Bland annat blir Fontänen, från 1956, kvar i Svenska Bostäders ägo. Även kulturhuset "Trappan" kommer stanna inom Staden. Foto: Wikimedia.

Staden säljer inte anrika kulturhusen i Vällingby

Försäljningsstrategin för Vällingby Centrum har lagts fram och i den ingår inte fyra av Vällingbys mest tidstypiska och klassiska byggnader som hyrs av kommunen – bland annat biograf Fontänen.

De 7 fastigheter som ingår i försäljningen:

Kontorsskylten 2:
Byggnaden utgör centrumets största byggnad och har Åhléns som ankarhyresgäst. Total uthyrningsbar yta är 15.173 kvm, varav merparten 10.133 kvm avser lokaler för butiker och restauranger.

Kontorsskylten 5:
Byggnaden innehåller butiker åt alla håll i gatuplan, bland annat Lindex, BR Leksaker och Stadsmissionen. Fastigheten omfattar 3.751 kvm butiker och restauranger och 7.583 kvm kontor. Uthyrningsbar yta för butiker och restauranger i K-fem är 8.873 kvm.

Kontorsskylten 6:
Här finns bland annat Hemköp och Coop. Saluhallen är nedlagd sedan tidigare och ersatt av mindre butiker och caféer med ett mindre kundstråk i två plan. SATS hyr 2.600 kvm i övre plan.  Total uthyrningsbar yta är 13.449 kvm, varav merparten 6.725 kvm avser lokaler för butiker.

Kontorsskylten 8:
I norra delen finns Solursgaraget med ca 1.000 parkeringsplatser i tre plan. I byggnaderna finns bland annat KappAhl och Cubus. Butiker och restauranger upptar 9.807 kvm.

Tre Brunnar 1:
Tunnelbanehuset innehåller flera mindre butiker och restauranger i gatuplan och kontorsytor i övre plan. På gatuplan finns cafékedjan Espresso House. Total uthyrningsbar yta är 2.695 kvm, varav 1 318 kvm avser kontorslokaler, och 1 162 kvm är butiker och restauranger.

Kartritaren 3:
I fastigheten finns bland annat Grekiska Kolgrillen, Söderlings Frisör, Swedbank och Logopeden. Total uthyrningsbar yta är 4.938 kvm.

Sidfoten 1:
Här finns Clas Ohlson, Lidl och Matvärlden. Kvarteret omfattar totalt 6.696 kvm uthyrningsbar butiksyta.

… samt ett arrende
Grimsta 1:2
Innehåller ett parkeringsdäck på arrendemark med tillfälligt bygglov.

Visa faktaruta

Den 25 juni 2020 tar AB Svenska Bostäders styrelse ställning till en framtagen försäljningsstrategi för Vällingby Centrum.

Förslaget innebär att sju fastigheter samt ett arrende ingår i försäljningen, varav den större delen är kontorslokaler och butikslokaler.

Försäljningsstrategin innefattar fastigheter med totalt 80.000 kvm kommersiella ytor. Hälften av  ytan är butikslokaler, med uppåt 90 butiker.

Det nya som framkommer i strategin är att särskild hänsyn har tagits till stadens kulturverksamheter, vilka alltså inte ingår i försäljningen som tidigare kommunicerats:

Förslaget innebär att Vällingby Folkets hus (Ritskåpet 1) med cafélokalen Trappan och Kulturhuset Stadsteatern inte ingår.

Även biblioteket (Kortet 1) och fritidsgården (Tuschet 1) finns också fortsättningsvis kvar i Stadens ägo.

Dessutom kommer den klassiska biografbyggnaden Fontänen, som byggdes 1956, efter en fastighetsbildning att ”brytas ut” och återsäljas till Svenska Bostäder.

Biografen, som tidigare hyrts av SF och nu hyrs av Filmstaden, förklarades 2001 som byggnadsminne. Staden har vid flertalet tillfällen fredat byggnaden från förändringar. Bland annat har Filmstaden inte fått byta ut SF-loggan mot den egna F-loggan då den senare anses sakna tidstypisk karaktär.

