Vällingby Centrum i västra Stockholm.

Fiaskot: Inte ett enda bud på Vällingby C – skjuts fram

Det kom inte ett enda seriöst bud på stora Vällingby Centrum, enligt Fastighetsvärldens källor. Nu förlängs budsfristen med ett år – och säljaren ska lyssna på bud löpande. Galen prisförväntan från Stockholms stad och fel att ta bort kassaflödesfastigheter, uppger potentiella investerare till Fastighetsvärlden.

Ursprungligen, innan några mindre fastigheter plockades bort, hade Stockholms stad värderat Vällingby Centrum till 2.036 miljoner kronor, läs mer här. Redan då förundrades många investerare över den prisuppfattning som politiker och tjänstemän vid Stockholms stad hade.

Enligt uppgifter till Fastighetsvärlden inkom det inte ett enda bud som var i närheten av de nivåer som politikerna i Stockholms stadshus hoppats på.

Förutsättningarna var tuffa redan inför försäljningen. Handelsfastigheter har inte precis stått högst på investerarnas radar under de senaste fyra–fem åren. Till det kom pandemin.

Men inte nog med det. I ett sent läge beslutade politikerna att ta bort ett antal av fastigheterna där det fanns kommunala hyresgäster. Flera investerare som Fastighetsvärlden har talat med anser att politikerna då ryckte undan en stor del av det säkra kassaflöde som fanns i den tänka affären. Nu ökade istället procentandelen för exempelvis hyresintäkter från modebutikerna – som många investerare är livrädda för och ser en stor risk i. Många investerare har även under hösten berättat för Fastighetsvärlden att man fruktar hur starkt närliggande Bromma Blocks kommer att bli när Ica öppnar sin stora butik där.

Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedins kommentar den förlängda budsfristen, på ett år, så här:

– Detta ska vara en bra affär för skattebetalarna. Det är flera intressenter som har bett om mer tid på grund av det osäkra marknadsläget med pandemin, och det är vad vi möjliggjort för. Detta visar att det handlar om en ansvarsfull försäljningsprocess, där vi arbetar för att hitta en seriös köpare som vill utveckla och förvalta Vällingby centrum, säger Wedin i en skriftlig kommentar till Fastighetsvärlden.

Budsfristen flyttas alltså fram ett år. Svefa har även fortsättningsvis försäljningsuppdraget. Wedin kommenterar vidare att man löpande kommer att lyssna på intressenter.

Kommunala Svenska Bostäder står som ägare till Vällingby Centrum.

Stockholms stads försäljning ser därmed ut att ha små förutsättningar att bli lika framgångsrik som när tio stadsdelscentrum våren 2007 såldes till brittiska Boutbee för hela 10,4 miljarder kronor – efter en infernalisk budgivning mellan främst fem parter. Fastighetsvärlden har tidigare berättat att det var flera miljarder över vad politikerna ursprungligen hade räknat med.

Fastighetsvärlden kan vidare konstatera att ett flertal affärer fallit under pandemin, till exempel Nyfosas planerade jätteköp från SBB (som senare genomfördes till halverad storlek), Humlegårdens försäljning av Swedbanks huvudkontor, AFA Fastigheters avyttring av ett kontorshus på Sveavägen – plus ytterligare en handfull större affärer som FV tidigare rapporterat om.

När det gäller Vällingby Centrum var det dock få som redan innan pandemin trodde att den transaktionen skulle gå igenom på de villkor som säljaren hoppades på.

Fler Nyheter från förstasidan

Wallenstam avslutar veckan med miljardaffär

Säljer bostäder på nivån 70.000–75.000 kronor per kvadratmeter.

Daniel Kindberg frias

”Gud va skönt”. Dömdes till tre års fängelse i tingsrätten.

Selin och Arnhult besegrade norska oljemiljardärer

Köper för 13,5 miljarder och bolaget når därmed 78 miljarder. Läs om beståndet.

Nivika kraftigt övertecknad – börshandel inleds idag

Aktier för över 60 miljoner omsatta under första timmarnas handel.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Skanska bygger upp nytt fastighetsbestånd

Introducerar en ny verksamhetsgren för att behålla fastigheter långsiktigt.

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

Newsec får ny vd – satsar även på övriga Europa

Läs om nya storsatsningen. Nya vd:n berättar för FV.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tessin Properties förvärvar sin första fastighet

Premiärförvärvet är avklarat. Läs om objektet och detaljerna.

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Tillbaka till förstasidan