Vällingby Centrum i västra Stockholm.

Fiaskot: Inte ett enda bud på Vällingby C – skjuts fram

Det kom inte ett enda seriöst bud på stora Vällingby Centrum, enligt Fastighetsvärldens källor. Nu förlängs budsfristen med ett år – och säljaren ska lyssna på bud löpande. Galen prisförväntan från Stockholms stad och fel att ta bort kassaflödesfastigheter, uppger potentiella investerare till Fastighetsvärlden.

Ursprungligen, innan några mindre fastigheter plockades bort, hade Stockholms stad värderat Vällingby Centrum till 2.036 miljoner kronor, läs mer här. Redan då förundrades många investerare över den prisuppfattning som politiker och tjänstemän vid Stockholms stad hade.

Enligt uppgifter till Fastighetsvärlden inkom det inte ett enda bud som var i närheten av de nivåer som politikerna i Stockholms stadshus hoppats på.

Förutsättningarna var tuffa redan inför försäljningen. Handelsfastigheter har inte precis stått högst på investerarnas radar under de senaste fyra–fem åren. Till det kom pandemin.

Men inte nog med det. I ett sent läge beslutade politikerna att ta bort ett antal av fastigheterna där det fanns kommunala hyresgäster. Flera investerare som Fastighetsvärlden har talat med anser att politikerna då ryckte undan en stor del av det säkra kassaflöde som fanns i den tänka affären. Nu ökade istället procentandelen för exempelvis hyresintäkter från modebutikerna – som många investerare är livrädda för och ser en stor risk i. Många investerare har även under hösten berättat för Fastighetsvärlden att man fruktar hur starkt närliggande Bromma Blocks kommer att bli när Ica öppnar sin stora butik där.

Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedins kommentar den förlängda budsfristen, på ett år, så här:

– Detta ska vara en bra affär för skattebetalarna. Det är flera intressenter som har bett om mer tid på grund av det osäkra marknadsläget med pandemin, och det är vad vi möjliggjort för. Detta visar att det handlar om en ansvarsfull försäljningsprocess, där vi arbetar för att hitta en seriös köpare som vill utveckla och förvalta Vällingby centrum, säger Wedin i en skriftlig kommentar till Fastighetsvärlden.

Budsfristen flyttas alltså fram ett år. Svefa har även fortsättningsvis försäljningsuppdraget. Wedin kommenterar vidare att man löpande kommer att lyssna på intressenter.

Kommunala Svenska Bostäder står som ägare till Vällingby Centrum.

Stockholms stads försäljning ser därmed ut att ha små förutsättningar att bli lika framgångsrik som när tio stadsdelscentrum våren 2007 såldes till brittiska Boutbee för hela 10,4 miljarder kronor – efter en infernalisk budgivning mellan främst fem parter. Fastighetsvärlden har tidigare berättat att det var flera miljarder över vad politikerna ursprungligen hade räknat med.

Fastighetsvärlden kan vidare konstatera att ett flertal affärer fallit under pandemin, till exempel Nyfosas planerade jätteköp från SBB (som senare genomfördes till halverad storlek), Humlegårdens försäljning av Swedbanks huvudkontor, AFA Fastigheters avyttring av ett kontorshus på Sveavägen – plus ytterligare en handfull större affärer som FV tidigare rapporterat om.

När det gäller Vällingby Centrum var det dock få som redan innan pandemin trodde att den transaktionen skulle gå igenom på de villkor som säljaren hoppades på.

Fler Nyheter från förstasidan

Lägger in en stöt värd 250 miljoner i Strängnäs

Jätten utökar beståndet med en kvarts miljard.

Grönt ljus för Oscars finansiering

Men sval respons på utbyteserbjudandet för preferensaktier

Köper i Hagastaden för 780 mkr

FV avslöjar. Nybyggt säljs för 100.000 kr/kvm. Köparen berättar.

Alecta köpt för 40 miljarder på ett år – vill öka ytterligare

Berättar för FV om strategin framöver.

Balder köper helt bolag med fastigheter för 5 miljarder

Årets hittills största affär klar. Läs om säljarna, beståndet och projektmöjligheterna.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Entras styrelse utvärderar buden

Låter genomföra ny värdring samt ska ge mer info om projekt

Svedberg köper fem fastigheter

Säljaren vill fokusera på Stockholms- och Uppsalaområdet.

NREP i miljardförvärv till rekordlåg yield

NREP slår till och köper nybyggt för 3 miljarder kronor. Läs FV:s bedömning av yielden.

Klart: Tar över stupad miljardaffär

Ny ägare efter att den tidigare transaktionen kapsejsat. Över 100.000 kvm lokaler.

Hon blir boss över AL:s storsatsning inom ”nya” segmentet

Projektportföljen är på hela 36 miljarder, men 40 procent gäller annat än kontor och handel.

Tengelin: ”Jag vill bidra till tillväxt och framgång”

Intar vd-stolen efter Fredrik Lidjan. Fredrik Holmström: ”Vi har marknaden med oss”.

Lista: Sida fick 43 flyttalternativ – fyra hårdgranskades

FV berättar om de tre främsta utmanarna och om vilka fastighetsägare som lämnat in förslag – en del smått galna utifrån kriterierna.

Vill förlänga byggloven i kristider

Nytt förslag i civilutskottet.

Tillbaka till förstasidan