Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Petter Stordalen har expanderat på flera fronter de senaste åren. Nu kämpar han för att rädda sitt livsverk.
– Inget jäkla virus från fladdermöss ska knäcka oss. Vi ska tillbaka!, säger Stordalen till DI.

Annons

Hotellkedjan Choice, som familjen Stordalen äger, har varslat 7.500 anställda. Stureplansgruppen, där Stordalen är näst största ägare, har det rejält tufft. Delägandet i nyinköpta Ving har få bokningar. Vid sidan av det har Stordalen bland även investerat i en förlagsverksamhet och i företagsbostäder, främst i Stockholms-  och Göteborsgomrdået. Som bas i verksamheten äger norrmannen även ett stort fastighetsbestånd, bland annat ett tiotal hotellfastigheter i Sverige.

Mars månad var tuff för hotellen, april lär bli ännu sämre.

– Beläggningen har gått ned 60 procent. För andra kvartalet räknar vi med att ’lockdown’ pågår april och maj ut, vilket ger ett förväntat intäktsbortfall på 80-90 procent. Vårt huvudscenario är att det blir en mycket svag sommar, som tar sig gradvis under hösten och ett dåligt sista kvartal”, säger Petter Stordalen till Dagens Industri.

Han konstaterar att Choice fortsätter med de egna projekten. Bland annat expanderar man till Stockholms största hotell vid Friends i Solna och är operatör i det stora hotell som byggs vid Järntornet i Göteborg. Kedjan har även två stora hotell vid Arlanda, varav det ena just invigt. För DI konstaterar Stordalen att kedjan kommer att ligga lägre framöver.

– Vi kommer att fortsätta med de hotellprojekt som vi har avtalat. När det gäller helt nya projekt som vi kommer att få erbjudanden om, kommer de inte att vara prio de närmaste åren.

Stordalen har tidigare sagt att bolagets står vid ”avgrundens rand”, men han ser ingen panik och säger att et inte är aktuellt med konkurs:

– Där är vi inte. Vi var bland de första bolagen som såg att detta kunde komma och började tidigt säkra våra verksamheter. Vi gick in i krisen bättre rustade än någonsin, och har gått in med allt kapital vi har. Vi äger hotellen till 100 procent, och hjälper de bolag som vi är delägare i så gott vi kan.

Gruppen har hög belåning och enligt senast kända bokslut för 2018, var andelen eget kapital under 23 procent. Därefter har Stordalen bland annat varit en av köparna av Ving.

Stordalen konstaewrar vidare i intervjun att han aldrig har jobbat så hårt som nu. Han är övertyga om att hans bolag efter ett tag kommer att minst lika starka i Sverige som före krisen.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan