Rutger Arnhult, största ägare i både Klövern och Castellum. I kartan syns bolagens bestånd vid årsskiftet, därefter har siffrorna förändrats när det gäller flera orter.

Rutger Arnhult nått mer än 10% i konkurrenten Castellum

Finansmannen Rutger Arnhult har köpt fler aktier i Castellum varefter ägarandelen har ökat till 10,3 procent av kapital och röster. Därmed har han nu en corner i bolaget och det har för första gången på länge fått en tydlig storägare. Samtidigt kan Fastighetsvärlden berätta att Arnhult sålt merparten av sina aktier i Kungsleden som han köpte under våren.

Annons

I slutet av augusti ägde Rutger Arnhult 18,7 miljoner aktier, motsvarande 6,8 procent av kapital och röster, enligt ägardatatjänsten Holdings sammanställning. Ökningen sedan dess uppgår till nästan 10 miljoner aktier, en investering på lite mer än 2 miljarder kronor. Det berättar nyhetsbyrån Direkt.

Rutger Arnhult är storägare även i Sagax, Corem och Klövern. Innehavet i Castellum är hans värdemässigt största, enligt en sammanställning i Holdings, enligt Direkt.

Fastighetsvärlden: Du har nu en corner. Vad det målsättningen?

– En corner är bra att ha. Det är fortsatt en bra aktie, tycker jag. Vi kan säkert fortsätta att köpa om vi finner att aktien har ett bra pris.

Vad är ditt mål med investeringarna i Castellum?

– Jag har en plan. Med den får jag åka med på ett bra bestånd. Det är ett bra bolag med låg belåning och bra finansieringsvillkor.

Castellum har länge och ofta varit utan en stor och tydlig huvudägare. László Szombatfalvy hade 6 procent 2008. Är du en långsiktig ägare i Castellum?

– Ja.

Hur motiverar du långsiktighet?

– För att ta ett exempel. När vi köpte aktier i Sagax för ungefär 15 år sedan, i samband med noteringen och därefter, trodde många analytiker att vi skulle sälja, och vi har ofta fått frågor om att sälja och hur vi ser på långsiktigheten där. Vi får fortfarande ofta frågor om det.

Är det aktuell att slå ihop Klövern och Castellum på något sätt, som Fastighetsvärlden tidigare berättat om förutsättningarna för? 

– Nääej, nej. Castellum är ett bra bolag för mig att investera i aktier i. Det finns ingen huvudägare som blir stressig över att jag köper, vilket skulle kunna bli fallet i något av de andra bolagen som har en liknande verksamhet som Klövern och Castellum.

– Många har länge frågat om det är aktuellt att slå ihop Corem och Klövern, efter att jag blev stor ägare i Klövern. Det har inte hänt. svaret är likande här. Vi står nu starkt och har fyra ben att stå på, alla över tio procent: Klövern, Corem, Sagax och Castellum.

Du har även möjlighet att köpa mer fastigheter privat, via M2?

– Ja, men M2 köper för fullt, men det är ganska små pengar. Mina främsta alternativ är att köpa aktier och jag gör det helst i fastighetsbolag som jag har kännedom om, och det är även den branschen som jag kan bäst.

Du har köpt ut Dagon, Agora och Tobin från börsen. Något mer på gång?

– Nej, vi tycket nog inte att det finns något ytterligare som passar oss.

Fastighetsvärlden kan även berätta att Rutger Arnhult under våren vid ett antal tillfällen köpte stora mängder aktier i Kungsleden, men att han därefter sålt merparten av dessa – med ett riktigt bra ekonomiskt resultat som följd.

För Fastighetsvärlden har Arnhult tidigare kommenterat investeringarna i både Castellum och Kungsleden som finansiella placeringar – eftersom bolagen liknar Klövern där han inte kan köpa mer utan att behöva lägga budpliktsbud.

Fler Nyheter från förstasidan

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Doldis ska bygga bostäder i Slakthusområdet

Har ägt den friköpta fastigheten i mer än 40 år – nu blir det bostäder och kontor.

Köp på Kungsholmen för 70 mkr

Köper 32 lägenheter från privat ägare.

Gärahovs Bygg i konkurs

Anställda i ledande position kommer polisanmälas.

Norman och Dragicevic lämnar OP – slutet nära?

Styrelseordföranden, och fd finansmarknadsministern, kastar in handduken.

Oscar Properties krävs på omedelbar betalning

Måste betala 884 miljoner plus ränta – tills idag fredag.

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Tillbaka till förstasidan