Kulturskolans långsiktighet kommer också säkras, genom att de ges möjlighet att teckna nytt hyresavtal med valfri längd.

Försäljningsstrategin välkomnas av Ragnar von Malmborg (MP), styrelseledamot Svenska Bostäder:

– Det är glädjande att försäljningen kan ske samtidigt som flera av stadens kulturverksamheter i centrumet behålls, säger han och fortsätter:

– Vällingby Folkets hus med Kulturhuset Stadsteatern, biblioteket och fritidsgården kommer även fortsatt finnas i stadens ägo. En fastighetsbildning sätts igång för att se om även biografbyggnaden kan finnas kvar i stadens ägo. I övrigt erbjuds långa hyresavtal för stadens verksamheter.Dessa verksamheter är viktiga inslag i det sociala livet i Vällingby Centrum och utgör ett värdefullt komplement till de kommersiella delarna.

Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd:

– Stockholms stad ska varken ägna tid eller resurser till att äga ett kommersiellt shoppingcentrum, och ha den ekonomiska risk som det medför. Det kommer att ingå 90 butikslokaler i denna försäljning. Nu börjar en ansvarsfull försäljningsprocess där vi ska hitta en seriös köpare som vill utveckla Vällingby centrum. När inkomna anbud ska utvärderas, är två grundförutsättningar att det är en kompetent köpare och en bra affär för skattebetalarna, säger Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd, i en kommentar.

Till vänster: Teckning från broschyren Vällingby Företagens Framtidsstad (1952) föreställande det planerade Vällingby Centrum. Bildtexten lyder: ”Så här kommer det så småningom att se ut vid södra delen av Vällingby torg. Ingen biltrafik kommer störa de shoppande husmödrarna som i lugn och ro kan studera de stimulerande skyltfönstren”. I mitten: Broschyr från Stockholms stads fastighetsnämnd som försökte locka företag till förorten med renare luft. Till höger: Broschyr som gör reklam för de nya förorterna Råcksta och Vällingby, tryckt 1952. Bilder: Stockholmskällan.

Fler Nyheter från förstasidan

Hyr 4.600 kvm i Balders och Peabs häftiga projekt

Klart med tredje uthyrningen på kort tid. Summerar 21.500 kvm.

Slättö miljardsäljer till Patrizia

Läs om vad som ingår i transaktionen.

Porträtt

Långläsning: Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Superklassen: Tre storbolags-vd:ar

Styr bolag med ett sammanlagt fastighetsvärde om nästan en kvarts biljon kronor.

Affärsanalys

Hoppas ha hittat en riktig godbit

Robin Herteus, värderare på JLL, har satt analyspennan på en affär som ägt rum i centrala Sundbyberg.

Han blir ny vd för 25-miljardersbolaget

I en intervju med Fastighetsvärlden öppnar han för nya jv-bolag i nya segment.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Idag platserna 14-16

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Odd Mollys snabbresa fortsätter – förvärvar sju

Säljare blir nya betydande aktieägare i bolaget.

Unik lista: Här är hetaste områdena för bra shopping

Se även var i centrala Stockholm som det finns positiva trender. Läs kommentar från ettan.

Logistea nästan i mål med affären för 841 miljoner

Försäljningsprocessen pausades i början av pendemin. Nu är parterna nästan i mål.

Redo för ny storflytt – kan lämna Hagastaden

Kan göra ännu en stor samlokalisering.

Smäll för Steen & Ström när Åhléns stänger ännu mer

Fortsätter att krympa beståndet.

JM tillträder byggrätt för nytt HK - se nya bilder

FV avslöjade planerna för fem år sedan. Nu är det dags för byggstart. En tredjedel ska hyras ut externt.

Vill sälja portfölj med nio fastigheter

Läs om säljaren och vilka fastigheter som berörs.

Tillbaka till förstasidan