Bland de tre största innehaven som ingår i affären finns Karolinen i Karlstad, Presidenten i Norrköping och polishuset i Uppsala. Montage: Fastighetsvärlden.

SBB delsäljer för 10 miljarder – blir delägare i Stenvalvet

SBB säljer fastigheter för ett överenskommet fastighetsvärde om 10 mdkr inom statlig infrastruktur till ett samägt bolag (50/50) med Kåpan tjänstepensionsförening. Arbetsnamnet för det nya bolaget är Svensk Infrastruktur AB. Parallellt med affären förvärvar SBB 23 procent av aktierna i Stenvalvet från Kåpan och blir därmed tillsammans med Kåpan en stor ägare i 16-miljardersbolaget Stenvalvet.

Annons

Fastigheterna som SBB säljer till Svensk Infrastruktur har en årlig hyresintäkt på cirka 584 miljoner kronor och ett driftnetto på 435 miljoner kronor. Uthyrbar yta är cirka 500.000 kvm.

Av Svensk Infrastrukturs totala fastighetsvärde utgörs cirka 64 procent av fastigheter för rättsvårdande myndigheter (Polismyndigheten, Sveriges Domstolar, Kriminalvården och SOS Alarm) och resterande fastigheter nyttjas huvudsakligen av andra statliga myndigheter så som Fortifikationsverket och Kustbevakningen.

Ilija Batljan, VD och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden:

– SBB är redan Europas ledande ägare av social infrastruktur. Infrastruktur i form av fastigheter för rätts- och fredvårdande myndigheter är centrala för samhällets funktion. Att vi nu i samarbete med Kåpan som ansvarar för tjänstepensionerna för statligt anställda etablerar Svensk Infrastruktur som långsiktig ägare av Sveriges statliga infrastruktur ser vi som mycket spännande. Avsikten är att bolaget ska växa med 10 – 15 mdkr de närmaste åren genom förvärv men framför allt genom projekt. Med vår och Kåpans stora fokus på långsiktighet blir vi en naturlig partner för statliga aktörer i byggandet av en stabil infrastruktur i Sverige.

– Förvärvet av aktier i Stenvalvet ser vi som en strategisk position i ett välskött bolag inom social infrastruktur, fortsätter Ilija Batljan.

Gunnar Balsvik, vd för Kåpan:

– Kåpans målsättning är att skapa en god, långsiktigt hållbar och stabil avkastning på pensionsspararnas kapital till lägsta möjliga kostnad. Samarbetet med SBB i de båda bolagen uppfyller de kriterierna och vi ser därför fram emot att Svensk Infrastruktur kan bidra till en långsiktigt effektiv utveckling och förvaltning av de anläggningar och fastigheter som behövs inom statlig verksamhet, kommenterar Gunnar Balsvik,

Svensk Infrastruktur kommer att ledas av vd Fredrik Hedén. Hedén är idag ansvarig för Statlig Infrastruktur hos SBB.

Stenvalvet är ett av de ledande bolagen i Sverige inom segmentet samhällsfastigheter. Totalt äger bolaget ett hundratal fastigheter med en area av 604.000 kvm till ett sammanlagt marknadsvärde om cirka 15,7 miljarder kronor, enligt värdering vid halvårsskiftet.

Ägandet i Stenvalvet ser nu ut som följande: Kyrkans pension drygt 37 procent, Kåpan och SBB med drygt 23 procent vardera och Stiftelsen för Strategisk Forskning med drygt 16 procent.

Nordea, SEB, Vinge och Wistrand Advokatbyrå har varit rådgivare åt SBB.

Fler Nyheter från förstasidan

K2A dyker efter revisorsuttalande

Bostadsutvecklaren K2A har det motigt. Börsen har straffat bolaget hårt de senaste två dagarna efter två negativa besked.

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan