Siloverksamheterna från ovan. Ett väldigt attraktivt läge i Västerås.

Sveriges segaste affär klar – köper silon för 325 mkr

Nu är den klar, Sveriges segaste och mest utdragna fastighetsaffär. Västerås stad köper de tre centrala silofastigheterna från Lantmännen. FV kan berätta att parterna enats kring prislappen 325 miljoner kronor.

Annons

Fastighetsvärlden har berättat om planerna i snart 20 år. Fem olika kommunstyrelseordföranden har jobbat med ärendet.

Silon har varit viktig för Lantmännen med hela Mälaren som upptagningsområde. Samtidigt har fastigheten blivit allt viktigaste för att Västerås stad ska lyckas gå mål med sitt startade drömprojekt Mälarporten som knyter ihop dagens stadskärna med de nya bostadsområdena vid Mälaren, bland annat genom ett spårområde vid stationen som i framtiden delvis ska överdäckas.

Men det går inte precis att börja bygga på silofastigheten imorgon…

Västerås stad och Lantmännen har kommit överens om att staden förvärvar silofastigheterna i centrala Västerås. Övertagandet beräknas till 2029.

– Vi är mycket glada över att den här förhandlingen äntligen har landat – det är viktigt för Västerås utveckling. Nu väntar den kommunala beslutsprocessen innan allt är klart” säger kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S). Lantmännen har erbjudits möjligheten att förvärva ny mark för sin verksamhet vid Västerås hamnområde.

Diskussioner om att förvärva silofastigheterna har alltså förts i flera år. Siloverksamheten behöver flyttas från sitt nuvarande läge för att Västerås ska kunna utvecklas med nya bostäder, verksamheter och platser för människorna. Silon är idag omgärdad av en bullerskyddszon på 200 meter, något som hindrar utvecklingen av stadens mest centrala delar. Utvecklingen sker inom ramen för projekt Mälarporten, det som ska bli Västerås nya stadsdel. Lantmännen är positiv till överenskommelsen och har erbjudits möjlighet att förvärva ny mark för sin verksamhet i hamnområdet.

– Det är mycket bra att vi nu har en överenskommelse med Västerås stad. Avtalet ger tid för anpassning och möjligheter att utveckla spannmålsverksamheten i regionen, både för lantbrukarna och för livsmedelsindustrin, säger Joachim Haas, fastighetsdirektör på Lantmännen.

Lantmännens option på förvärv finns i Västra industrihamnen där man sedan tidigare har en foderfabrik. Optionen gäller till 2023 och prislappen är cirka 30 miljoner kronor för fastigheten. Förutom i Västerås har Lantmännen även en silo i Köping. Tidigare fanns det även en i Enköping.

Stadens planerade förvärv baseras på en oberoende värdering av Lantmännens fastigheter. Förvärvet består av totalt tre olika fastigheter lokaliserade i Mälarporten. Det handlar om fastigheterna Västerås 1:206, Västerås 1:207 samt Gasklockan 12.

– Vi har velat gå Lantmännen till mötes, samtidigt som vi först och främst behövt se till skattebetalarnas bästa. Det har vi gemensamt lyckats med i den här överenskommelsen och om allt faller på plats med de kommunala processerna kommer vi nu att kunna utveckla Mälarporten till ett område för västeråsarna – i ett av Västerås bästa lägen, säger Sanna Edling, projektchef Mälarporten.

När Västerås stad förvärvar silofastigheterna innebär det att staden kan utvecklas med nya bostäder, verksamheter och områden för västeråsarna. Det innebär också att Lantmännens verksamhet kan utvecklas. Västerås stad kommer att ansvara för rivning och sanering av byggnaderna, om Länsstyrelsen och kommunen ger klartecken till rivning. Det är möjligt både att bygga om själva betongsilon till bostäder eller verksamheter alternativt att riva den. Planeringen för vad som ska finnas på platsen i framtiden sker i planskedet. Övertagande av fastigheterna sker den 2 juli 2029.

– Det här är en viktig milstolpe i Västerås och Mälarportens utveckling, det är ett efterlängtat besked att vi äntligen kan planera området och ge plats för attraktiva bostäder och verksamheter mitt i centrala staden, säger Jesper Brandberg (L), ordförande i Fastighetsnämnden.

Hur många lägenheter det kan bli på platsen är oklart. Lantmännen Fastigheter har tidigare skissat på 100.000 kvm bostäder i sin egen studie. Dessutom frigörs alltså angränsande ytor.

Detaljplanen, för området runt spåret, ska utveckla ett centralt område i Västerås där ett nytt resecentrum är i fokus. Till detaljplanen hör också kvarter Sigurd 3 och det nya Vasakvarteret. Illustration: BIG
Lantmännens siloverksamhet i Västerås.

Fler Nyheter från förstasidan

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

SBB håller driftnettot i balans

Har ett unikt positivt finansnetto i det senaste kvartalsresultatet.

Forskaren Vectura

Kunglig glans vid invigning av nya landmärket

Miljardinvesteringen uthyrd till 90 procent.

Areim köper 28.000 kvm kontor inom tullarna

Förvärvar stor och klassisk ”spritfastighet”.

Problembolag och Q1-rapporter i fokus

Podcasten Fastighet & Finans med nytt avsnitt: Rapportsvep och mindre smickrande rubriker.

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Tillbaka till förstasidan