Vällingby Centrum i västra Stockholm.

Fiaskot: Inte ett enda bud på Vällingby C – skjuts fram

Det kom inte ett enda seriöst bud på stora Vällingby Centrum, enligt Fastighetsvärldens källor. Nu förlängs budsfristen med ett år – och säljaren ska lyssna på bud löpande. Galen prisförväntan från Stockholms stad och fel att ta bort kassaflödesfastigheter, uppger potentiella investerare till Fastighetsvärlden.

Ursprungligen, innan några mindre fastigheter plockades bort, hade Stockholms stad värderat Vällingby Centrum till 2.036 miljoner kronor, läs mer här. Redan då förundrades många investerare över den prisuppfattning som politiker och tjänstemän vid Stockholms stad hade.

Enligt uppgifter till Fastighetsvärlden inkom det inte ett enda bud som var i närheten av de nivåer som politikerna i Stockholms stadshus hoppats på.

Förutsättningarna var tuffa redan inför försäljningen. Handelsfastigheter har inte precis stått högst på investerarnas radar under de senaste fyra–fem åren. Till det kom pandemin.

Men inte nog med det. I ett sent läge beslutade politikerna att ta bort ett antal av fastigheterna där det fanns kommunala hyresgäster. Flera investerare som Fastighetsvärlden har talat med anser att politikerna då ryckte undan en stor del av det säkra kassaflöde som fanns i den tänka affären. Nu ökade istället procentandelen för exempelvis hyresintäkter från modebutikerna – som många investerare är livrädda för och ser en stor risk i. Många investerare har även under hösten berättat för Fastighetsvärlden att man fruktar hur starkt närliggande Bromma Blocks kommer att bli när Ica öppnar sin stora butik där.

Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedins kommentar den förlängda budsfristen, på ett år, så här:

– Detta ska vara en bra affär för skattebetalarna. Det är flera intressenter som har bett om mer tid på grund av det osäkra marknadsläget med pandemin, och det är vad vi möjliggjort för. Detta visar att det handlar om en ansvarsfull försäljningsprocess, där vi arbetar för att hitta en seriös köpare som vill utveckla och förvalta Vällingby centrum, säger Wedin i en skriftlig kommentar till Fastighetsvärlden.

Budsfristen flyttas alltså fram ett år. Svefa har även fortsättningsvis försäljningsuppdraget. Wedin kommenterar vidare att man löpande kommer att lyssna på intressenter.

Kommunala Svenska Bostäder står som ägare till Vällingby Centrum.

Stockholms stads försäljning ser därmed ut att ha små förutsättningar att bli lika framgångsrik som när tio stadsdelscentrum våren 2007 såldes till brittiska Boutbee för hela 10,4 miljarder kronor – efter en infernalisk budgivning mellan främst fem parter. Fastighetsvärlden har tidigare berättat att det var flera miljarder över vad politikerna ursprungligen hade räknat med.

Fastighetsvärlden kan vidare konstatera att ett flertal affärer fallit under pandemin, till exempel Nyfosas planerade jätteköp från SBB (som senare genomfördes till halverad storlek), Humlegårdens försäljning av Swedbanks huvudkontor, AFA Fastigheters avyttring av ett kontorshus på Sveavägen – plus ytterligare en handfull större affärer som FV tidigare rapporterat om.

När det gäller Vällingby Centrum var det dock få som redan innan pandemin trodde att den transaktionen skulle gå igenom på de villkor som säljaren hoppades på.

Fler Nyheter från förstasidan

”Foppa” har sålt vackra Handelsbankshuset

Den tidigare hockeystjärnan har avyttrat centralt belägen fastighet.

Uppgift: Två svenska bolag i huggsexa med SBB

Kamp om 50-miljardersbolaget. Flera svenska bolag kan vara inblandade. Läs kommentarer från vd:arna.

SBB lägger ett jättebud på norska Entra – nobbas

Ilija Batljans mål är att skapa den ledande europeiska aktören inom samhällsfastigheter. FV berättar vad som ingår i beståndet. Men budet har inte mötts av en öppen famn.

FV avslöjar: De tar över vd-stolen vid Niam

Läs om de stora investeringsplanerna och flera kommentarer från styrelseordförande och den nya ledningen.

Topplista

40 högst avlönade direktörerna 2019

Se löneuppgift, löneutveckling och bonus för 40 bygg- och fastighetstoppar.

Lokal aktör uppför hotell i nya stadsdelen

Planerar även för kontor.

PR-byrån för branschen får kunglig glans

Efter att ha varit igång i drygt ett år, och med ett 25-tal uppdragsgivare, rekryterar TFZ nu en senior toppkraft.

Tidigare konsult-topp startar fastighetsbolag

Under namnet Harvesta Fastigheter ska opportunistiska investeringar göras över hela landet.

Utmanaren Obos Nya Hem slår till med 08-förvärv

Nu ökar den norska jätten tempot i Sverige.

Trippelförvärvar för kvarts miljard – i Småland

Växer ytterligare inom segmenten lättindustri/logistik. Bland tidigare ägare finns en uppmärksammad entreprenör.

Sigillet köper för 280 mkr

Affär med nästan 200 nybyggda hyresrättslägenheter.

Här skapar Klövern världens största padelcenter

Satsningen på den populära racketsporten fortsätter. Tidigare storsatsning knäcktes av covid-19.

Sehlhall säljer i Täby och Upplands Väsby

Växande aktör inom samhällsfastigheter utökar.

Slår till och köper vid Östermalmstorg för 640 mkr

Känd näringslivsperson förvärvar. Läs om kvadratmeterpriset.

Tillbaka till förstasidan