastighetsmarknadsrapport Handelsbanken presenterar idag finns flera negativa inslag för bostadsmarknaden, högre energipriser, ökad osäkerhet och tidigare räntehöjningar men inte någon stigande arbetslöshet – det kanske viktigaste för en stabil bostadsmarknad.

Banken resonerar att det genomsnittliga hushållet klarar de fördyringar om i snitt 1300 kronor i månaden som högre energipriser och en ränteuppgång innebär, men skillnaden i kostnader är stor beroende på boendeform, belåningsgrad och uppvärmningssystem. För de med små marginaler kan det bli tufft, menar banken. 

Bankens prognos på inflationen har som följd av kriget i Ukraina reviderats upp och (KPIF) bedöms nu uppgå till i genomsnitt 4,6 procent i år och 2,5 procent 2023. 

Trots konjunkturriskerna kommer den oväntat höga inflationen få Riksbanken att höja räntan redan i höst bedömer Handelsbankens ekonomer. 

– Vårt huvudscenario är att Riksbanken höjer räntan i september, men höjningen kan komma redan i juni, säger Christina Nyman.

Därefter är prognosen successiva räntehöjningar så att styrräntan ligger på 1,25 procent i slutet av 2024. Det betyder en gradvis ökning i boräntorna, både i de bundna och i de rörliga boräntorna, framöver. Även räntor till företag kommer stiga och nära fördubblas jämfört med idag.

Handelsbankens prognos är att bostadspriserna närapå planar ut kring dagens höga nivå. Även bostadsbyggandet tror man toppar i år med drygt 60 000 byggstartade bostäder, men att det sedan endast minskar svagt framöver. Det kommer att ligga på en nivå som överstiger befolkningstillväxten. 

– I ett scenario där energipriserna fortsätter öka kraftigt och räntorna stiger betydligt mer ökar boendekostnaderna betydligt snabbare än vi väntar oss och bostadspriserna kan då falla, säger Christina Nyman. 

Fler Nyheter från förstasidan

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Tillbaka till förstasidan