SBB satsar på statlig infrastruktur – vill nå 10–15 mdr

SBB startar upp ett nytt affärsområde: SBB Statlig Infrastruktur. Bolaget kommer att ledas av flera tidigare toppmilitärer och Fastighetsvärlden kan berätta att målet är att inom några år nå ett bestånd om 10–15 miljarder kronor.

Annons

Affärsområdet kommer att förvärva fastigheter inom statlig infrastruktur där fokus kommer att vara på departements- och myndighetsbyggnader, kriminalvårdsfastigheter samt försvarsfastigheter.

– Vi ser att det kommer att krävas stora investeringar i infrastruktur. Jag tror att verksamheten om några år kan ha ett fastighetsbestånd om 10–15 miljarder kronor, säger SBB:s vd och grundare Ilija Batljan till Fastighetsvärlden.

Verksamheten kommer att ledas av tidigare flottiljchef och överste Fredrik Hedén som till sin hjälp kommer att ha en advisory board bestående av: Berndt Grundevik (tidigare arméchef generalmajor), Anne-Grete Strøm-Erichsen (tidigare norsk försvarsminister), Mats Helgesson (tidigare flygvapenchef generalmajor), Eva Swartz Grimaldi (tidigare mediachef och ledamot i SBB:s styrelse), Jan Nygren (tidigare vice statsminister) och Ola Gynäs (brigadgeneral).

– Det är är väldigt mycket kompetens där. Det är fantastiska personer att få en möjlighet att jobba med, säger Ilija Batljan.

Fredrik Hedén kommer att tillträda sin tjänst vid SBB så snart man hittat en efterträdare på hans nuvarande jobb inom den privata försvarsindustrin där han representerat Hercules och Black Hawk. Försvarsmaken, där han jobbat cirka 40 år inom, lämnade han för snart tre år sedan. Hedén ser fram mot sin nya utmaning, med SBB och fastigheter.

– Jag är självklart ödmjuk och kommer att lyssna och lära mig mycket kring fastigheter. Men det finns mycket kunnande i SBB och jag hoppas även kunna bidra med andra kunskaper och kontakter, säger Fredrik Hedén till Fastighetsvärlden.

– Det finns ett stort behov av investeringar även inom försvaret. Istället för att staten ska behöva göra investeringar i infrastruktur så kan man istället fokusera på det operativa om man låter någon annan bygga, utveckla och förvalta. Genom att frigöra kapital man använda det på ett bättre sätt, säger Hedén.

Ilija Batljan konstaterar att SBB inte reflekterar över dagens ägarbild av de aktuella fastigheterna, utan slår fast att det kommer att krävas stora investeringar framöver i som av bland annat kriminalvården som behöver investera, behov av nya polishus och försvarsmaken med nya regementen och annan infrastruktur. Batljan konstaterar vidare att många av de fastigheter som används idag är 30-40 år gamla och inte anpassade för dagens verksamheter.

– Det är ett spännande område. Med vår starka förvaltningsorganisation, som vi byggt upp efter Hemfosaaffären, har vi möjligheter att växa.

Fastighetsvärlden kan konstatera att SBB redan idag äger liknande fastigheter och att det beståndet är värt några miljarder kronor.

I ytterligare information kring satsningen skriver SBB följande:

”SBB är Nordens största och en av Europas största ägare av social infrastruktur. Infrastruktur i form av fastigheter som används i fred är central för försvarsmaktens utveckling av den operativa förmågan. SBB garanterar redan idag kommunerna social infrastruktur under långsiktiga förutsättningar. Långsiktiga förutsättningar är också viktiga för försvarsmaktens planering. Samarbetet mellan det privata och det offentliga är grunden för nationens välstånd och har också historiskt bidragit till utvecklingen av försvaret.”

SBB Statlig Infrastruktur kan äga fastigheter i Sverige och i resten av Norden. SBB Statlig Infrastruktur kommer att säkerställa att alla nödvändiga personalfunktioner är säkerhetsklassade samt att de förvärvade fastigheterna aldrig kan hamna i någon annans ägande än det respektive lands myndighet godkänner.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan