Obos och Teleborgs Ängar köper för satsning i Växjö

Obos och Teleborgs Ängar köper tillsammans mark med plats för upp till 1.000 nya bostäder i nya stadsdelen Södra Vikaholm i Växjö kommun. Här planeras utvecklingen av en ny stadsdel med olika bostadstyper i blandade upplåtelseformer.

Annons

– Det är en viktig satsning för oss. Vi vill skapa en stadsdel för människor i olika skeenden av livet, säger Joakim Henriksson, VD för Obos Sverige.

Vikaholm, Västra Vikaholm och Södra Vikaholm är beläget söder om centrala Växjö och Teleborg. Här finns möjligheter för ett stort antal nya bostäder under de kommande åren. Vikaholm är redan utbyggd med cirka 1 000 bostäder, där bland andra Obos och GBJ Bygg, en del av Teleborgs Ängar, har byggt bostäder.

Med det nya markköpet i Södra Vikaholm är den gemensamma ambitionen att på sikt skapa en stadsdel för människor i olika skeden i livet, med blandad bebyggelse och olika upplåtelseformer och storlekar på bostäderna – en trädgårdsstad.

– Den här affären är en av Obos större och är en del i våra ökade ambitioner i Sverige. Växjö är en dynamisk och växande stad och vi ser väldigt mycket fram emot att bidra med högkvalitativa bostäder i en helt ny stadsdel, säger Joakim Henriksson, VD för Obos Sverige.

I Södra Vikaholm planeras det för att skapa en attraktiv trädgårdsstad för olika målgrupper med både villor, radhus och flerfamiljshus.

– Vi bygger hållbart och industriellt i trä med naturliga mötesplatser för ett särskilt fokus på social hållbarhet, säger Joakim Henriksson.

Richard Coucher är ordförande i styrelsen för Teleborgs Ängar AB:

– Det händer mycket i Växjö och ambitionen för Teleborgs Ängar är att vara aktiva samhällsbyggare och samtidigt vara en del av stadens fortsatta positiva utveckling. Vi vet att det råder stor efterfrågan på villatomter, så det kommer att bli en viktig del av erbjudandet tillsammans med den blandade bebyggelse vi skapar tillsammans med Obos, säger Richard Coucher.

Ambitionen är att inleda arbetet med detaljplanen så snart kommunens pågående arbete med den nya översiktsplanen är slutfört, där OBOS och Teleborgs Ängar kommer att arbeta i nära dialog med kommunen.

– Växjö är viktigt för Obos och här har vi byggt bostäder från alla våra varumärken tidigare. Det känns helt rätt att fortsätta expansionen tillsammans med Teleborgs Ängar med vilka vi delar värderingar vad gäller hållbar trähusbyggnation, säger Tobias Abrahamsson, regionchef på Obos Sverige.

– Växjö växer, med fler bostäder i attraktiva områden och med hållbarhet i fokus. Det är glädjande att se hur planeringen av det här nya område tar form, där både kommun och entreprenörer tänker långsiktigt för att möta dagens och framtidens invånare, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Fler Nyheter från förstasidan

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Tillbaka till förstasidan