Vakanserna rusade hos Hufvudstaden

Utmaningarna på Hufvudstadens marknader var stora under 2020 och har inneburit ett minskat förvaltningsresultat och att vakanserna i beståndet stigit kraftigt.

Annons

Resultatet efter skatt mer än halverades för Hufvudstaden under 2020 jämfört med året innan. Det är såväl resultatet från förvaltningen som värdeförändringar i beståndet som gått i negativ riktning.

Även om bolaget har en mycket solid ställning föreslår styrelsen nu att utdelningen sänks till 2,50 kr per aktie (3,90). Förutom det lägre resultatet så förklarar styrelsen även förslaget med genomfört aktieåterköp och kommande investeringar.

Hufvudstaden visar upp en anmärkningsvärt hög hyresvakansgrad jämfört med situationen för ett år sedan, när projekten exkluderas. Den har gått från 1,7 procent till 6,7 procent på ett år. En utveckling som kan beskrivas som dramatisk.

Den förklaras dels av en del butikshyresgäster som gått i konkurs eller avflyttat samt ett par kontorsavflyttningar. Bolaget uppger samtidigt att för flera av dessa ytor har nu nya hyresavtal redan tecknats. Inklusive pågående utvecklingsprojekt var hyresvakansgraden vid årsskiftet 8,2 procent (5,0).

Vid omförhandlingar av hyresavtal har utvecklingen varit negativ för butikslokaler och positiv för kontor. Totalt har under perioden 38.400 kvm omförhandlats till ett hyresvärde av 242 mkr. I genomsnitt resulterade dessa omförhandlingarna i en hyresökning om cirka 5 procent.

De orealiserade värdeförändringarna i fastighetsbeståndet blev nära minus 3 miljarder, vilket motsvarar en nedgång på omkring 6 procent.

Ur bokslutet:

  • Nettoomsättningen från fastighetsförvaltningen minskade med 7 procent till 1 768 mkr (1 896), vilket främst förklaras av tillfälliga hyresrabatter samt ökade hyres- och kundförluster för butiker och restauranger till följd av covid-19.
  • Fastighetsförvaltningens bruttoresultat uppgick till 1.237 mkr (1.373). Minskningen om 10 procent förklaras främst av lägre hyresintäkter för butiker och restauranger.
  • Årets resultat efter skatt uppgick till -1.462 mkr (3 146), motsvarande -7,13 kronor per aktie (15,25). Minskningen förklaras främst av negativa orealiserade värdeförändringar i fastighetsbeståndet avseende fastigheter med en betydande andel butiker och restauranger.
  • Styrelsen föreslår en utdelning om 2,50 kronor per aktie (3,90). Sänkningen sker mot bakgrund av genomfört aktieåterköp, kommande investeringar och 2020 års lägre resultat.
  • Fastighetsbeståndet marknadsvärderades till 45,6 mdr (47,7), vilket ger ett substansvärde (EPRA NTA) om 173 kronor per aktie (185). Årets orealiserade värdeförändringar i fastighetsbeståndet var -2.930 mkr (2.727).
  • Soliditeten uppgick till 60 procent (62), nettobelåningsgraden till 19 procent (16) och räntetäckningsgraden var 9,1 gånger (11,4).
  • Hyresvakansgraden vid årets slut var 8,2 procent (5,0). Exklusive pågående utvecklingsprojekt uppgick hyresvakansen till 6,7 procent (1,7).

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan