Vällingby Centrum i västra Stockholm.

Efter två bakslag – nu kan Vällingby C säljas

Tredje gången gillt. Nu ser Stockholm stad ut att lyckas gå i mål med försäljningsprocessen av Vällingby Centrum. En potentiell köpare finns på andra sidan affärsbordet.
– Vi är just nu i slutförhandling med bolaget, säger Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd (M), till Fastighetsvärlden.

Annons

FV kunde i november 2018 avslöja att det i den då nya grönblå alliansens budget framgick att politikerna ville avyttra Vällingby centrum. Marknadsvärdet bedömdes då till cirka 2 050 miljoner kronor och fastigheterna uppgavs genererar en direktavkastning på cirka 4,7 procent– vilket fick många investerare att tveka på siffrorna.

Prisförväntningarna var höga efter den brutalt framgångsrika, alltså ekonomiskt, försäljningen av tio stadsdelcentrum till Boultee för 10,4 miljarder kronor 2007.

I oktober 2019 berättade borgarrådet Wedin att Vällingby centrum skulle säljas och att målet var att försäljningsprocessen skulle genomföras under 2020.

I juni 2020 kom plötsligt informationen att fyra kassaflödesfastigheter, med bland annat kommunen som hyresgäst, tagits bort ur portföljen, vilket ökade fokus på handelsytorna som av många av investerarna inom segmentet sedan ett tag bedömts som osäkra.

Den nya försäljningsstrategin innefattade fastigheter med totalt 80 000 kvm kommersiella ytor. Hälften av ytan är butikslokaler, med uppåt 90 butiker.

I slutet av augusti 2020 meddelades det att försäljningsprocessen officiellt var i gång. Svefa hade uppdraget.

Den 10 oktober 2020 berättade Fastighetsvärlden att det inte hade inkommit ett enda seriöst bud, enligt FV:s källor. Inget bud var i närheten av de nivåer som politiker och tjänstemän hade förväntat sig. Tajmingen under pandemin var även olycklig.

Budfristen förlängdes med ett år.

– Detta ska vara en bra affär för skattebetalarna. Det är flera intressenter som har bett om mer tid på grund av det osäkra marknadsläget med pandemin, och det är vad vi möjliggjort för, skrev bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin i en mejlkommentar till FV vid tillfället.

Den 6 oktober 2021 var alltså ny sista dagen för bud på Vällingby centrum som nu värderats till 1,7 miljarder kronor, med det nya bantade paketet och ändrad värdering. Då uppgav lokaltidningen Mitt i att det har ”kommit in mer än ett anbud”, enligt uppgift från kommunala Svenska Bostäder står som ägare till Vällingby Centrum.

Då uppgavs även att tio av butikslokalerna vara vakanta.

Ytterligare ett bakslag i processen ägde rum under hösten 2021 när Svefas projektledare för försäljningsprocessen Niklas Tranäng lämnade bolaget för att istället gå till konkurrenten PWC. Enligt uppgift till FV blev lösningen, enligt en uppgörelse med Stockholm stad, att Tranäng nu jobbar som underkonsult i den aktuella processen.

Men just nu finns alltså positiva signaler om att den utdragna processen kan närma sig målgång.

Aktuell värdering av Vällingby C är sekretessbelagd. Svenska Bostäder motiverar beslutet med att försäljningsprocess pågår.

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan