Kursutvecklingen skiljer sig radikalt för börsens nya

Sju nya fastighetsbolag har börslistan begåvats med under 2021. Kursutvecklingen skiljer sig radikalt åt mellan dem.

Annons

Helt nya på börsen är förresten inte samtliga, bland de sju bolagen (små enfastighetsbolag etc borträknade) är det två som skiljer ut sig genom att i det ena fallet vara en avknoppning och det andra fallet ett omvänt förvärv, Odd Molly/Logistea respektive Randviken/Raysearch. Ett bolag, Aros, har tidigare haft sin preferensaktie noterad.

På så kort sikt är det svårt att dra några särskilda slutsatser, men sneglar man även på förra årets noteringar så är det de som satsat stort som haft riktigt god utdelning via kursutvecklingen.

Allra bäst av Arlandastad Group, Aros, Klarabo, Nivika och Titania har det gått för bostadsbolaget Klarabo som haft en kursuppgång om 39 procent från teckningskursen. Arlandastad Group har endast haft en procents utveckling. Samtidigt kan ju utvecklingen mot teckningskursen bero på nivån som den senare lades på. Aros som noterade sin stamaktie i somras har haft en kursutveckling om 14 procent lika mycket som minstingen i sammanhanget, Titania, har haft sedan sin notering i början av december.

Nivika som noterades ungefär samtidigt som Klarabo, vid månadsskiftet november-december, har så här långt endast rört sig 4 procent upp. De har hunnit att göra affärer för  drygt 300 miljoner sedan dess medan Klarabo endast kommunicerat en affär på 28 miljoner samt ett mindre vindsinredeningsprojekt.

Arlandastad har hunnit köpa mark för 150 mkr och Aros förvärvat flera projekt för bostadsutveckling.

Uppdelningen av det tidigare Odd Molly i en modedel och en fastighetsdel har förberetts under något år. När Logistea började noteras i november låg kursen initialt på 35 kronor, långt ovanför bolaget substansvärde och åkte snabbt rutchkana ned till 23 kronor för att därefter snabbt vända upp till över 30 kronor. Både den initiala kurssättningen samt den nu kring årsskiftet kommer sig av betydande förvärv det senaste året, ofta med betalning via egna aktier och därmed ökande kassaflöde i bolaget. Den senaste rusningen kom när det blev känt att man förhandlats sig till ett villkorat hyresavtal rörande 380.000 kvm  uthyrbar area för en ny batterifabrik.

Randviken som började göras om från proptechbolag till fastighetsbolag med liten proptechverksamhet har haft en liknande utveckling. Först stora kursrörelser vid själva transformationen för att några månader senare stabilisera sig kring 50 kronor och därefter lyfta till de 77-78 kronor som gäller idag. Under hösten har bolaget förvärvat fastigheter för omkring 2,8 miljarder.

Det kan skönjas en tydlig uppskattning kring de bolag som visat tydlig investeringsvilja, även om omgörningen av både Logistea och Randviken verkar ha bjudit på svårigheter i värderingen av aktierna i respektive bolag.

Än tydligare blir det om tre introduktioner från 2020 betraktas. Fortinova, Genova och Stenhus. Bostadsbolaget i väst, Fortinova, har hunnit göra  investeringar för ungefär 1,5 miljarder sedan de noterade och har sett en uppgång i aktiekursen om 46 procent. Genova som är mer projektintensiva på bostadssidan men även investerar i kommersiella fastigheter har sedan de noterade sin stamaktie sommaren 2020 investerat drygt 2 miljarder och haft en kursökning om 106 procent.

De ligger båda rejält efter Stenhus som haft en kursökning om 200 procent sedan hösten 2020. När de då gick till börsen var det med ett bestånd värt nära 1,4 miljarder. Offensiva affärer samt värdetillväxt har inneburit att det inom kort ser ut att passera 7 miljarder.

Så här långt är det helt tydligt att snabb tillväxt premierats det senaste året.

Stenhus Fastigheter i Norden ringdes in på börsen 24 november 2020. På bilden från vänster: Tomas Georgiadis (CFO), Erik Borgblad (styrelseledamot), Frank Roseen (styrelseledamot), Mikael Nicander (vVD), Mattias Leksell (projekt- & hållbarhetschef) och Elias Georgiadis (VD). Saknas på bilden gör: Rickard Backlund (styrelseordförande) och Malin af Petersens (styrelseledamot). Foto: Matthias Edwall
Arlanda Stad Group.
Bild från inringningen av Klarabo.
Aros har ringts in på börsen. vd Magnus Andersson och CFO Ken Wendelin drog i börsklockan. Foto: Love Strandell
Titania noteras på Nasdaq. Foto : Rickard Kilström

 

Fler Nyheter från förstasidan

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Tillbaka till förstasidan