Gallup: Slår hårt mot kontor – och lång återhämtning

Butikslokaler och hotell är sedan några veckor stora offer för coronavirusets framfart. I en stor gallup, som Propstreet genomfört, tror investerarna även på lägre hyresintäkter för kontorslokaler under 2020. I enkäten framgår även att hälften tror att det tar 12–24 månader för fastighetsmarknaden att återhämta sig. Var fjärde tror det tar längre tid.

Annons

Den färska undersökningen som Propstreet genomfört bland nordiska fastighetsinvesterare och rådgivare visar tydligt att konsekvenserna av coronaviruset snabbt resulterat i negativa tankebanor.

Att 90 procent tror på högre vakans vid hotellen och att 92 procent tror på högre vakans inom retail är inte direkt någon överraskning. Men hela 70 procent av de som svarat tror även på ökande vakanser inom kontorssegmentet under 2020. När det gäller logistik- och industrifastigheter tror 51 på en större andel tomställda lokaler. Ingen tror på en lägre vakansgrad inom något av segmenten.

I Propsteets undersökning, när det gäller kontorslokaler, svarar 15 procent att man inte tror på hyresförluster under 2020. 60 procent tror på upp till 10 procent lägre hyresintäkter och 25 procent tror att hyresintäkterna minskar med mer än 10 procent.

De mest nattsvarta siffrorna framkommer vid svaren kring butikslokaler. Där tror 51 procent på hyresförluster på mellan 10 och 25 procent. 31 procent tror minska hyresintäkter som motsvarar hela 25-50 procent. 9 procent väljer alternativet över 50 procents förlust. 11 procent tror att det endast blir upp till 10 procent lägre.

När det gäller industri- och logistiklokaler är svaren mindre negativa. 24 procent tror inte alls på någon hyresnedgång, medan 52 procent tror på en nedgång upp till 10 procent.

När det gäller yielderna tror experterna övervägande på stigande yielder för samtliga fastighetstyper under 2020, förutom för samhällsfastigheter. När det gäller bostadsfastigheter är deltagarna i enkäten helt kluvna i två lika stora delar i sin åsikt.

Ur enkäten framgår det även 59 procent nu är mindre intresserade av cross-border-investeringar än tidigare.

Propstreet frågar även investerarna när det tror att fastighetsmarknaden har återhämtat sig från Covid-19. Hälften tror att det tar 12-24 månader. En fjärdedel tror att det tar längre än två år och en sjättedel inom 6–12 månader. Resten tror på kortare tid.

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan