Svenskar negativa till arbetsgivare som skippar distansarbete

Hur kontorsbehovet blir framöver, vid ett fortsatt högt distansarbetande, är den fråga som de flesta kontorsfastighetsägare klurar på. En ny Sifo-undersökning visar att många svenskar är negativt inställda till arbetsgivare som inte väljer att fortsätta erbjuda möjlighet till distansarbete efter pandemin.

Annons

En ny undersökning från Sifo, på uppdrag av Dell Technologies, visar att många svenskar är negativt inställda till arbetsgivare som inte väljer att fortsätta erbjuda möjlighet till distansarbete efter pandemin.

Undersökningen visar också att möjligheten att jobba på distans påverkat hur många semesterdagar svenskar tog ut i somras och möjligheten att återhämta sig på ledigheten.

Den nya undersökningen visar att många svenskar skulle reagera negativt om möjligheten till distansarbete skulle försvinna framöver.

22 procent skulle försöka få arbetsgivaren att ändra sig i frågan och 8 procent skulle välja en annan arbetsgivare. Mest negativa är medelålders svenskar, i åldrarna 35–49 år, där 11 procent skulle välja en annan arbetsgivare.

– Många svenskar i medelåldern balanserar ofta tuffa åtaganden kring både familj och jobb och har upplevt en ökad flexibilitet när de kunnat jobba på distans. Undersökningen visar också att det finns en grupp, 25 procent, som inte skulle gilla att möjligheterna till distansarbete försvann, men ändå skulle anpassa sig, säger Stefan Alariksson, vd på Dell Technologies i Sverige.

Sifo/Dell Technologies: Hur ställer du dig till arbetsgivare som efter pandemin väljer att inte fortsätta erbjuda möjlighet till distansarbete?

  • Jag stödjer det – 25%
  • Jag gillar det inte, men skulle ändå anpassa mig – 25%
  • Jag skulle försöka få arbetsgivaren att ändra sig – 22%
  • Jag skulle välja en annan arbetsgivare – 8%
  • Vet ej – 20%

– Vi har sett företag utfärda direktiv om hur och var deras medarbetare ska utföra sina uppgifter och det är tydligt att det skapar en osäkerhet bland de anställda. Jag tror inte att det är så enkelt att det finns bara en lösning – arbetsgivare behöver vara flexibla och lyhörda. Arbete är något man utför, inte en plats man befinner sig på, säger Stefan Alariksson
Färre semesterdagar och sämre avkoppling

Undersökningen visar också att möjligheten till distansarbete gjort att 5 procent av svenskarna tog ut färre semesterdagar i somras. Undersökningen visar samtidigt att möjligheten att arbeta på distans gjort det svårare för en del att koppla av. 7 procent av svenskarna upplevde att det blev svårare att återhämta sig och njuta av semestern. Resultatet visar också på skillnader mellan könen, där 9 procent av männen upplevde det utmanande, att jämföra med fem procent av kvinnorna.

Sifo/Dell Technologies: Påverkade möjligheten att arbeta på distans i sommar hur många semesterdagar du tog ut?

  • Ja, möjligheten att arbeta på distans gjorde att jag tog ut färre semesterdagar – 5%
  • Ja, möjligheten att arbeta på distans gjorde att jag tog ut fler semesterdagar – 1%
  • Nej – 75%
  • Vet ej/ej relevant – 19%

Sifo/Dell Technologies: Påverkade möjligheten att arbeta på distans din förmåga att koppla av från arbetet i sommar och vara ledig?

  • Det blev lättare att släppa arbetet på semestern – 6%
  • Det blev svårare att släppa arbetet på semestern – 7%
  • Samma/ingen skillnad – 59%
  • Vet ej/ej relevant – 28%

Undersökningen genomfördes av Sifo på uppdrag av Dell Technologies under augusti månad 2021 och innefattade ett statistiskt säkerställt urval om 1.384 svenskar mellan 18–65 år.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan