Vällingby Centrum i västra Stockholm.

Fiaskot: Inte ett enda bud på Vällingby C – skjuts fram

Det kom inte ett enda seriöst bud på stora Vällingby Centrum, enligt Fastighetsvärldens källor. Nu förlängs budsfristen med ett år – och säljaren ska lyssna på bud löpande. Galen prisförväntan från Stockholms stad och fel att ta bort kassaflödesfastigheter, uppger potentiella investerare till Fastighetsvärlden.

Ursprungligen, innan några mindre fastigheter plockades bort, hade Stockholms stad värderat Vällingby Centrum till 2.036 miljoner kronor, läs mer här. Redan då förundrades många investerare över den prisuppfattning som politiker och tjänstemän vid Stockholms stad hade.

Enligt uppgifter till Fastighetsvärlden inkom det inte ett enda bud som var i närheten av de nivåer som politikerna i Stockholms stadshus hoppats på.

Förutsättningarna var tuffa redan inför försäljningen. Handelsfastigheter har inte precis stått högst på investerarnas radar under de senaste fyra–fem åren. Till det kom pandemin.

Men inte nog med det. I ett sent läge beslutade politikerna att ta bort ett antal av fastigheterna där det fanns kommunala hyresgäster. Flera investerare som Fastighetsvärlden har talat med anser att politikerna då ryckte undan en stor del av det säkra kassaflöde som fanns i den tänka affären. Nu ökade istället procentandelen för exempelvis hyresintäkter från modebutikerna – som många investerare är livrädda för och ser en stor risk i. Många investerare har även under hösten berättat för Fastighetsvärlden att man fruktar hur starkt närliggande Bromma Blocks kommer att bli när Ica öppnar sin stora butik där.

Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedins kommentar den förlängda budsfristen, på ett år, så här:

– Detta ska vara en bra affär för skattebetalarna. Det är flera intressenter som har bett om mer tid på grund av det osäkra marknadsläget med pandemin, och det är vad vi möjliggjort för. Detta visar att det handlar om en ansvarsfull försäljningsprocess, där vi arbetar för att hitta en seriös köpare som vill utveckla och förvalta Vällingby centrum, säger Wedin i en skriftlig kommentar till Fastighetsvärlden.

Budsfristen flyttas alltså fram ett år. Svefa har även fortsättningsvis försäljningsuppdraget. Wedin kommenterar vidare att man löpande kommer att lyssna på intressenter.

Kommunala Svenska Bostäder står som ägare till Vällingby Centrum.

Stockholms stads försäljning ser därmed ut att ha små förutsättningar att bli lika framgångsrik som när tio stadsdelscentrum våren 2007 såldes till brittiska Boutbee för hela 10,4 miljarder kronor – efter en infernalisk budgivning mellan främst fem parter. Fastighetsvärlden har tidigare berättat att det var flera miljarder över vad politikerna ursprungligen hade räknat med.

Fastighetsvärlden kan vidare konstatera att ett flertal affärer fallit under pandemin, till exempel Nyfosas planerade jätteköp från SBB (som senare genomfördes till halverad storlek), Humlegårdens försäljning av Swedbanks huvudkontor, AFA Fastigheters avyttring av ett kontorshus på Sveavägen – plus ytterligare en handfull större affärer som FV tidigare rapporterat om.

När det gäller Vällingby Centrum var det dock få som redan innan pandemin trodde att den transaktionen skulle gå igenom på de villkor som säljaren hoppades på.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2022

Den 5 oktober är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2022. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Viktigt med järnkoll på kostnader och skatt

Nytt avsnitt från Realplay visar på stora möjliga kostnadsbesparingar och skattebesparingar i byggprojekt genom bättre framförhållning och kontroll.

Låg bakom miljardköpet från Wallenstam

FV berättar vem som är den hemliga aktören i storaffären.

Trio får bygga 30.000 kvm vid Bromma flygplats

Stort börsbolag utökar till över 80.000 kvm byggmöjligheter.

Corem tappar på inställd obligationsemission

Minuterna efter att Corem meddelat att de ställer in en planerad obligationsemission sjönk B-aktien med 4 procent ned till en ny bottennivå.

Lista: 13 nya restauranger och kaféer till Arlanda

Läs om vilka varumärken som tar plats när Arlanda växer med 11.000 kvm. Se även var den nya ”matverandan” placeras.

Viceroys grundare: SBB ska ner ytterligare 50 procent

Blankningsfirmans grundare i inlägg på Twitter.

CBRE rekryterar ny vd – lång bakgrund i Ryssland

Ny ansvarig i Sverige. Rekryteras från konkurrent.

Redo sälja i Gamla stan

Välkänd fastighet från 1600-talet till salu.

”Avkastningskraven för kontor oförändrade”

Colliers släpper ny rapport. ”Vi ser framför oss att transaktionsaktiviteten tar fart mot slutet av året eller början av nästa år.”

Botrygg inför räntegaranti för bostadsrättsköpare

”Medan många av branschens största aktörer låter föreningarna ta räntesmällen…”

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Lekander lämnar SBB-toppen

Krister Karlsson tar över uppgiften.

Karlatornet nu högst i Sverige – Turning torso tvåa

FV har besökt höghuset. 80 procent av lägenheterna är sålda. Se nya bilder.

Tillbaka till förstasidan