Nyfosa hoppar av SBB-affär om 8 miljarder

Nyfosa hoppar av det planerade köpet för 8 miljarder från SBB. Därmed tappar SBB en viktig följdaffär som hela tiden fanns med i korten när hela Hemfosa förvärvades för motsvarande 46,3 miljarder kronor – den största fastighetsaffären i Norden någonsin. Enligt FV:s bedömning är det Ilija Batljans första större motgång på fastighetsmarknaden.

Annons

Den 17 januari 2020 ingick Nyfosa en avsiktsförklaring med SBB avseende förvärv av fastighetsportföljer med ett totalt fastighetsvärde om cirka 8 miljarder kronor.

Nyfosa har beslutat att tills vidare avvakta med genomförandet av transaktionen med anledning av att marknads­förutsättningarna har förändrats.

– Vårt intresse för fastighetsportföljerna kvarstår men vi genomför inte affären nu eftersom marknaden förändrats så drastiskt sedan vi undertecknade avsiktsförklaringen. Det är alltid tråkigt att hoppa av en affär men nu blickar vi framåt och fokuserar på nya möjligheter, kommenterar Jens Engwall, vd för Nyfosa i ett pressmeddelande.

Enligt obekräftade uppgifter till FV har Nyfosa haft det svårt att få finansiering från bankerna för jätteaffären till följd av den utökade osäkerheten i omvärlden på grund av coronakrisen.

Fastighetsvärlden berättade om den planerade affären i mitten av januari, läs mer här. Merparten av fastigheterna som Nyfosa skulle köpa härstammade från Hemfosa som SBB nyligen tagit över.

Priset på fastigheterna var satt till 15 procent över senaste värdering, alltså samma pris som SBB förvärvade Hemfosa för.

SBB kommunicerade vid tillfället att man skulle sälja för totalt 11 miljarder kronor, varav resterande del skulle innehålla en betydande andel samhällsfastigheter. Endast en affär är har kommunicerats, och det är en med Alecta, läs mer här.

SBB uppger att man fortfarande har som ambition att säja för totalt 11 miljarder kronor.

– SBB:s plan om att sälja fastigheter för 11 mdkr står fast. Vi har redan sålt för 1,5 mdkr i år och räknar med att annonsera ytterligare försäljningar inom kort, säger Ilija Batljan, vd och grundare av SBB.

Enligt Fastighetsvärldens bedömning är det Ilija Batljans första större motgång på fastighetsmarknaden. Han har snabbt köpt ihop ett riktigt stort bestånd, därefter pressat ner de finansiella kostnaderna och fått en allt starkare rating. Bolaget har även varit framgångsrikt i att sälja byggrätter och gjort en kanonaffär i Norge med en av landets dyraste fastigheter. Att SBB nu, i alla fall ett tag, blir sittande med hela Hemfosa, och därmed en så stor andel som inte är samhällsfastigheter, är en missräkning för SBB. Fastighetsvärlden saknar kännedom hur den inställda/pausade affären påverkar SBB:s belåningsgrad, balansräkning respektive rating.

Att bolag gör stötteförsäljningar som följd efter jätteköp är vanligt. AP Fastigheter sålde delar av köpet av Vasakronan till Niam. Efter att Castellum förvärvat Norrporten genomfördes flera avyttringar, bland annat till Diös.

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan