Sitter på guldklimpen i striden mellan Castellum och SBB

Största ägare i 50-miljardersbolaget Entra, som SBB och Castellum strider om, är Folketrygdfondet. Att få över storägaren på sin sida kan bli avgörande. Men ännu tar Folketrygdfondet, som kan motsvaras av svenska AP-fonden, inte ställning – föga överraskande.

Annons

Folketrygdfondet är största ägare i Entra med 11,7 procent efter att ökat sin ägarandel ytterligare i mars. Fonden gillar fastigheter och är även storägare i Norwegian Property (15,5 procent, efter ha flaggat upp 17 november) och Veidekke (10,3).

Folketrygdfondet har uppvaktats hårt om sin ägarandel i Entra.

– Tyvärr kan vi inte säga något alls hur vi ser på läget, hur vi kommer agera eller när, säger kommunikationschef Marika Burvald til Fastighetsvärlden.

Uppdaterat: Folketrygdfondet nobbar båda buden, läs mer här.

I mitten av förra veckan sålde statliga Nærings- og fiskeridepartementet sin ägarandel om 8,24 procent i en snabb räd som Castellum gjorde,

De båda andelarna om totalt 20 procent utgjorde då det ”statliga innehavet” i Entra som annars fram tills noteringen hösten 2014 helt ägdes av norska staten. Folketrygdfondet köpte sina första aktier i Entra i samband med noteringen.

I norsk affärspress har staten kritiserat för att sålt sin andel och därmed kan försvårat möjligheterna att få till en budstrid. ”Till och med Gordon Gekko hade rodnat”, skrev en kolumnist i Dagens Næringsliv.

– Det blir ju så klart svårt för SBB att komma åt de 8 procent som Castellum nu köpt, säger Arnhult, som via sitt maktbolag M2 är klart största ägare i Castellum, till Realtid.

Arnhult ser gärna att Castellum i första skedet når ytterligare en bit högre:

– En minoritetsägare med över 10 procent spärrar huvudägaren från att fritt nyttja kassaflödet i bolaget inom koncernen vilket kan vara ett problem, men inte är det per definition, säger Arnhult.

DI har uppgett att Castellum har fått positiva röster från ägare som representerar 20 procent av aktierna.

Till DI säger Ilija Batljan att han är övertygad om att SBB kommer att nå 90 procents accept.

Bland de övriga storägarna, som SBB och Castellum ska övertyga med respektive bud, finns – i flera fall för Fastighetsvärlden anonymt kapital:

  1. Folketrygdfondet 11.7%
  2. Castellum 8.2%
  3. State Street Bank 6.5%
  4. The Bank of New York 3.4%
  5. JP Morgan Securities 2.1%
  6. Euroclear Bank 1.9%
  7. BNP Paribas Securities 1.7%
  8. JP Morgan Chase Bank 1.6%
  9. Danske Invest Norske 1.5%
  10. State Street Bank 1.2%

De tio största ägarnas innehav summerar alltså endast 39,7 procent, vilket är ganska jämfört med de flesta svenska fastighetsbolag där det ofta finns en eller några tydliga huvudägare. Men störst är alltså Folketrygdfondet.

Norge har två statliga fonder via Statens pensjonsfond.
Den ena heter ” Statens pensjonsfond Norge” och förvaltas av Folketrygdfondet. Den investerar i aktier och obligationer i Norden. Det är en fond som inte tillförs några medel utöver avkastningen. Där ingår bland annat annat ägandet i Entra – som de båda svenska fastighetsbolagen suktar efter.

Den andra är välkända Statens pensjonsfond Utland som ofta kallas Oljefonden. Den är som bekant gigantisk och en av världens största och äger 1–3 procent i merparten av de svenska börsnoterade bolagen, inklusive de på fastighetssidan. Oljefonden tillförs kapital från petroliumverksamheten och även avkastningen. Den fonden förvaltas av Norges Bank.

Oljefonden är nästan 40 gånger större än den fond som Folketrygdfondet förvaltar. Den sistnämnda hade ett värde om 272 miljarder kronor vid utgången av tredje kvartalet.

Vid utgången av tredje kvartalet var Folketrygdfondet storägare i större bolag som bland annat Equinor (9,4), DNB (7,9), Telenor (7,5), Orkla (4,9) och Schibsted (4,8).

Vid årsskiftet var Folketrygdfondet allokering mot fastighetsaktier 2,5 procent. Av de totala investeringarna fanns vid tidpunkten 85 procent i Norge, 7 procent i Sverige och resten i Danmark och Finland.

Fler Nyheter från förstasidan

XXL flyttar tre varuhus – för hög hyra

Kan bli tal om fler flyttar i framtiden.

Förvärvar byggrätter för 247 bostäder

Ska bygga hyresbostäder i norra Stockholm.

Castellum hyr ut 6.900 kvm kontor – bantning

Nytt kontrakt med prestigehyresgäst.

Vill bygga ut hotell i Stockholm

FV berättar om bolagets projektplaner.

Stark aktör förvärvar söder om Stockholm

Fortsätter att söka efter nya förvärvsmöjligheter.

Nyinköpt fastighet delvis förstörd av brand

Polisen utreder händelsen som misstänkt mordbrand. Se bilder av förödelsen.

Ingka vill bygga ut nytt köpcentrum – för 800 mkr

Ett år efter nya varuhuset ska Ingka Centres nu inleda nästa etapp i Kållered.

Taube köper storpost i OP – aktien föll efter uppgång

Går från 0 till 16,9 procent i bolaget. Per Taube kommenterar för FV. Aktiekursen stack först uppåt för att sedan nå en ny bottennivå.

De satsar 400 mkr på lyxhotell utanför Göteborg

ESS Group satsar stort på hotellexpansion.

Grön finansiering på frammarsch

”Någonstans måste man se regelverken som affärsdrivande oavsett vad man tycker om dem.”

Oscar Properties ansöker om företagsrekonstruktion

Har lämnat in ansökan om företagsrekonstruktion till Stockholms tingsrätt.

75 procent av bolagets värde nu utomlands

Överlägset störst andel av de svenska större fastighetsbolagen.

Vill banta beståndet med 400 bostäder

Oppositionen kritisk till försäljning av kommunala hyreslägenheter.

Tillbaka till förstasidan