Serneke utvecklar storsatsningen i Barkarby

Serneke, Järfälla kommun och Svenska Fotbollförbundet (SvFF) tecknar ett intentionsavtal om att utreda möjligheten för ett nytt nationellt utvecklings-, tränings- och utbildningscenter för svensk fotboll i Barkarbystaden.

Annons

Järfälla kommun arbetar just nu med att utveckla området Barkarbystaden till en levande stadsdel med bostäder, handel, service, kultur och idrott. Serneke är redan en del i utvecklingen av den nya stadsdelen genom projekt Barkarby City, ett område med bostäder, handel, service samt Stockholms första inomhusanläggning för längdskidåkning.

Järfälla kommun, Svenska Fotbollförbundet och Serneke ser att en etablering av ett nationellt träningscenter för svensk fotboll i Barkarbystaden skulle stärka stadsdelens profil som idrottscenter och besöksmål och dessutom bidra med arbetstillfällen. Intentionsavtalet handlar om att genom en förstudie gemensamt utreda förutsättningarna för att genomföra detta.

– Det är både ärofyllt och speciellt, både för bolaget och mig personligen, att få utreda möjligheterna att utveckla svensk fotbolls framtid i Barkarbystaden. Jag är säker på att Serneke har mycket att tillföra i fråga om att hitta lösningar som bidrar både till SvFF:s behov och stadsdelens bästa, säger Patrik ”Bjärred” Andersson, affärsutvecklare på Serneke Projektutveckling och tidigare svensk landslagsspelare i fotboll.

– Att bygga med idrott i centrum har alltid varit något som vi förespråkat. Vi är övertygade om att det är en viktig ingrediens i en hållbar stadsutveckling och en bättre folkhälsa. En anläggning som samlar resurserna för att utveckla svensk fotboll skulle tillföra stora fördelar i Barkarbystadens vision om en levande stad, säger Ola Serneke, VD och koncernchef i Serneke Group.

– Svenska Fotbollförbundets ambition är att fortsätta utveckla svensk fotboll för att hålla världsklass. Det kräver förutsättningar som mäter sig med de absolut bästa. För att alla våra landslag, från ungdomsnivå till A-landslagen, ska ges bästa förutsättningar att göra ett så bra resultat som möjligt är ett nationellt träningscenter en viktig pusselbit. För det fall det blir av så ger det oss också en bra möjlighet att samla våra utbildningar och utveckla arbetet med forskning och utveckling, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

I den kommande förstudien ska en tid- och processplan tas fram som beskriver vilka beslut som behöver fattas och när i tid detta måste ske. Förstudien ska också ligga till grund för kommande beslut om detaljplaneuppdrag, ramavtal, markanvisningsavtal som reglerar villkoren för planläggning, marköverlåtelse och principer för genomförande av byggnationen.

– Jag är glad över att SvFF och Serneke nu väljer att gå in i det här intentionsavtalet. Det tydliggör Barkarbystadens attraktiva och kollektivtrafiknära läge samtidigt som jag ser positiva synergieffekter för föreningslivet i Järfälla och hela Stockholmsregionen, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Förslaget om intentionsavtal mellan Serneke, Järfälla kommun och SvFF för nytt nationellt träningscentrum i Barkarbystaden tas upp för beslut i kommunstyrelsen i Järfälla måndagen den 11 november.

Fler Nyheter från förstasidan

Efter Castellums bakslag – nu kan planen lyfta igen

En av bolagets största fastigheter kan få ny användning – och även ny ägare.

Prisad rådgivare på nytt jobb – lämnat Engelbert

Blir ansvarig för 130 hyresavtal.

Bildspecial: Så ser det ut i Alectas nya kontor

Stort fastighetsbolag har satsat på sitt kontor för både medarbetare och kundernas skull. FV har besökt de nya lokalerna.

Toppolitiker vill riva Friday’s i Kungsträdgården

Den kanske mest kontroversiella byggnaden i Stockholms city uppmärksammas igen.

SBB håller driftnettot i balans

Har ett unikt positivt finansnetto i det senaste kvartalsresultatet.

Forskaren Vectura

Kunglig glans vid invigning av nya landmärket

Miljardinvesteringen uthyrd till 90 procent.

Areim köper 28.000 kvm kontor inom tullarna

Förvärvar stor och klassisk ”spritfastighet”.

Problembolag och Q1-rapporter i fokus

Podcasten Fastighet & Finans med nytt avsnitt: Rapportsvep och mindre smickrande rubriker.

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

K2A dyker efter revisorsuttalande

Obligationslån som förfaller i år kan kräva nyemission.

Hyundai flyttar HK till Frösunda

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Tillbaka till förstasidan