Vällingby Centrum i västra Stockholm.

Fiaskot: Inte ett enda bud på Vällingby C – skjuts fram

Det kom inte ett enda seriöst bud på stora Vällingby Centrum, enligt Fastighetsvärldens källor. Nu förlängs budsfristen med ett år – och säljaren ska lyssna på bud löpande. Galen prisförväntan från Stockholms stad och fel att ta bort kassaflödesfastigheter, uppger potentiella investerare till Fastighetsvärlden.

Ursprungligen, innan några mindre fastigheter plockades bort, hade Stockholms stad värderat Vällingby Centrum till 2.036 miljoner kronor, läs mer här. Redan då förundrades många investerare över den prisuppfattning som politiker och tjänstemän vid Stockholms stad hade.

Enligt uppgifter till Fastighetsvärlden inkom det inte ett enda bud som var i närheten av de nivåer som politikerna i Stockholms stadshus hoppats på.

Förutsättningarna var tuffa redan inför försäljningen. Handelsfastigheter har inte precis stått högst på investerarnas radar under de senaste fyra–fem åren. Till det kom pandemin.

Men inte nog med det. I ett sent läge beslutade politikerna att ta bort ett antal av fastigheterna där det fanns kommunala hyresgäster. Flera investerare som Fastighetsvärlden har talat med anser att politikerna då ryckte undan en stor del av det säkra kassaflöde som fanns i den tänka affären. Nu ökade istället procentandelen för exempelvis hyresintäkter från modebutikerna – som många investerare är livrädda för och ser en stor risk i. Många investerare har även under hösten berättat för Fastighetsvärlden att man fruktar hur starkt närliggande Bromma Blocks kommer att bli när Ica öppnar sin stora butik där.

Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedins kommentar den förlängda budsfristen, på ett år, så här:

– Detta ska vara en bra affär för skattebetalarna. Det är flera intressenter som har bett om mer tid på grund av det osäkra marknadsläget med pandemin, och det är vad vi möjliggjort för. Detta visar att det handlar om en ansvarsfull försäljningsprocess, där vi arbetar för att hitta en seriös köpare som vill utveckla och förvalta Vällingby centrum, säger Wedin i en skriftlig kommentar till Fastighetsvärlden.

Budsfristen flyttas alltså fram ett år. Svefa har även fortsättningsvis försäljningsuppdraget. Wedin kommenterar vidare att man löpande kommer att lyssna på intressenter.

Kommunala Svenska Bostäder står som ägare till Vällingby Centrum.

Stockholms stads försäljning ser därmed ut att ha små förutsättningar att bli lika framgångsrik som när tio stadsdelscentrum våren 2007 såldes till brittiska Boutbee för hela 10,4 miljarder kronor – efter en infernalisk budgivning mellan främst fem parter. Fastighetsvärlden har tidigare berättat att det var flera miljarder över vad politikerna ursprungligen hade räknat med.

Fastighetsvärlden kan vidare konstatera att ett flertal affärer fallit under pandemin, till exempel Nyfosas planerade jätteköp från SBB (som senare genomfördes till halverad storlek), Humlegårdens försäljning av Swedbanks huvudkontor, AFA Fastigheters avyttring av ett kontorshus på Sveavägen – plus ytterligare en handfull större affärer som FV tidigare rapporterat om.

När det gäller Vällingby Centrum var det dock få som redan innan pandemin trodde att den transaktionen skulle gå igenom på de villkor som säljaren hoppades på.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2020 - Vägar genom krisen

Webbsänt seminarium, måndag 16 nov 2020.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Porträtt

Långläsning: Ny kraft tar över efter legend

Snabbt. Tempot har alltid varit högt när det gäller Nyfosa. Transaktionerna har avlöst varandra. Nu tar Stina Lindh Hök över vd-stolen när en legend lämnar plats för nya krafter.

Superklassen: Tre storbolags-vd:ar

Styr bolag med ett sammanlagt fastighetsvärde om nästan en kvarts biljon kronor.

Affärsanalys

Hoppas ha hittat en riktig godbit

Robin Herteus, värderare på JLL, har satt analyspennan på en affär som ägt rum i centrala Sundbyberg.

Han blir ny vd för 25-miljardersbolaget

I en intervju med Fastighetsvärlden öppnar han för nya jv-bolag i nya segment.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Årets klättrare presenterad

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Odd Mollys snabbresa fortsätter – förvärvar sju

Säljare blir nya betydande aktieägare i bolaget.

Unik lista: Här är hetaste områdena för bra shopping

Se även var i centrala Stockholm som det finns positiva trender. Läs kommentar från ettan.

Logistea nästan i mål med affären för 841 miljoner

Försäljningsprocessen pausades i början av pendemin. Nu är parterna nästan i mål.

Redo för ny storflytt – kan lämna Hagastaden

Kan göra ännu en stor samlokalisering.

Smäll för Steen & Ström när Åhléns stänger ännu mer

Fortsätter att krympa beståndet.

JM tillträder byggrätt för nytt HK - se nya bilder

FV avslöjade planerna för fem år sedan. Nu är det dags för byggstart. En tredjedel ska hyras ut externt.

Vill sälja portfölj med nio fastigheter

Läs om säljaren och vilka fastigheter som berörs.

”Kontor kommer att behövas mer än någonsin”

Fabeges Stefan Dahlbo om framtiden.

Buden på Gasklockan – vilka har råd med projektet?

Budtiden har gått ut. FV berättar om vad som händer de kommande månaderna.

Tillbaka till förstasidan