Stena Fastigheter fortsätter stärka utsatt Tynnered

Stena Fastigheter har sedan lång tid tillbaka utvecklat sina kvarter i Tynnered, Göteborg. De befintliga 501 bostäderna på Briljantgatan och Smaragdgatan renoveras, inflyttning pågår i det nybyggda äldreboendet och nu adderas en förskola.

Annons

Förskolan kommer att drivas av Kunskapsförskolan, och detta är deras första etablering i Göteborg.

Delar av Tynnered, inklusive Opaltorget, klassades 2017 av polisen som ett särskilt utsatt område. Under oktober 2021 stod det klart att polisen justerade ner klassificeringen till riskområde – vilket är den näst allvarligaste av polisens tre kategorier.

Många insatser av flera partner, bland annat från fastighetsägarna, har gett resultat.

– Det känns fantastiskt att vi nu adderar en efterlängtad förskola i Tynnered. Vi välkomnar Kunskapsförskolan som aktör och är väldigt glada att de väljer att etablera sig i Tynnered. De kommer att vara en positiv kraft i området och bidra till att ge barnen en utvecklande och trygg bas i vardagen, säger Agneta Kores, VD Stena Fastigheter.

Förskolan är placerad mitt i bostadsområdet på Smaragdgatan i Tynnered och kommer att byggas helt i trä. Det röda trähusets arkitektur står ut och blir ett spännande komplement till de andra byggnaderna i området. Känslan är lantligt och hemtrevligt. Förskolan är Svanenmärkt, vilket bland annat innebär alla produkter och material som används är noga kontrollerade för att leva upp till höga miljö- och hälsokrav och att huset är byggt med minst 10 procent lägre energiförbrukning än kraven för nybyggda hus.

Förskolan består av två plan och utegård och har plats för 10 avdelningar med i snitt endast 12 barn i varje grupp. Intill finns den gröna kullen med plats för lek och bostadsområdets olika gårdar ger möjlighet till spännande utflykter. Byggnationen av förskolan startar i november 2021 och står klar att ta emot barn i januari 2023.

– Vi ser fram emot att få etablera oss i Tynnered med vårt koncept som innebär små barngrupper, föräldrartjänster såsom frukost och matlådor samt förmånliga avtal för personalen. Tillsammans med Stena Fastigheter får vi en bra samarbetspart, säger Per Uppman, VD på Kunskapsförskolan.

Kunskapsförskolan finns på flera olika platser i landet, men detta är den första etableringen i Göteborg. Kunskapsförskolan arbetar med små barngrupper i väl planerade lokaler. Man är också certifierad Skogsmulle Förskola, vilket innebär att barnen får en livslång relation till naturen på ett roligt och inspirerande sätt.

– När vi väljer samarbetspartners är det viktigt att de har samma värderingar som oss. Kunskapsförskolans omtanke om människor och miljön stämmer överens med vår och därför väljer vi att samarbeta med dem för att tillsammans göra våra kvarter ännu mer attraktiva, säger Agneta Kores.

Stena Fastigheter arbetar sedan 20 år tillbaka med social hållbarhet genom sin metod relationsförvaltning. Det innebär satsningar på skola, fritid och jobb. Bolagets satsning Destination Tynnered lägger fokus på ytterligare satsningar framöver. I Tynnered anordnas idag bland annat frukost på skolan, sommarjobb, läxhjälp, jobbmässor och familjedagar. Stena Fastigheter och Kunskapsförskolan kommer att samverka kring social hållbarhet, många idéer finns redan och ska utvecklas innan verksamheten drar igång.

– Vi utvecklar Tynnered på många olika sätt och har ett långsiktigt perspektiv. Vi finns kvar i området och gör ständiga förbättringar. Att vi nu får en förskola för över 100 barn, som kommer att drivas med goda värderingar, känns fantastiskt och är ett mycket bra tillskott till området, säger Ann-Catrin Dryselius, fastighetschef på Stena Fastigheter.

Förskolan är en del av en större detaljplan för området. I detaljplanen, som är en del av satsningen BoStad2021, ingår även ett äldreboende med plats för 96 boende och ett seniorhus med 73 lägenheter. Äldreboendet är färdigställt och de boende flyttade in under 2020. I Seniorhuset pågår just nu inflyttning.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan