Nyfosa köper för 8 miljarder – SBB säljer för 11 miljarder

SBB säljer fastigheter för 11 miljarder kronor ur SBB/Hemfosa-beståndet. Nyfosa står som köpare för 8 miljarder. En annan köpare är ännu hemlig. Priset är 15 procent över senaste värdering.

Fastighetsvärlden har tidigare berätta att det sannolikt kommer försäljningar från SBB efter att köpet av Hemfosa gått igenom. Nu bekräftas det – och SBB agerar alltså snabbt.

SBB deltar för närvarande i förhandlingar avseende försäljningar av ett flertal fastigheter och fastighetsportföljer till ett sammanlagt värde om cirka 11 miljarder kronor.

– SBB, med ett fastighetsvärde på över 70 miljarder kronor, har attraktiva tillgångar vilket dessa försäljningar tydligt visar. Genom försäljningarna kommer vi att ha förberett SBB för en BBB+ rating. Vi är väldigt nöjda med affären, säger Lars Thagesson, vice vd och COO vid SBB till Fastighetsvärlden.

Avsiktsförklaringar har ingåtts i två fall, varav en försäljning motsvarar en väsentlig del av det totala värdet om cirka 11 miljarder kronor.

Det är Nyfosa, med Jens Engwall i spetsen, som köper för 8 miljarder kronor. Därmed tar han åter kontroll över ett flertal fastigheter som ingått i Hemfosa, där han tidigare var vd och storägare (Hemfosa delades för några år sedan i bolagen Nyfosa, med fokus på mer opportunistiska affärer, och Hemfosa som tog hand om i första hand samhällsfastigheter.

Exakt vilka fastigheter som ingår i affären är ännu inte helt spikat, så Fastighetsvärlden ber att få återkomma med mer information senare. Men enligt uppgift till Fastighetsvärlden handlar det om stor del av de fastigheter som Hemfosa äger och som kategoriseras som kontor eller övrigt. Alla fastigheter som Nyfosa köper från SBB finns i Sverige, så alltså ingen utlandsmarknad för Nyfosa.

Nyfosa når genom affären, och det tidigare storköpet av Randviken, ett bestånd värt 32–33 miljarder kronor.

– Det är en bra affär för oss, bra kassaflöden och bra fastigheter. De stora aktieägarna förväntar sig detta. Jag har känt en press på att vi ska växa, säger Jens Engwall, vd, grundare och även storägare vid Nyfosa, till Fastighetsvärlden.

Engwall konstaterar att han känner både Lars Thagesson och Ilija Batljan väl sedan tidigare.

– Vi har haft en kontakt om detta en tid, men det blev mer skarpt när det visade sig att SBB skulle nå 90 procent i Hemfosa och att affären skulle gå igenom, berättar Engwall för Fastighetsvärlden.

Dessutom äger Nyfosa hälften av Söderport (tillsammans med Sagax) för 8 miljarder kronor.

De fastigheter som skulle kunna vara aktuella för Nyfosa, enligt Fastighetsvärldens obekräftade uppgifter, kan sannolikt finnas Göteborg, Borås, Falun, Sundsvall, Luleå, Arboga, Umeå och Västerås. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden ingår dock inte den stora fastigheten i Haninge (”Najaden”, Söderbymalm 3:462) i affären.

Fastighetsvärlden kan även konstatera att flerparten av de fastigheter som ingår i affären är mycket välbekanta för både Jens Engwall och Lars Thagesson. Flera ingick i Kungsleden när duon jobbade tillsammans där (flera såldes till Keops och köptes senare åter) och därefter har de hamnat hos Hemfosa (där duon även länge jobbade ihop) – och nu hamnar alltså beståndet åter hos Engwall och Nyfosa.

De fastigheterna som säljs, i SBB:s båda affärer, har ett stort inslag av kontor. Försäljningarna förväntas ske på en nivå som överstiger senaste värdering med 15 procent. Enligt gällande tidplaner är avsikten att ingå bindande avtal om förvärven under mars 2020.

15 procent motsvarar den premie som SBB förvärvat Hemfosa för. SBB betalade 46,3 miljarder kronor för Hemfosa som vid tidpunkten hade fastigheter värderade till 40 miljarder kronor.

Likviden från försäljningarna kommer att användas för att återbetala banklån. SBB offentliggör avsikten att genomföra de aktuella försäljningarna med anledning av att avsiktsförklaringar omfattande totalt drygt 10 mdkr har ingåtts per dagens datum.

Vem som är köpare av resterande fastigheter för cirka 3 miljarder kronor är ännu hemligt. Där är det dock mer tydligt vilka fastigheter som ingår i den affären, enligt uppgift till Fastighetsvärlden.

Att aktörer som gjort jättestora köp snabbt säljer av bestånd är nästan mer regel än undantag. Till exempel sålde AP Fastigheter snabbt vidare fastigheter till Niam för cirka 8 miljarder kronor efter att bolaget förvärvat Vasakronan för 41 miljarder kronor. Castellum gjorde ett flertal försäljningar efter att Norrporten förvärvats för 26 miljarder kronor, då var Diös köpare vid flera av försäljningarna.

Fler Nyheter från förstasidan

Logistea närmare drömprojekt om 380.000 kvm

Niklas Zuckerman: ”Samverkan har skett i god anda och tempo”.

”Ett gift med ett fult tryne”

Bostadsministern kommenterar situationen för FV.

Stort projekt mitt på Kungsholmen

Aktuellt med hotell och takbar.

Klart: Köper unika Kurön

Fem ö-fastigheter i Mälaren har fått en ny ägare.

Bilder: Rekordpris på nya lägenheter på Sandhamn

Läs om det nya projektet bredvid Seglarhotellet.

Försäljning i city avbruten

Buden nådde inte upp till prisförväntningarna.

Bilder: Klart för bygge i nationalstadsparken

Investering i hotell- och konferensanläggning. Se hur den välkända anläggningen kommer att utvecklas.

Randstad flyttar till Fabege

En av årets större uthyrningar.

Rullande nyemission skulle kunna ge 2,5 miljarder

SBB lägger fram förslaget med nya aktier som alternativ till kontanter.

Två nya till Sergelgatan

En snabbväxande öppnar mitt i Stockholm och en klädkedja byter läge.

Redo miljardköpa logistik och bostäder

Investeringschefen berättar vad bolaget vill förvärva. Sett prisskifte i marknaden.

The Works intar 2.500 kvm hos Hufvudstaden

Hyr 2.500 kvm högt upp i kommande projektfastighet.

Hyr hela 4.700 kvm för globalt huvudkontor

Lämnar OMX-huset som ägs av Fastpartner.

Ännu en nyemission – Nivika fyller på

Befintliga ägare späds ut med 25 procent när bolaget tar in 750 mkr via en riktad nyemission.

Tillbaka till förstasidan