Börsens doldis Signatur siktar på 10 miljarder

Annons

Signatur Fastigheter, med bas i Malmö, är ett av de minsta börsnoterade fastighetsbolagen. Genom en handfull förvärv har bolaget nu nått 1,2 miljarder kronor i fastighetsvärde och målet är 2 miljarder vid årsskiftet.

– Vi har många affärer på gång som hunnit långt. Men vi är fortfarande för små. Vi måste bli större. En volym på runt 10 miljarder kronor vore önskvärt, men vi har ingen fastställd tidsplan ännu för den volymen. Det viktigaste är att vi gör rätt affärer, säger Dan Astrén, vd, grundare och storägare, till Fastighetsvärlden.

Fastighetsmixen är liknande den som finns i SBB, alltså samhällsfastigheter och bostäder. Kursutvecklingen har dock inte kopierat den i betydligt större SBB utan bolaget handlas under substans.

Mer än 90 procent av Signatur Fastigheters bestånd finns i Öresunds- och Stockholmsregionen. Merparten av tillväxten har ägt rum i det förstnämnda medan aktiviteten varit lägre i det sistnämnda som det skulle kunna vara aktuellt att sälja.

– Vi har ännu inte tagit något beslut kring Stockholm, men vi kommer inte sälja de båda detaljplaner som vi jobbar med. Vi har mycket att göra i Skåne och ser många affärsmöjligheter, på flera orter. Vi söker synergier för att nå en effektiv förvaltning, men vi vill egentligen inte låsa oss geografiskt.

Signatur Fastigheter har hittills i år köpt fastigheter för 260 miljoner kronor. Beståndet består av 43 fastigheter om totalt 55.000 kvm lokaler och bostäder. Hyresintäkterna är på cirka 64 miljoner kronor.

– Vi tappade lite fart i våra tillväxtplaner i början av pandemin, men nu är vi uppe i god fart igen.

Bolaget har fokus på kassaflödesfastigheter i form av bostäder och samhällsfastigheter i B- och C-lägen. Samhällsfastigheterna består av LSS-boenden, vårdcentraler och skolor

– Bostadsyielderna är låga, men samtidigt så finns värdeökningen där. Även samhällsfastigheter har blivit betydligt dyrare sedan vi började köpa, men jag tycker att vi fortfarande köper på bra nivåer, säger Dan Astrén.

Dan Astrén har sysslat med fastigheter i snart 20 år, både i Sverige och utomlands. Han har bland annat varit med och startat Svenska Investerings­­gruppen 2007. Det som idag är Signatur Fastigheter skapades 2014, men då under namnet SIG Invest AB.

Under hösten 2019 tog Signatur Fastigheter steget in på börsen genom ett omvänt förvärv av Deflamo som tillverkar nedbrytbart flamskyddsmedel. Storägare där var Peter Gyllenhammar som fortfarande minns kvar med en mindre ägarandel i Signatur. Signatur ägde vid tillfället 25 fastigheter till ett marknadsvärde av 620 miljoner kronor.

Dan Astrén är största ägare med 20 procent. Näst störst är Östersjöstiftelsen som kom in som ägare hösten 2020 i en riktad nyemission, genom 10 procent. Tredje störst är Tomas Magnusson (CIO inom bolaget) med 10 procent. Bland investerarna finns även fastighetsprofilen Johan Thorell som kom in på samma sätt som Östersjöstiftelsen.

Runt 40 procent av ägandet kan kopplas till de personer som var med och grundade bolaget.

Stockholmsbeståndet kom in i bolaget genom att ett jv-bestånd apporterades. Bolaget är fortsatt öppet för förvärv genom apportemissioner.

– Vi är öppna för att göra ytterligare förvärv på det sättet.

På projektsidan finns det fem projekt i Malmö och ett i Stockholm som står i fokus. I Malmö har staden nyligen antagit en ny detaljplan för Signaturs nyligen förvärvade fastighet vid Pildammsparken.

– Det är mycket glädjande att detaljplaneprocessen redan nu är slutförd och att vi kan starta förädlingsarbetet. Ambitionen är att konvertera fastigheten, som idag inhyser utbildningsverksamhet, till tre våningsplan med ett 70-tal lägenheter samt göra plats för vård och omsorg i bottenplanet. Hyresintäkterna skulle därmed kunna mer än fördubblas från dagens nivå, till cirka 10 miljoner kronor, säger Dan Astrén, vd Signatur Fastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Tillbaka till förstasidan