Akademiska Hus storsatsar på solceller i Lund

Akademiska Hus gör en rekordstor satsning på förnybar energi vid Lunds universitet. Flera nya solcellsanläggningar ska installeras, bland annat bolagets enskilt största någonsin med en kapacitet på 450.000 kWh miljövänlig el varje år.

Annons

Om Akademiska Hus och solceller

I dagsläget har Akademiska Hus totalt 90 anläggningar i sitt fastighetsbestånd som årligen genererar 8,2 miljoner kWh hållbar elenergi till svenska lärosäten. Under de närmaste åren planerar fastighetsbolaget att ta ytterligare krafttag genom att installera fler anläggningar som, när de står klara, bidrar till att Akademiska Hus totala mängd solel kommer att uppgå till över 12 miljoner kWh per år.

Visa faktaruta

Tillsammans med redan befintliga anläggningar på området kommer den årliga produktionen totalt att uppgå till strax över 2 miljoner kWh. Därmed blir Campus Lund också det campusområde i landet med störst solelproduktion.

Sedan 2007 har Akademiska Hus kontinuerligt försett Sveriges campusområden med solcellsanläggningar som ett led i att minska mängden levererad energi och istället satsa på förnybara energikällor. De senaste åren har antalet anläggningar på campus runt om i landet ökat rejält och nu tar bolaget ytterligare ett omfattande grönt kliv framåt för att skapa än mer hållbara campusområden.

Akademiska Hus investerar cirka 14 miljoner kronor i nio nya solcellsanläggningar vid Lunds universitet, däribland på taken till byggnaderna Språk- och litteraturcentrum, Eden, Annexet och Geocentrum. Störst anläggning placeras på taket till Biomedicinskt centrum (BMC), som kommer att täcka en yta på cirka 2 500 m2 och som när den är i drift kommer att producera hela 450 000 kWh per år. Det gör den till Akademiska Hus enskilt största solcellsanläggning någonsin.

– Den rekordstora satsningen som Akademiska Hus nu gör innebär att vi har installerat solceller på i princip alla tak som är lämpade för solceller inom vårt fastighetsbestånd i Lund. Det är ett bevis på att vi lägger stor kraft på att nå en mer hållbar energiförsörjning och att vi tillsammans med Lunds universitet bidrar till ett fossilfritt samhälle. Med fler solceller säkras också en elproduktion och elanvändning som sker nära varandra, vilket minskar överföringsförluster i elnäten, säger Magnus Öhrman, gruppchef inom energi och teknik på Akademiska Hus.

Akademiska Hus har högt uppsatta klimatmål och har beslutat om en nollvision för sitt klimatavtryck. Sedan tidigare har Akademiska Hus installerat solceller i Lund på byggnaderna Ekologi, Maxlab, Kemicentrum, Biologicentrum, Byrålogen samt bolagets egna kontor Handsken. Sammantaget kommer de redan befintliga och de nio nya anläggningarna att årligen producera strax över 2 miljoner kWh miljövänlig solel. Energin kommer i sin helhet att användas inom Akademiska Hus fastigheter på campus för ventilation, pumpar, belysning och andra fastighetsinstallationer. Den motsvarar genomsnittsförbrukningen för hundra normalstora villor eller att köra cirka tre varv runt jorden med elbil.

– Akademiska Hus satsning på solceller ligger i linje med Lunds universitets miljö- och hållbarhetsmål och bidrar till en lokal elproduktion. Placeringen av solcellerna på hustak innebär också att mark inte behöver tas i anspråk för elproduktionen, säger Claes Nilén, miljöchef vid Lunds universitet.

– Lunds universitet ska agera som förebild när det gäller hållbarhet och en klok användning av energiresurser följer de globala målen. Åtgärder som dessa är därför inte bara en investering i framtiden, de ökar också universitetets trovärdighet i hållbarhetsfrågor, säger Heiko Herwald, vicedekan med ansvar för hållbarhetsfrågor vid Medicinska fakulteten.

De nio nya solcellsanläggningarna installeras löpande med start i december 2021 och planeras att vara driftsatta till sommaren 2022.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan